Gala Premiilor Uniunii Artiștilor Plastici din România la Târgu Jiu

Gala Premiilor Uniunii Artiștilor Plastici din România la Târgu Jiu, 27 octombrie 2019. Intell News a fost în miezul acţiunii, ca de obicei, fiind partener media permanent pentru Uniunea Artiștilor Plastici din România şi pentru Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu.

Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu, 27 octombrie 2019: Gala decernării Premiilor Uniunii Artiștilor Plastici din România şi a Premiului Naţional Brâncuşi pentru anul 2018, aici reunirea pentru fotografia de familie la final

Invitaţie la manifestările cultural-artistice în semn de omagiu adus lui Constantin Brâncuşi; la 27 octombrie 2019 se împlinesc 81 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental ridicat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu.

După paranteza din 2018 de la Baia Mare(vezi articolul pentru Intell News: „Corolar la Gala Premiilor Uniunii Artiștilor Plastici din România 2017”  https://intellnews.ro/corolar-la-gala-premiilor-uniunii-artistilor-plastici-din-romania-2017/), totul a revenit la normal în acest an la Târgu Jiu, conform modelului inițiat la Râmnicu Vâlcea în 2017: transmisiune în direct la TVR 3 și TVR Craiova, un rol important în acest caz avându-l omul aplaudat la scenă deschisă de cei prezenți la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu, mai exact pictorul Gheorghe Dican, președinte al filialei UAP Vâlcea, totodată şi vicepreşedinte pentru teritoriu al Uniunii Artiștilor Plastici din România, care  a primit dealtfel în cadrul Galei şi cea mai înaltă distincţie din partea Rotary International, „Paul Harris fellow”, în  semn de apreciere pentru energia şi munca sa în folosul comunităţii ; implicarea autorităților locale, unde revin cu o menționare specială pentru Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu Jiu. Felicitări acestui om politic pentru susținerea acordată culturii, sprijin pe care l-am văzut cu ochii mei de ceva timp la Târgu Jiu. Cunosc o mulțime de politicieni din toate partidele, asa că asta nu e o părere, ci o afirmație…. lumea ar deveni mai bună dacă măcar o parte dintre ei ar sprijini cultura, nu incultura, deoarece „Cultura este un ambasador rapid”, crez ce îi aparține mătuşii mele, cunoscuta actriță Luminița Gheorghiu. Cine are urechi să audă, mai ales factorii decizionali în acest domeniu să-şi destupe urechile. Se pare că și artiștii au fost  mulţumiţi în acest an, valoarea pecuniară a premiilor fiind consistentă.

Pictorul Gheorghe Dican, președinte al filialei UAP Vâlcea, totodată şi vicepreşedinte pentru teritoriu al Uniunii Artiștilor Plastici din România
Gheorghe Dican şi Doru Strîmbulescu
Adrian Tudor(dreapta), viceprimarul municipiului Târgu Jiu şi Gabriel Decebal Cojoc, designer, membru al Consilului Director al UAP din România

Intell News a fost în miezul acţiunii, ca de obicei, fiind partener media permanent pentru Uniunea Artiștilor Plastici din România şi pentru Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu.

Parteneri media

Programul manifestărilor a început joi, 24 octombrie şi au culminat în după amiaza zilei de 27 octombrie 2019, odată cu Gala Premiilor Uniunii Artiştilor Plastici din România şi cu decernarea Premiului Naţional Brâncuşi pentru anul 2018, eveniment care s-a desfăşurat în Sala de spectacole a Teatrului „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu, într-o transmisiune în direct realizată de TVR, aşa cum am amintit deja. Manifestarea s-a bucurat de prezența mai multor oficialități, dar  și a multor personalități din domeniul culturii. În ziua de 27 octombrie au fost concentrate majoritatea evenimentelor dedicate acestei aniversări, așa cum ne-am anunțat deja cititorii pe 27 octombrie 2019 s-au împlinit 81 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental ridicat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu. La Galeriile Municipale de Artă a fost vernisată expoziția filialei Târgu Jiu a UAP din România, curator Vasile Fuiorea, președintele filialei locale.

Vernisajul expoziţiei filialei Târgu Jiu a UAP din România, curator: Vasile Fuiorea, la Galeriile Municipale de Artă.

