Festivalul „NAMASTE INDIA” la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”

Afisul festivalului culturii indiene „NAMASTE INDIA”.
Afisul festivalului culturii indiene „NAMASTE INDIA”.

 

La Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” incepe pe 17 iunie 2016 cea de-a VIII-a ediție a festivalului culturii indiene „NAMASTE INDIA”. Asa cum am mentionat si cu alte ocazii, Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” este unul dintre cele mai iubite , vizitate si apreciate muzee ale Bucurestiului, dar si un partener traditional al Asociatia Filiala Artă Plastică Religioasă si Restaurare a UAP : AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România, al cărui membru sunt si eu.

AFAPRR

In acest an de gratie 2016 Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” a aniversat in ziua de 17 Mai 2016 cei 80 de ani de existenţă, fiind inaugurat de regele Carol al II-lea in 1936. Toate acestea se datorează si conducerii Muzeului, un matriarhat competent si simpatic, cu vârf de lance directorul general al institutiei: Doamna Conf. Univ.Dr. Paula Popoiu.

 

Doamna Conf. Univ.Dr. Paula Popoiu, director general al Muzeului National al Satului "Dimitrie Gusti". Aici la marea sarbatoare a Muzeului National al Satului "Dimitrie Gusti"- 80 de ANI, 17 Mai 2016.
Doamna Conf. Univ.Dr. Paula Popoiu, director general al Muzeului National al Satului „Dimitrie Gusti”. Aici la marea sarbatoare a Muzeului National al Satului „Dimitrie Gusti”- 80 de ANI, 17 Mai 2016.

 

Mi-as dori să văd multe muzee in Bucuresti si in Tară conduse eficient si competent precum Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” , dar asta e o altă discutie, care nu isi are locul acum si aici….nu incă!

Ziarul Jurnalul Bucurestiului si Agentia de presă Intell News(al căror Senior Editor sunt) au onoarea să fie , alături de trusturi media consacrate, parteneri media cu Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”.

Intell News Romania

Jurnalul Bucurestiului

 

Iar eu am contribuit din plin la asta si chiar mă bucur enorm pentru această colaborare fructuoasă. Am avut plăcerea să scriu in perioada Mai 2015-Mai 2016 circa 30 de articole despre Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” in Jurnalul Bucurestiului, iar din acest an am inceput să scriu si pentru Intell News.

 

Claudiu Victor Gheorghiu, Senior editor al paginii de Cultură a Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului. Aici la marea sarbatoare a Muzeului National al Satului "Dimitrie Gusti"- 80 de ANI, 17 Mai 2016.
Claudiu Victor Gheorghiu, Senior editor al paginii de Cultură a Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului. Aici la marea sarbatoare a Muzeului National al Satului „Dimitrie Gusti”- 80 de ANI, 17 Mai 2016.

 

A consemnat:  Claudiu Victor Gheorghiu, artist vizual, istoric; afilieri: membru Asociatia Filiala Artă Plastică Religioasă si Restaurare: AFAPRR a Uniunii Artiștilor Plastici din România si VISARTA; consilier media si al Comitetului Director al Asociatia Filiala Artă Plastică Religioasă si Restaurare : AFAPRR a Uniunii Artiștilor Plastici din România ; Senior editor al paginii de Cultură a Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului si redactor , consilier tematic Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe si Serviciul specializat de presă LOnews.

17 iunie 2016

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ

Festivalul „NAMASTE INDIA” vine la Muzeul Satului

17-19 iunie 2016

 

Sub înaltul patronaj al Ambasadei Indiei în România, Centrul Cultural „Rabindranath Tagore” organizează cea de-a VIII-a ediție a festivalului culturii indiene „NAMASTE INDIA”. Între 17-19 iunie, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” se alătură partenerilor festivalului, găzduind un amplu program de activităţi menite să aducă pentru trei zile în România culorile, aromele, muzica, dansul şi spiritualitatea îndiană.

