Gânduri la inceput de an si la inaugurarea paginii de Cultură a Intell News.

Intell
Claudiu Victor Gheorghiu :10 – 13 decembrie 2004 – Selectat la marea expozitie internatională de la Reggio Emilia (Immagina 6), director artistic Renzo Mezzacapo(Director Artistic IMMAGINA-Fiera di Reggio Emilia din 1998, Etruriarte, coordonator al Galeriilor:Galeria orasului Piombino, Renessans Florenta.) , participare sustinută de compania Brozzi Italia, stand C 53 (vezi catalog Immagina 6,referinte:IMMAGINA 6 ARTE Moderna e Contemporanea in Fiera, p. 341, Edizioni Felici Editore srl) ).
In the period 10-13 of December 2004 I was selected and I participated at Reggio-Emilia at “IMMAGINA 6”,art director Renzo Mezzacapo,stand n.C 53.

 

Un An Nou binecuvântat tuturor , sănătate, bucurii si impliniri! Acest text nu este un pamflet . Neavând vreo obligatie faţă de cineva, in afara lui DUMNEZEU, voi scrie doar despre ce voi vrea! Din 1 Ianuarie 2016 voi contribui ca Senior Editor si in pagina de Cultură a Intell News: site de Știri interne și internaționale, opinii si analize. Claudiu Victor Gheorghiu.

1. DESPRE CE VOI SCRIE IN 2016:

a. toate manifestările: anuale de artă religioasă si restaurare , conferinte, colocvii, expozitii personale, revista FRESCA etc., organizate de Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a UAP din România.

Intell
sigla Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a Uniunii Artiștilor Plastici din România .

Articolele vor apărea atât in Jurnalul Bucureștiului , in paginile Agentiei de stiri Lăcasuri Ortodoxe si Serviciul specializat de presă LOnews, iar din 1 Ianuarie 2016 si in pagina de Cultură a Intell News: site de Știri interne și internaționale, opinii si analize. Fiind consilier media si al Comitetului Director al Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a UAP – AFAPRR din 25 Mai 2015, functie votată IN UNANIMITATE la Adunarea Generală a Filialei Artă Plastică Religioasă si Restaurare, vă informez că membri AFAPRR au avut si in 2015 contributii insemnate la viata culturală a României si vreau să subliniez două dintre ele:

Elena Murariu , cea care ne-a incântat in 2014 cu ciclul de expozitii dedicate Sf. Martiri Brâncoveni, a finalizat recent pictarea icoanelor la noua catapeteasmă a bisericii Palatului Cotroceni, cea originală fiind expusă în prezent la Muzeul Naţional de Artă al României.

Intell
Elena Murariu : cea care ne-a incântat in 2014 cu ciclul de expozitii dedicate Sf. Martiri Brâncoveni, iar in 2015 a finalizat recent pictarea icoanelor la noua catapeteasmă a bisericii Palatului Cotroceni, cea originală fiind expusă în prezent la Muzeul Naţional de Artă al României.

Irina Sava(fiica Maestrului Nicolae Sava, “Primus inter pares” al restaurării românesti), presedintele Comisiei profesionale a Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a Uniunii Artiștilor Plastici din România a fost coordonatoarea echipei de restauratori a Palatului Brâncovenesc de la Potlogi, inaugurat recent, EVENIMENTUL ANULUI 2015 in România cultă!…eveniment despre care v-am informat pe larg in articolul „Palatul Brâncovenesc de la Potlogi a fost inaugurat”, articol preluat de toată presa locală, dar si centrală: http://jurnalulbucurestiului.ro/palatul-brancovenesc-de-la-potlogi-a-fost-inaugurat/

Intell
Maestrul Nicolae Sava, “Primus inter pares” al restaurării românesti; Irina Sava, fiica sa, presedintele Comisiei profesionale a Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a UAP a Uniunea Artiștilor Plastici din România, dar mai important coordonatoarea echipei de restauratori a Palatului Brâncovenesc de la Potlogi, inaugurat recent, EVENIMENTUL ANULUI 2015 in România cultă!!!…si Claudiu Victor Gheorghiu alături de ei.