Sălile de expoziție ale Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” au fost ocupate în totalitate, iar vernisajele au avut o cadență  amețitoare:  „Între Sacru şi Profan”, autor Marius  Barbone Barb, curator Vasile Fuiorea; „Geomorfism”, autor Emilia Persu, curator Marilena Preda Sânc; expoziția Premianţilor Uniunii Artiştilor Plastici din România. Discursurile au fost  începute de  Doru Strîmbulescu, managerul Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, după care au vorbit despre conținutul și autorii prezenți în expoziții Pavel Șușară, critic de artă, Marilena Preda Sânc, Vasile Fuiorea, artiștii expozanți Marius  Barbone Barb și Emilia Persu, precum și Petru Lucaci, președintele Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu”

Atmosfera la vernisajul Expoziţiei Premianţilor Uniunii Artiştilor Plastici din România

Premiul Național „Constantin Brâncuși” este acordat unei personalităţi culturale, din ţară sau din străinătate, care aduce o contribuţie remarcabilă în cercetarea operei şi vieţii lui Constantin Brâncuşi, în urma selectării efectuate de o comisie de critici de artă agreati de Centrul „Constantin Brâncuşi” de la Târgu Jiu şi Institutul Cultural Român. Premiului Naţional „Constantin Brâncuși”  pentru anul 2018 i-a fost decernat sculptorului Laurențiu Mogoșanu, pentru expoziția „Stâlpi și stâlpnici”, deschisă în august 2018 la Galeria Cuhnie a Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia.

Premiului Naţional „Constantin Brâncuși” pentru anul 2018 i-a fost decernat sculptorului Laurențiu Mogoșanu, pentru expoziția „Stâlpi și stâlpnici”, deschisă în august 2018 la Galeria Cuhnie a Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia

 Gala Premiilor Uniunii Artiştilor Plastici din România a fost  un eveniment finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și organizat de Primăria Municipiului Târgu Jiu, Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi” în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România şi Institutul Cultural Român. Prezentatori au fost doi tineri actori ai Teatrului „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu.  

Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu, locul de desfăşurare pentru Gala decernării Premiilor Uniunii Artiştilor Pastici din România şi a Premiului Naţional Brâncuşi pentru anul 2018

Vă prezint în continuare câştigătorii Premiilor Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru anul 2018:

MARELE PREMIU

MIRCIA DUMITRESCU .  Premiul i-a fost înmânat de domnul Gherghe Mihai Alexandru, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale.

MARELE PREMIU: Mircia DUMITRESCU

MARELE PREMIU: Mircia DUMITRESCU. Premiul i-a fost înmânat de domnul Gherghe Mihai Alexandru, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale.

PREMIUL DE EXCELENȚĂ

MIHAIL TRIFAN

PREMIUL DE EXCELENȚĂ: Mihail TRIFAN

PREMIUL JURIULUI

VIORICA BOCIOC,  LUCIAN LICIU,  LAURENȚIU MOGOȘANU

PREMIUL JURIULUI: Viorica BOCIOC, Lucian LICIU, Laurențiu MOGOȘANU

PREMIUL PENTRU PICTURĂ

ION ANGHEL

PREMIUL PENTRU PICTURĂ: Ion ANGHEL

PREMIUL PENTRU SCULPTURĂ

VICTORIA ZIDARU

PREMIUL PENTRU SCULPTURĂ: Victoria ZIDARU

PREMIUL PENTRU ARTE DECORATIVE

VLADIMIR CIOROIU

PREMIUL PENTRU ARTE DECORATIVE: Vladimir CIOROIU

PREMIUL PENTRU GRAFICĂ

FLORIN STOICIU

PREMIUL PENTRU GRAFICĂ: Florin STOICIU

PREMIUL PENTRU CRITICĂ

CĂTĂLIN DAVIDESCU

PREMIUL PENTRU CRITICĂ: Cătălin DAVIDESCU

PREMIUL PENTRU SCENOGRAFIE

DANA MORARU

PREMIUL PENTRU SCENOGRAFIE: Dana MORARU

PREMIUL PENTRU DESIGN

ION CUCIURCĂ

PREMIUL PENTRU DESIGN: Ion CUCIURCĂ

PREMIUL MULTIMEDIA

DORIN BABA

PREMIUL MULTIMEDIA: Dorin BABA

PREMIUL PENTRU TINERET

CONSTANTIN RUSU

PREMIUL PENTRU TINERET: Constantin RUSU

S-au acordat de asemenea:

Premiul Consiliului Director al Uniunii Artiștilor Plastici din România: Liviu Nedelcu;

Premiul Consiliului Director al Uniunii Artiștilor Plastici din România: Liviu Nedelcu

Premiul pentru Diaspora: Cristian Breazu, sculptor;

Premiul pentru Diaspora: Cristian Breazu, sculptor


Premiul “Ion Atanasiu Delamare” acordat de Ritul Scoțian Antic și Acceptat din România – Maria Răducanu;

Premiul “Ion Atanasiu Delamare” acordat de Ritul Scoțian Antic și Acceptat din România – Maria Răducanu

Premiul revistei Arta- Bogdan Raţă.

Premiul revistei Arta- Bogdan Raţă.