Afisul festivalului culturii indiene „NAMASTE INDIA”.
Afisul festivalului culturii indiene „NAMASTE INDIA”.

 

Programul cuprinde:

Târg cu produse tradiţionale (îmbrăcăminte, accesorii, bijuterii, decoraţiuni, ingrediente specifice bucătăriei indiene şi asiatice, mirodenii, ceaiuri, produse cosmetice, cărţi, etc)

Stand cu informaţii turistice

Mâncare indiană

Spectacole de muzică şi dans

Poveşti de călătorie

Proiecţii de filme

Pictură cu henna – într-o zonă de două ori mai mare, unde nu mai puţin de şase artiste vor picta cu diferite tipuri de henna

Parada sariurilor

Cursuri de hindi şi sanscrită

Ateliere de creaţie

 

Care sunt noutățile, anul acesta?

 

Ziua India-Romani, pe 18 iunie

La inițiativa Agenției Naționale pentru Romi (Guvernul României), în colaborare cu Centrul Național de Cultură a Romilor Romani-Kher, ziua de 18 iunie este dedicată întâlnirilor culturale dintre India și cultura Romani. Pe lângă expoziția de produse culturale și port tradițional, sunt organizate următoarele activități:

 

10:00-11:00, Workshop ”Cultura Romani”, Dr. Delia Grigore – Cultura Tradițională romani in dialog cu elemente din cultura spatiului vechi indian, Centrul Rromilor „Amare Rromentza” (Sala Victor Ion Popa)

15:00-16:00 – demonstrație de pictură – Mihaela Cîmpeanu, artist plastic, și Denis Nanciu, elev în clasa a X-a, Liceul de Artă „Dimitrie Paciurea” (Gospodăria Tilișca)

12:00-13:00 și 16:00-17:00 – meșteșugari romi cu demonstrații de lucru – rudari, căldărari, argintari (Gospodăria Tilișca)

14:00-14:45 Vali Rupiță Band – Jazz

17:00-17:45 Taraful Grigoraș Dinicu – muzică tradițională romă, precedat de un recital de poezie al actorilor Sorin Sandu și Zita Moldovan

 

Conferinţă despre Ayurveda, ştiinţa vieţii cu Dr. Avishek Mishra (India)

Dr. Avishek Mishra are o experienţă de peste 10 ani în medicina ayurvedică și sute de mii de pacienti  în India, Germania, Olanda, Ungaria, România, Bulgaria, Macedonia si Serbia. În afara conferinței, vor avea loc și sesiuni de diagnostic al pulsului, „Nadi Pariksha”, sistemul ayurvedic care permite depistarea unor probleme și a unui dezechilibru în organism, doar prin măsurarea pulsului.

 

Atelier de bucătărie ayurvedică – “Gustă şi experimentează: Condimente care îţi schimbă viaţa”

Atelierul este condus de Chef Wayne Featherstone din Olanda, autorul cărții „Fericit, excitat sau greoi? Ce hrană te face fericit?”. Pasionat de gătit, Wayne și-a dorit să poată transmite ideea că starea de spirit poate fi controlată prin mâncare, că în funcție de regimul alimentar vei avea mai multă energie, te vei simți confortabil în pielea ta și vei avea un sentiment susținut de calm și relaxare.

 

Yoga Garden – unde cei mai cunoscuți instructori de yoga de la noi din țară vor ține lecții deschise de hatha yoga, prana flow yoga sau yoga balet, în aer liber, în cele mai frumoase curți ale gospodăriilor din Muzeul Satului.

Programul: https://www.facebook.com/events/561941483970577/

 

Informații despre călătorii și turism către India

Masă rotundă cu reprezentanți oficiali ai Ambasadei Indiei la București, Asociația Indiană a Operatorilor de Turism (IATO) și reprezentanți ai agențiilor de turism din România.