 

 

b. voi prelua toate expozitiile organizate in Bucuresti de Uniunea Artiștilor Plastici din România , afis si text de pe site UAP din România, precum si toate informatiile despre revista ARTA . Atunci când timpul imi va permite (in cazul in care ati uitat că sunt in primul rând artist!…nu ziarist) voi participa efectiv la vernisaj sau ulterior voi adăuga fotoreportaj si material video.De asemenea, voi fi receptiv si deschis la toate evenimentele organizate de Filialele din provincie ale UAP din România in Bucuresti( asa cum a fost recenta expozitie aniversară Medi Wechsler Dinu la 107 ani, de la galeria Conceptual LabConceptual Gallery, când Filiala Vâlcea si domnul presedinte Gheorghe Dican au fost partenerii acestui proiect). Articolele vor apărea in Jurnalul Bucureștiului si Intell News, iar dacă se expune si artă religioasă vor apărea si in paginile Agentiei de stiri Lăcasuri Ortodoxe si Serviciul specializat de presă LOnews.

Intell
Sigla Uniunea Artiștilor Plastici din România

 

Asa inteleg eu să fiu un membru loial al UAP din România: prin scris de ceva timp incoace, imi plătesc cotizatia anuală la timp(cu o exceptie, mereu la inceput de an, in luna ianuarie) si am avut 4 EXPOZITII PERSONALE cu artă religioasă organizate de Uniunea Artiștilor Plastici din România (2001, 2003, 2004-Galeria ArTei; 2007 – Galeria Galateea). Eu am ca motto sintagma :”DUMNEZEU Să-i ocrotească pe toti Artistii Români ” .

 

c. voi prelua ca si in 2015 evenimentele importante organizate de : Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” , Muzeul Național al Țăranului Român ( al cărui colaborator sunt de 21 de ani), MNAR, Centrul Cultural “Palatele Brancovenesti” Mogoşoaia, Patriarhia Română si Comisia de pictură bisericească, intentionez ca istoric să scriu si despre expozitiile tematice excelente organizate de MNIR , iar dacă totul a reintrat pe un făgas normal si despre Muzeul National Cotroceni( al cărui colaborator am fost 20 de ani, inclusiv cu recomandare din partea Muzeului in Italia, acum foarte multi ani, din cauza asta am spus mai sus că functiile sunt vremelnice!!!). Articolele vor apărea in Jurnalul Bucureștiului si Intell News, iar dacă se expune si artă religioasă vor apărea si in paginile Agentiei de stiri Lăcasuri Ortodoxe si Serviciul specializat de presă LOnews.
d si e. Acestea sunt 2 puncte comune, care fac trecerea la rubrica “despre ce nu voi scrie”.
d. Pe 19 Noiembrie 2015 am inaugurat o nouă rubrică in ziarul Jurnalul Bucurestiului , alături de cea consacrată deja pe parcursul ultimelor 7 luni :”La pas prin galeriile bucurestene”. Rubrica va fi preluată si de Intell News. Este dedicată licitatiilor de artă din Bucuresti, cu mentiunea că voi alege mereu doar seriozitatea si competenta dovedite pe parcursul anilor versus goana după senzational mediatizat(vă aduceti aminte de recentul “Tonitza” rupt in două cică!!!, nu-i asa?) . In context astept informatii, comunicate de presă si fotografii din partea celor care se incadrează in categoria mentionată. Am inceput această rubrică subiectiv poate (dar si făcând apel la propriul enunt), recte CASA DE LICITATII Goldart : acum 15 ani, pe 7 Decembrie 2000 Claudiu Victor Gheorghiu, adică eu, a fost admis prin concurs in Uniunea Artiştilor Plastici din Bucuresti condusă de regretatul sculptor Mihai Istudor , sectia pictură. Domnul Alexandru Alexandru Ghilduș , Preşedinte al UAP din România(1998 – 2002 ) m-a felicitat atunci cu o considerație pe care n-o voi uita vreodată.Multumesc maestre Alexandru Ghilduș.
e. voi continua să aloc spatii in măsura timpului meu disponibil expozitiilor organizate de galerii de artă private, de la cele deja consacrate până la cele mai noi, in ciclul ”La pas prin galeriile bucurestene”, rubrică inaugurată de mine pentru Jurnalul Bucurestiului in luna Mai 2015. Rubrica va fi preluată si de Intell News.

