După o lună si jumătate de la succesul expozitiei „Parghel 63” de la galeria EriCris Art, pictorul Virgiliu Parghel , elev al maestrului Corneliu Baba, s-a reintors pe simezele Capitalei, de această dată la Galeria Dialog. Cele două expozitii au un numitor comun, recte curatorul Răzvan Ionut Cirică.


Ieri, 24 iulie 2017, a avut loc vernisajul expozitiei de pictură cu lucrări semnate de Virgiliu Parghel, pe simezele Galeriei Dialog. A prezentat expozitia Roxana Bărbulescu, critic de artă. Atmosfera a fost superbă, asezonată cu muzică de calitate, interpretată de Irina Sârbu& Band: Irina Sârbu – voce, Puiu Pascu – pian, Ciprian Parghel – bass, Tudor Parghel – tobe( Ciprian si Tudor fiind băietii pictorului Virgiliu Parghel).


Expozitia este deschisă in perioada 24 iulie-5 august 2017, poate fi vizitată de luni până vineri, între orele 9:00-16:30, la Galeria „Dialog”, Primaria Sectorului 2, parter, strada Chiristigiilor nr. 11-13. Parteneri media ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News.
Expozitia pictorului Virgiliu Parghel la Galeria Dialog, film de Claudiu Victor Gheorghiu
Din iulie 2017 ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News au plăcerea să fie parteneri media ai Centrului Cultural „Mihai Eminescu”, o instituţie publică de cultură, aflată în subordinea Consiliului Local al Primăriei Sectorului 2, Bucuresti, director Nicoleta Paninopol; asadar cele două trusturi de presă vor mediatiza expozitiile de pe simezele Galeriei de artă „Luceafărul” , respectiv de pe simezele Galeriei Dialog de la parterul Primăriei Sectorului 2. Cititorii sunt familiarizati deja cu pictura lui Virgiliu Parghel, artist pe care l-am prezentat atât in paginile ziarului Jurnalul Bucurestiului(vezi cel mai recent articol, din 21 iulie, despre expozitia de la galeria Dialog: La pas prin galeriile bucurestene, partener media ziarul Jurnalul Bucurestiului) , cât mai ales in pagina de cultură a agentiei de presă Intell News: expozitia „Parghel 63” la galeria EriCris Art, 6 iunie 2017.


Născut la Iasi in 1954, Virgiliu Parghel este absolvent al Liceului de Muzică şi Arte Plastice „Octav Băncilă” din Iaşi şi al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, la clasa maestrului Corneliu Baba. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Pictură București . La catedră a predat in perioadele : 1979-1990 – profesor de desen la Suceava, 1990-1993 – Asistent la Conservatorul de Artă de la Iași, 1993-2006 – Lector la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” , actuala UNARTE- Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti. Din anul 2006 este pictor liber-profesionist.

Articol, film si fotoreportaj de : Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al paginii de Cultură a agentiei de presă Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului, 25 iulie 2017
In articol am introdus si un fragment din textul critic, autor: Roxana Bărbulescu, critic de artă si presedinte Asociatia Culturala ARTAR, care are de asemenea printre partenerii media ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News. Multumesc Roxana Bărbulescu.
“ Expoziția de pictură a artistului plastic Virgiliu Parghel, găzduită de Galeria Dialog, reunește o serie de lucrări, datând din ultimii trei ani, 2015 – 2017, ce reflectă maniera de lucru pe care o abordează în această etapă a carierei sale artistice, o manieră pe care a adoptat-o din dorința de a reforma radical viziunea pe care a avut-o asupra picturii sale din perioadele timpurii, de a părăsi linia pe care a urmat-o ca elev a lui Corneliu Baba, tendințe de desprindere pe care le sesizăm de-a lungul timpului în lucrările sale, ca un adevărat crescendo.
Virgiliu a simțit nevoia de “altceva”, iar deosebitul simț plastic și admirabila forță de expresie, calități dobândite în cei peste 50 de ani de pictură fără intrerupere, s-au concretizat în aceste compoziții al căror principal scop a fost cel al experimentărilor, al căutărilor. Pentru că, așa cum îi place artistului să spună: “nebunia și frumusețea picturii este atunci când începi să riști“, această modalitate de a privi arta resimțindu-se în tot ceea ce pictează.
Privind întreaga expoziție, pătrunzând în sensurile fiecărei lucrări în parte, nu mi-a fost greu să concluzionez că Virgiliu Parghel face parte dintre acei artiști pentru care viața înseamnă artă, iar arta reflectă la rândul ei întreaga lui viață. Este o existență în care include totul: de la persoane dragi pe care le-a portretizat, Doina, copiii, nepoții, prieteni apropiați, până la peisaje (pretexte ale ilustrării unor stări generate de frumusețea lor); de la naturi statice în care include obiecte apropiate, familiare atelierului său, sau bucătăriei unde îi place să-și petreacă timpul când nu pictează, până la lucrările cu tematică religioasă și, nu în ultimul rând, existența ce-l include pe el, autoportretele sale fiind cea mai sinceră confesiune. “
Roxana Bărbulescu – critic de artă
Intreaga cronică semnată de Roxana Bărbulescu o puteti citi aici.
http://www.artar.ro/virgiliu-parghel-expozitie-de-pictura-galeria-dialog/