 

Lansări de carte si prezentări

Prezentarea “Misteriosul Tagore, dincolo de poetul premiat cu Nobel”, susţinută de Carmen Muşat Coman, fondatoarea editurii „Cununi de stele”. India văzută prin două cărți editate de grupul editorial TRITONIC – „India. Etnografie subiectivă sau pseudo-ghid de călătorie”, autor Angelica Helena Marinescu și relansarea volumului „India și hegemonia regională”, autor Silviu Petre

 

PROGRAMUL COMPLET

Festivalul „Namaste India” la Muzeul Satului

 

ADRESĂ

Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”

Şos. Kiseleff nr. 28-30

 

ORAR

09:00 – 19:00

 

BILETE

Adulți: 10 LEI

Pensionari și posesori de carduri Euro 26: 5 LEI

Elevi și studenți: 2,5 LEI

 

ORGANIZATORI:

Centrul Cultural “Rabindranath Tagore”, sub înaltul patronaj al Ambasadei Indiei în România, cu susţinerea Incredible India (Oficiul de Turism Frankfurt).

 

SPONSORI:

Himalaya Wellness, Dr. Reddy’s, UCO Raymond, Jet Airways, Hotel Razvan

 

PARTENERI:

Guvernul României – Agenţia Naţională pentru Romi, Centrul Național de Cultură a Romilor – Romano Kher, Centrul de Artă Euterpe, Editura Cununi de Stele, Editura Tritonic, Casa de cultură Friedrich Schiller, Zen Corner Project, Scandinavia Fitness School, Heartfulness meditation – Sahaj Marg, Sahaja Yoga

 

PARTENERI MEDIA:

Radio România Cultural, Radio România Actualităţi, Radio România Antena Satelor, Radio România Internaţional, TVR Internaţional,  Naţional TV, România Liberă, Agerpress, TVH, autentici.ro, Bună Dimineaţa, Bucureşti!, Jurnalul Bucureştiului, Intell News, Editura Herald, Media Events, Asia Fest, calendarevenimente.ro, romaniapozitiva.ro, onlinegallery.ro, orasulm.eu, 4arte.ro, concerteazi.ro, urban.ro, fest.ro, umblat.ro.

Biroul COMUNICARE, RELATII PUBLICE:

 

Iulia Grumazescu – Director Comunicare, Pedagogie Muzeala

Andreea Nanciu – Comunicare si Relatii Publice
Ela Soltuz – Comunicare si Relatii Publice

Telefon: 317. 91. 03/ interior 178
Soseaua Kiseleff nr. 28-30, sector 1, Bucuresti


http://www.muzeul-satului.ro
https://www.facebook.com/pages/Muzeul-National-al-Satului-Dimitrie-Gusti/151598721549409?ref=hl

 

Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" a aniversat in ziua de 17 Mai 2016, cei 80 de ani de existenţă, fiind inaugurat de regele Carol al II-lea in 1936, deschis de Rege pe 10 Mai(ziua natională a Regatului României la acea dată), iar pentru public pe 17 Mai.
Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” a aniversat in ziua de 17 Mai 2016, cei 80 de ani de existenţă, fiind inaugurat de regele Carol al II-lea in 1936, deschis de Rege pe 10 Mai(ziua natională a Regatului României la acea dată), iar pentru public pe 17 Mai.

 

PROGRAM

Festivalul “Namaste India” la Muzeul Satului

17-19 iunie 2016

 

VINERI, 17 iunie 2016

11:00 – 12:00, ARHONDARIC

Atelier de bucătărie ayurvedică. „Gustă şi experimentează: Condimente care îţi schimbă viaţa.”

Participare pe bază de înscriere.