 

SI UITE ASA AM AJUNS LA DESPRE CE NU VOI SCRIE IN 2016:

De la inceput am avut libertatea si incurajările necesare de la conducerea ziarului Jurnalul Bucurestiului ( iar de azi si de la Intell News) pentru a scrie despre evenimentele culturale cu adevărat importante de pe simezele bucurestene(despre nenumăratii ” Frida Kahlo” si „Jackson Pollock” autohtoni ii las să scrie pe altii, asa poate se mai descoperă “artisti Români uitati”…in poduri, in case vechi sau prin târgurile de vechituri ).
Nu este menirea , competenta sau atributia mea de a face “topuri”, cum au născocit unii nu demult o asa zisă listă cu artisti români, bazată pe “notorietatea” ??! artistilor in media intr-o perioadă determinată si care va avea(a avut?!) finalizarea prin votul publicului…o asemenea aberatie va ramane intr-adevăr in analele istoriei artei, precum o formă fără fond.
Nu voi scrie nimic despre un anumit ong sau ce o fi el, cu sigurantă o clonă a Uniunii Artiștilor Plastici din România, care a copiat denumirea, statutul, structuri, regulamente, filiale etc., inducând o confuzie si o stare de incordare greu surmontabilă.Păcat!…mai ales că pentru toti este loc sub Soare, dacă ar exista respect si intelegere.
Nu sunt suficient de snob și de arogant, iar valoarea lucrărilor mele este confirmată demult de către criticii de artă străini(dar nu numai) pentru a scrie vreodată despre o anumită latură a postmodernismului, adică asaltul de kitsch cu pet-uri date cu tempera si haine uzate aduse de acasă (apropos, in galeriile importante din Occident „curentul mizeriei ” a dispărut demult! -vezi ITALIA si ELVETIA, nu cred că isi poate permite cineva să mă contrazică in ceea ce priveste viata artistică si piata de artă din aceste 2 Tări, care inseamnă ArtBASEL, Arte PADOVA, Fiera di Bologna si IMMAGINA Fiere di Reggio Emilia , plus KOINE Vicenza pentru artă religioasă! ), adică urâtul si prostul gust in contemporaneitate!
Nu voi scrie in veci despre manifestări care lezează BISERICA CREŞTINĂ in ansamblul ei, iar ca ortodox practicant nu voi tolera vreo aluzie vizuală sau de altă natură la adresa Bisericii Ortodoxe Române, a Preafericitului Patriarh, a Ierarhilor si a clerului.Dacă cineva mă va stârni, voi fi precum (păstrând proportiile, figurativ vorbind) Sf.Ierarh Nicolae pălmuindu-l pe ereticul Arie la primul sinod ecumenic de la Niceea din 325 d.HR. sau precum marii apologeti crestini din sec. al IV-lea d.HR. impotriva împăratului roman Flavius Claudius Iulianus (331 – 26 iunie 363 d.HR.), cunoscut ca Iulian Apostatul (ultimul împărat al dinastiei Constantiniene, nepotul Sf. împărat intocmai cu Apostolii cinstit CONSTANTIN cel MARE, a domnit între 361 – 363, el fiind considerat ultimul împărat roman păgân).
Rubrica va fi preluată si de Intell News.