Uniunea Artiștilor Plastici din România a acordat și Titlul de “Prieteni ai Artelor” mai multor personalități publice, ca semn de recunoaștere pentru sprijinul acordat artiștilor vizuali. Astfel, la ediția din a acest an a Premiilor UAP, “Prieteni ai Artelor” sunt :

Doru Strîmbulescu, managerul Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu;

Uniunea Artiștilor Plastici din România (aici prin domnul prof. univ. dr. Petru Lucaci, preşedintele UAP din România) a acordat și Titlul de “Prieteni ai Artelor” mai multor personalități publice, ca semn de recunoaștere pentru sprijinul acordat artiștilor vizuali. Astfel, “Prieten al Artelor” este Strimbulescu Doru, manager al Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu.

Mircea Neacşa, director general al TVR3.

Uniunea Artiștilor Plastici din România (aici prin domnul prof. univ. dr. Petru Lucaci, preşedintele UAP din România) a acordat și Titlul de “Prieteni ai Artelor”: aici Mircea Neacşa(dreapta), director general al TVR3.

Articol și fotoreportaj pentru agenția de presă Intell News( partener media): Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al agenției de presă  Intell Newsși al ziarului Jurnalul Bucurestiului, publicist comentator al ziarului Ultima Oră; artist vizual, afilieri: membru titular Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : AFAPRR, totodată consilier media și al Comitetului Director al AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România și membru al Consiliului Director al Visarta(Societate de gestiune colectivă a drepturilor de autor în domeniul artelor vizuale), 29-31 octombrie 2019

Claudiu Victor Gheorghiu

Articole premergătoare evenimentului:

„Gala Premiilor Uniunii Artiștilor Plastici din România sub auspiciile marelui Constantin Brâncuși”, ziarul Jurnalul Bucurestiului, 25 octombrie 2019.

Gala Premiilor Uniunii Artiştilor Plastici din România sub auspiciile marelui Constantin Brâncuși

Articolul din pagina de cultură a Intell News: ” Târgu Jiu: omagiu lui Constantin Brâncuşi şi Gala Premiilor Uniunii Artiştilor Plastici din România”, 22 octombrie 2019.

Despre Claudiu Victor Gheorghiu 271 Articles
My name is GHEORGHIU CLAUDIU VICTOR and I was born in October 1967 in Bucharest. In 1998 I took the master degree at University from Bucharest , the Faculty of History- universal old history section- with theme (CONSTANTIN the GREAT and CHRISTIANITY) at professor LIGIA BARZU. In 1991 I graduated Art School , PAINTING section with TITU DRAGUTESCU. I painted sacred pictures from 1990. I paint in technique tempera or tempera with egg on wood. During the period 1992-1994 I was managership at COLEUS modern art gallery . I am titular member of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration : AFAPRR of UAP from Romania: Romanian Fine Arts Union from April 17, 2019, admitted by contest, as well as I was trainee member during the period 2016-2019, admitted by contest. I was member in Plastic Background(FP) belong Romanian Fine Arts Union (UAP) from 7th of December 2000, admitted by contest. From 25th of May 2015 I was elected Media advisor of the Steering Committee of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration : AFAPRR of UAP from Romania: Romanian Fine Arts Union. From 2014 I am member VISARTA(from March 31, 2017, I was elected in the Steering Committee of Visarta, during the period 2017-2022), the Romanian Visual Arts Copyright Collecting Society. I have 4th Personal Exhibitions with sacred art organized by UAP from Romania- Romanian Fine Arts Union in Bucharest (2001,2003,2004 at ArTei Gallery, 2007 at Galateea Gallery) and another at Silva Gallery in Busteni(2007-2008). I have also 2 Personal Exhibitions in Italy : I was Honor Guest, representing Romania, with sacred art, June 2003 at Pisa and in October 2006 ”The ICONS, sacred pictures in contemporary world” at Viadana(Mantua). I won some prizes in Italy and I participated, admitted by contest, at some art fairs and international exhibitions around the world, representing Romania: most of them in Italy, but also in Bangladesh, France, Greece, Japan, Peru, South Korea, Switzerland. From May 2015 to January 2016 I was Contributing Editor at CULTURE (Fine Arts, Exhibitions, History, Religion) at the newspaper Jurnalul Bucurestiului. From 17th of January 2016 I was advanced Senior Editor at the same newspaper . From 1st of November 2015 to 31st of December 2016 I was Contributing Editor and Thematic Advisor at News Agency Lacasuri Ortodoxe and Press service LO News. From 1st of January 2016 I am Senior Editor at CULTURE at the Intell News: Global news, press and event analysis. From May 3, 2019, I am also publisher commentator at the newspaper Ultima Oră.
Website Facebook YouTube