Chef Wayne Featherstone (Olanda)

 

15:00 – 16:00, SCENĂ

Eveniment oficial de deschidere

 

16:00 – 17:00, SALA VICTOR ION POPA

Misterele Indiei. Periplu prin India centrală. Impresii de călătorie

Prof. Octavian Sărbătoare

 

17:00 – 18:00, SALA VICTOR ION POPA

Curs introductiv de limba sanscrită

Dr. Florina Brat

 

18:00 – 19:00, SCENĂ

“Corabia cu mirodenii” – Concert Cvartet Aud band

Gondiu Laurenţiu – compoziţii, chitară, voce;

Gondiu Rodica – esraj, voce;

Augustin Creznaru – flaut;

Juan Carlos Negretti din Venezuela la percuţii, darbuka

 

 

SÂMBĂTĂ, 18 IUNIE 2016

09:00 – 19:00, GOSPODĂRIA TILIŞCA

Ziua India – Romani:

Expoziție de produse culturale. Meșteșugari romi, demonstrații de lucru. Expoziție de pictură a unui tânăr artist rom. Guvernul României – Agenția Națională pentru Romi și Centrul Național de Cultură a Romilor – Romano Kher

09:00 – 13:00, 15:00-19:00, GOSPODĂRIA MOIŞENI

Nadi Pariksha: Consultaţii bazate pe diagnosticul pulsului.

Dr. Avishek Mishra (India), Asociaţia Art Of Living România

10:00 – 11:00, SALA VICTOR ION POPA

Workshop ”Cultura Romani” Dr. Delia Grigore – Cultura tradițională romani în dialog cu elemente din cultura spatiului vechi indian, Centrul Rromilor „Amare Rromentza”

Guvernul României – Agenția Națională pentru Romi și Centrul Național de Cultură a Romilor – Romano Kher

11:00 – 13:00, SCENĂ

Sărbătoarea Holi pe ritmuri de dans indian

Bombay Dance Club (Germania), Niky Hindi Events, All Bolly

12:00 – 13:00, GOSPODĂRIA TILIŞCA

Demonstrație de lucru a meșteșugarilor romi

Guvernul României – Agenția Națională pentru Romi și Centrul Național de Cultură a Romilor – Romano Kher

12:00 – 13:00, SALA VICTOR ION POPA

Atelier de bucătărie ayurvedică. „Gustă şi experimentează: Condimente care îţi schimbă viaţa.”

Participare pe bază de înscriere.

Chef Wayne Featherstone (Olanda)

13:00 – 14:00, SALA VICTOR ION POPA

Prezentare: Misteriosul Tagore, dincolo de poetul premiat cu Nobel”

Carmen Muşat Coman, Editura „Cununi de Stele” “

14:00 – 14:45, SCENĂ

Concert Vali Rupiţă Jazz Band

Guvernul României – Agenția Națională pentru Romi și Centrul Național de Cultură a Romilor – Romano Kher

14:00 – 15:00, SALA VICTOR ION POPA

Conferinţa “Ayurveda, ştiinţa vieţii”

Dr. Avishek Mishra (India), Asociaţia Art of Living România

15:00 – 16:00, GOSPODĂRIA TILIŞCA

Demonstrație de pictură – Mihaela Cîmpeanu, artist plastic, și Denis Nanciu, elev în clasa a X-a, Liceul de Artă „Dimitrie Paciurea”. Guvernul României – Agenția Națională pentru Romi și Centrul Național de Cultură a Romilor – Romano Kher

15:00 – 16:00, SALA VICTOR ION POPA

India văzută prin două cărți editate de TRITONIC grup editorial.

– Prezentarea în premieră: „INDIA. Etnografie subiectivă sau pseudo-ghid de călătorie” autor Angelica Helena Marinescu

– Relansarea volumului „INDIA și hegemonia regională” autor Silviu Petre.

15:00 – 15:45, SCENĂ

Concert Full Heart Mooji Bhajans

16:00 – 16:45, SCENĂ

Spectacol de dans

Loredana Ungureanu, Ansamblul de dans „Coconiţe” din Iaşi

16:00 – 17:00, GOSPODĂRIA TILIŞCA

Demonstrație de lucru a meșteșugarilor romi

Guvernul României – Agenția Națională pentru Romi și Centrul Național de Cultură a Romilor – Romano Kher

16:00 – 17:00, SALA VICTOR ION POPA

Incredible India – informații despre călătorii și turism către India.

