
Am fost ieri dimineață, 23 octombrie 2021, în Parcul Sticlăriei, „a doua Deltă a Bucureștiului”, cum este deja numit. S-a (re)deschis oficial vineri, e relativ aproape – cam 3 km de mers- de locuința mea și îl știu din copilărie. S-a păstrat habitatul, felicitări sincere administraţiei sectorului 2 pentru ce a realizat acolo, este spectaculos! Ca să vă faceți o idee, s-au strâns de aici peste 1600 tone de gunoi, pentru a se realiza această bijuterie! Amenajările sunt minimale deoarece zona a atras multe specii de păsări și animale, nefiind mult timp frecventată de oameni, pentru că 30 de ani parcul a stat închis, transformându-se astfel în „a doua deltă” a Bucureștiului, după Parcul Natural Văcărești. Zona fusese transformată în groapă de gunoi, fiind lăsată în paragină zeci de ani, după 1989. Parcul fusese amenajat în timpul regimului comunist pentru relaxarea muncitorilor care lucrau la fabrica de sticlă din apropiere, de aici denumirea lui. La începutul anilor 1900 Bucureștiul era orașul grădinilor urbane, 67% din oraș fiind acoperit de oaze de verdeață publice sau private, iar acum sunt multe noxe și beton care sufocă spațiile verzi, mai exact doar circa 7 metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor, în timp ce la Viena se depășesc 20 de metri pătrați, de exemplu!









Sfaturi: să întăriți paza și să interziceți fumatul în parc, așa cum este din 2006 la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”; eventual să faceți două locuri de fumat în parc, aproape de cele două intrări. Eu sunt fumător, dar ieri am văzut un episod cu cineva care și-a aruncat chiștocul în lac, de pe podul mare. I s-a atras atenția, dar nu va fi singurul.
Accesul la parc se poate face astfel: pe jos(indicat), cu linia de autobuz 102 a STB, pe Șoseaua Vergului, lângă Spitalul Malaxa și Grădinița nr. 277(acolo e una dintre cele două intrări) sau cu tramvaiele 36, 46 spre Republica, din Bulevardul Basarabia, iar în apropiere este și stația de metrou Costin Georgian.

Acest parc ESTE ALTCEVA: nu are betoane şi pavele, nu are locuri de joacă, este semisălbatic, conform conceptului de „natură în oraş”, două poduri, bănci rustice şi coşuri de gunoi din lemn, alei cu pietriş, câteva ţâşnitori funcţionale, câteva mii de arbuști și plante ornamentale, iluminat public. Este o splendoare! Capitala avea nevoie de așa ceva!

COMUNICATUL Primăriei sectorului 2 de pe pagina oficială de Facebook
Primaria Sectorului 2 Bucuresti
22 octombrie 2021
Începând de astăzi, locuitorii Sectorului 2 se pot bucura de un parc nou, natural, a cărui biodiversitate și configurație (lac, insulă, vegetație) îl fac atipic pentru mediul urban. Parcul Sticlăriei, cunoscut drept „cea de a doua deltă a Bucureștiului”, și-a redeschis porțile larg.
Timp de 30 de ani, acest parc cu o valoare ecologică extraordinară a fost abandonat, lăsat în paragină și transformat în groapă ilegală de deșeuri. În ciuda vicisitudinilor, aici și-au găsit casă o multitudine de specii de păsări acvatice și animale de dimensiuni mici. Totalul investiției în refacerea și amenajarea parcului este de 3,4 milioane de lei. Trista realitate este că, cea mai mare parte a investiției a fost direcționată spre „eliberarea” vegetației și lacului de gunoaie și deșeuri din construcții. În total, s-au scos peste 100 de camioane de deșeuri – 1632,36 tone. Au existat și o serie de provocări de-a lungul procesului de ecologizare, căci s-au folosit metode și utilaje cât mai puțin invazive pentru a nu perturba ecosistemul natural. În primul rând, curățarea lacului (dimensiune de 15.220 mp) a fost făcută cu utilaje de mici dimensiuni și cu multă grijă față de faună. În total, lacul a fost curățat de cinci ori. Apoi, topografia dificilă (versanți) a presupus extragerea manuală de calupuri de beton abandonate ilegal.
Amenajarea parcului este minimalistă și a respectat conceptul de „natură în oraș”. Este un parc fără beton și pavele. Fără locuri de joacă cu tartan. Fără maluri de lac zidite. Este o oază urbană cu izvoare, fântâni, alei refăcute din pietriș, poienițe cu trifoi, bănci rustice din butuci de lemn. Vegetația a fost curățată, împrospătată și completată – s-au plantat peste 1.900 arbori și arbuști de diverse specii și plante ornamentale, decorative, perene și graminee. A fost adus iluminat public și refăcută puntea ornamentală.
Odată eliberat de gunoaie și scos la lumină, putem spune că, în sfârșit, Parcul Sticlăriei este protejat și conservat. Această biodiversitate în mijlocul orașului oferă o experiență greu de egalat locuitorilor Sectorului 2 dornici de relaxare și contact apropiat cu natura. Pe lângă valoarea ecologică, parcul are potențial educațional pentru copii – aici au ocazia de a descoperi și studia o multitudine de specii de plante și animale.
Sursa: https://www.facebook.com/PrimariaSector2/

Articol și fotoreportaj pentru Intell News: Claudiu Victor Gheorghiu©, artist vizual, afilieri: membru titular Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România-AFAPRR, totodată consilier media și al Comitetului Director al AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România și membru al Consiliului Director al Visarta; în subsidiar jurnalist cultural: Senior Editor al platformelor de presă Intell News şi Jurnalul Bucureştiului („Le Petit Parisien”), publicist comentator al ziarului Ultima Oră, 24 octombrie 2021
