
La Galeria “Cuhnia” din cadrul Centrului Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia se deschide sâmbătă, 5 martie 2016, la orele 17 “Spaţiul imaginării” – expoziția retrospectivă de sculptură şi grafică a regretatului Alexandru Nancu.

Doamna Roxana Păsculescu, critic de artă si jurnalist Radio România Cultural a avut amabilitatea să ofere IN EXCLUSIVITATE agentiei de presă Intell News, al cărui Senior Editor sunt, o avanpremieră la cronica expoziției “Spațiul imaginării”, cu lucrări semnate Alexandru Nancu:
“Artistul Alexandru Nancu a părăsit această lume, în urmă cu 3 ani, la vârsta de 54 de ani. Sculptor și restaurator, Alexandru Nancu nu avusese în timpul vieții, decât o singură expozitie personală, in anul 1986.
În octombrie 2013, Luiza Barcan organiza prima expoziție In memoriam Alexandru Nancu la Galeria Anticariat Curtea Veche, cu lucrări de grafică și sculptură. Mai apoi, această expoziție a fost itinerată la Galeriile Artex din Ramnicu Valcea. Noul spațiu ales a permis la această a doua prezentare a artistului, să-i fie conturată în plus, o altă latură a personalității sale, aceea de restaurator de biserici de lemn.
Sâmbătă 5 martie, la ora 17, Cuhnia de la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Capitalei va găzdui vernisajul expoziției retrospective Alexandru Nancu, intitulată “Spațiul imaginării”
. În spațiul expozițional vor fi văzute lucrări de sculptură aparținând celor câteva cicluri de creație ale artistului și lucrări de grafică.”
Dr. Roxana Păsculescu , critic de artă, 4 martie 2016
N.M. Fotografiile de la Mogosoaia sunt realizate de mine la vernisajul expozitiei „Puterea Viziunii”, dedicate Sf. Martiri Brâncoveni, “cu lucrări de mâna” prietenei pictor si restaurator Elena Murariu, 16 August 2014, galeria Parter din cadrul Centrului Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Mogosoaia.







Expoziţia va conţine lucrări din mai multe perioade de creaţie ale artistului, începând din anul 1983, cel al debutului, şi până în 2012, ultimul său an de viaţă. Vor fi expuse sculpturi realizate în piatră, marmură, bronz şi lemn, precum şi lucrări de grafică în tehnică mixtă, schiţe şi desene de sculptor.
Titlul expoziţiei, o sintagmă a autorului însuşi, desprinsă dintr-un studiu dedicat simbolicii fundamentale tradiţionale, este menit să pună în evidenţă legătura dintre preocupările de natură teoretică ale lui Alexandru Nancu şi creaţia sa efectivă de artist plastic cu o activitate complexă, extinsă asupra mai multor domenii precum: spiritualitatea creştină, arta tradiţională şi ecourile ei în arta contemporană, arhitectura, cercetarea şi restaurarea patrimoniului, studiul simbolurilor.
Curator: Luiza Barcan
Critic de artă: Mădălina Mirea
A consemnat: Claudiu Victor Gheorghiu, artist vizual, istoric; consilier media si al Comitetului Director al Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a UAP : AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România ; Senior editor al agentiei de presă Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului si redactor , consilier tematic Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe si Serviciul specializat de presă LOnews. 4 Martie 2016
ADDÉNDA 17 Martie 2016:
La eveniment au fost prezenti numerosi reprezentanti ai lumii culturale şi artistice, un public avizat si entuziast.
Un grupaj de fotografii de la vernisaj si cu ambianta locului, intr-un videoclip sugestiv.
Alocutiunea artistului Gheorghe Dican, Presedinte al Filialei Râmnicu Valcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România, la vernisajul expoziției retrospective de sculptură şi grafică a regretatului Alexandru Nancu, intitulată “Spaţiul imaginării”.
Alocutiunea istoricului Marius Oprea, prieten al artistului, la vernisajul expoziției. Il apreciez extrem de mult pe domnul Marius Oprea, l-am urmărit cu interes si când era președintele Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului (CICC). Un om vertical.
fotoreportaj si materiale video : Claudiu Victor Gheorghiu