Masă rotundă cu reprezentanți oficiali ai Ambasadei Indiei la București, Asociația Indiană a Operatorilor de Turism (IATO) și reprezentanți ai agențiilor de turism din România.

17:00 – 17:45, SCENĂ

Taraful Grigoraș Dinicu – concert de muzică tradițională romă precedat de un recital de poezie al actorilor Sorin Sandu și Zita Moldovan

Guvernul României – Agenția Națională pentru Romi și Centrul Național de Cultură a Romilor – Romano Kher

17:00 – 18:00, SALA VICTOR ION POPA

Proiecţie de film „India Crazy Tuktuk Rally”

Agenţia 1001 Adventures

18:00 – 19:00, SALA VICTOR ION POPA

Seminar: “Ora de fericire”

Sonia Răduţ, Instructor, Asociaţia Art of Living România

18:00 – 19:00, SCENĂ

Spectacol de dans clasic “Kathak Sufiana”

Centrul de Artă „Euterpe”. Concept şi coregrafie: Carmen Coţovanu Pesantez

 

 

DUMINICĂ, 19 IUNIE 2016

09:00 – 13:00, 15:00-19:00, GOSPODĂRIA MOIŞENI

Nadi Pariksha: Consultaţii bazate pe diagnosticul pulsului.

Dr. Avishek Mishra (India), Asociaţia Art Of Living România

11:00 – 12:00, SALA VICTOR ION POPA

Atelier de bucătărie ayurvedică. „Gustă şi experimentează: Condimente care îţi schimbă viaţa.”

Participare pe bază de înscriere.

Chef Wayne Featherstone (Olanda)

11:00 – 12:00, GOSPODĂRIA DRĂGUȘ

Atelier de pictură cu henna

Cristina Iacob

12:00 – 13:00, SALA VICTOR ION POPA

Curs de limba hindi

Hilda Varga

 

13:00 – 14:00, SALA VICTOR ION POPA

Conferinţa “Ayurveda, ştiinţa vieţii”

Dr. Avishek Mishra (India). Asociaţia Art of Living România

14:00 – 14:45, SALA VICTOR ION POPA

Proiecţia filmului “Dincolo de bariere” / „Crossing lines”

Regizori: PhD Indira S. Somani, profesor asistent la Universitatea Howard din Washington, Leena Jayaswal, profesor la Universitatea Americană din Washington

14:45 – 16:00, SALA VICTOR ION POPA

Proiecţie filme documentare:

Locul lui Manikam / Manikams’s Place (Filippo Carli)

Arte şi meşteşuguri din Rajasthan / Arts & Crafts of Rajasthan (Riverbank Studios)

Destinaţii mai puţin cunoscute din Rajasthan / Lesser known destinations of Rajasthan (Riverbank Studios)

15:00 – 16:00, SCENĂ

Spectacol de muzică prezentat de Ambasada Indiei la Bucureşti

Ipshita Ray, Indroneel Ray, Partha Ray

16:00 – 17:00, SALA VICTOR ION POPA

Yoga – o cale pentru viaţă

Sonia Răduţ, Instructor, Asociaţia Art of Living România

16:00 – 17:00, SCENĂ

Parada sariurilor

Centrul de Artă Euterpe

17:00 – 17:15, SCENĂ

Lansarea cărţii “Povestea prințului Sobur”.

Basm bengalez tradus de Amita Bhose.

Editura Cununi de Stele

17:15 – 18:00, SCENĂ

Concert de muzică Bhajan şi Qawwali

Sahaj Group

18:00 – 19:00, SCENĂ

Spectacol de dansuri Bollywood

Indra Dance Group, Diana Andreea Calu, Corina Rupa, Cecilia Huţanu, Carmen Bejan, Anahita Zolfaghari, Trupa Free Motion

ZILNIC, între orele 09:00 – 19:00

Târg cu produse indiene

Îmbrăcăminte tradiţională, bijuterii, obiecte decorative, accesorii, produse ayurvedice, mâncare, mirodenii, cosmetice, ceai, cărţi, etc

Pictură pe ceramică cu simboluri indiene

Made by You

Gospodăria Drăguş

Pictură cu henna

Alexandra-Cristina Mihăescu Cristina Iacob, Laura Constantin (Henna Journey), Diana (Mehendi Art), Cecilia Huţanu

Gospodăriile Drăguş şi Moişeni

Yoga Garden

Organizat de Zen Corner

Gospodăria Măldărăşti şi poieniţa din Satul Nou, lângă scenă

Meditaţie Heartfulness

Vineri şi duminică: Gospodăria Tilişca.

Sâmbătă: Gospodăria Şanţ

Sahaja Yoga

Gospodăria Sălciua

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Despre Claudiu Victor Gheorghiu 322 Articles
My name is GHEORGHIU CLAUDIU VICTOR and I was born in October 1967 in Bucharest. In 1998 I took the master degree at University from Bucharest , the Faculty of History- universal old history section- with theme (Constantine the Great and Christianity) at professor LIGIA BARZU. In 1991 I graduated Art School , Painting section, with TITU DRAGUTESCU. I painted sacred pictures from 1990, in technique tempera or tempera with egg on wood. In the period 2004-2016, I had the honor to have the encouragements, the advices, the friendship of the Master PAUL GHERASIM(1925-2016), my mentor, the founder of the "Prolog" group. During the period 1992-1994 I was artistic advisor at Coleus contemporary art gallery . I am titular member of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration - AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania from April 17, 2019, admitted by contest, as well as I was trainee member during the period 2016-2019, admitted by contest. I was member in Plastic Background(FP) belong Visual Artists’ Union from Romania(UAP) from 7th of December 2000, admitted by contest. From 25th of May 2015 I was elected Media advisor of the Steering Committee of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration : AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania. From 2014 I am member Visarta( from March 31, 2017, I was elected in the Steering Committee of Visarta, during the period 2017-2022), the Romanian Visual Arts Copyright Collecting Society. I had 4 Personal Exhibitions with sacred art, organized by UAP from Romania- Visual Artists’ Union from Romania, in Bucharest (2001, 2003, 2004 at ArTei Gallery, 2007 at Galateea Gallery), also another two at Silva Gallery in Busteni(2007-2008), Sabion Gallery in Bucharest(2019, together with Cristina Georgescu). I had also 2 Personal Exhibitions in Italy : I was Honor Guest, representing Romania, with sacred art, June 2003 at Pisa and in October 2006 ”The icons, sacred pictures in contemporary world” at Viadana(Mantua). I won some prizes in Italy and I participated, admitted by contest, at some art fairs and international exhibitions around the world, representing Romania: most of them in Italy(Pompeii, Pisa, Turin, Milan, Reggio Emilia, Bari, Viadana, Mantua), but also in France, Germany, Greece, Japan, Peru, South Korea, Switzerland; in secondary also I am cultural journalist: from May 2015 to January 2016 I was Contributing Editor at Culture at the newspaper Jurnalul Bucureştiului. From 17th of January 2016 I was advanced Senior Editor at the same newspaper, which has been called since April 2020 the Jurnalul Bucureştiului ,,Le Petit Parisien”, with a different leadership and a different format. From 1st of November 2015 to 31st of December 2016 I was Contributing Editor and Thematic Advisor at News Agency Lacasuri Ortodoxe and Press service LO News. From 1st of January 2016 I am Senior Editor of the Intell News(Global news, press and event analysis) and coordinator of the Culture pages (in Romanian and English, named Intell News Romania). From May 3, 2019, I am also publisher commentator at the newspaper Ultima Oră.
Website Facebook YouTube