Le multumesc tuturor colaboratorilor mei mai vechi si mai noi din 2015: distinsilor realizatori de emisiuni culturale de la Radio ROMANIA : Pusa Roth si Costin Tuchila , doi ocrotitori, realizatori si exponenti ai Culturii la RADIO ROMANIA. si imi aduc aminte cu nostalgie , dar si cu plăcere, de emisiunile doamnei Pusa Roth, unde am fost invitat de mai multe ori, de transmisiunile in direct pe undele hertziene ale expozitiilor mele din Italia, in direct de la Pisa, Reggio Emilia si Viadana. Am si o amintire deosebită: la expozitia „Apostolii” de la galeria ArTei, a III-a personala organizata de Uniunea Artiștilor Plastici din România in 2004.Eram la Radio, invitat al doamnei Pusa Roth la emisiunea dumneaei „Noaptea povestilor adevărate”, iar a doua zi, când inchideam expozitia, m-am trezit la galerie cu un domn din Craiova, care ascultase emisiunea si a plecat cu noaptea in cap spre Bucuresti.Este unul din gesturile care m-au impresionat până la lacrimi(si sunt greu impresionabil); prietenului Vartejanu Dragos; Livia si Cristian Macovei , un cuplu care imi este tare drag, le pretuiesc foarte mult atât calitătile umane, cât si pe cele de iscusiti artisti fotografi; domnului Mihai Constantin si Artindex.ro ; prietenului Valeriu Dragan si artportfolio.ro pentru implicarea in preluarea evenimentelor organizate de AFAPRR, aparute in Jurnalul Bucurestiului, dar si prin fotoreportaje proprii, sugerând si atunci si acum amical Comitetului director al AFAPRR ca artportofolio să fie trecut ca partener media al AFAPRR , datorită implicării active mai sus mentionate; prietenul si colegul “decretel” Razvan Ionut Cirica , fost secretar de stat in Ministerul Muncii , presedinte ASSOC filiala Bucuresti si director Galeria EriCris Art, Bucuresti ; Dr. Roxana Pasculescu , critic de artă, jurnalist Radio România Cultural , realizator al emisiunii Amintiri cu si despre artisti plastici , ale cărei impresii si note critice despre diverse expozitii au apărut , uneori in exclusivitate, in ziarul Jurnalul Bucurestiului, iar de pe 1 ianuarie 2016 si in pagina de Cultură a Intell News.

Intell
Claudiu Victor Gheorghiu impreună cu Roxana Pasculescu , critic de artă, jurnalist Radio România Cultural. Multumim Florian Mihăilescu pentru fotografie. La vernisajul expozitiei „Pași spre Lumină”, organizată de Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a UAP a Uniunea Artiștilor Plastici din România la galeria Orizont.23 Decembrie 2015.

 

Mă intăreste ceea ce mi-a spus un mare istoric de artă Român , Doamna ANA DOBJANSCHI :” Oare nu stii că doar în pomul roditor se aruncă cu pietre? Capul sus!”. Am avut onoarea ca dumneaei sa imi deschidă prima expozitie personală cu artă religioasă, 7 – 27 August 2001 , organizată de Uniunea Artiștilor Plastici din România la galeria ArTei, Bucuresti.
DOAMNE IiSUSE HRISTOASE, MANTUITORULE, intoarce la bunătate si la rugăciune pe toti vrăjmasii nostril. AMIN.
Claudiu Victor Gheorghiu , artist vizual, istoric; consilier al Comitetului Director al Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a UAP : AFAPRR a Uniunii Artiștilor Plastici din România ; redactor al paginii de Cultură a ziarului Jurnalul Bucurestiului si redactor , consilier tematic Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe si Serviciul specializat de presă LOnews . Senior editor al paginii de Cultură a Intell News.

Despre Claudiu Victor Gheorghiu 334 Articles
My name is GHEORGHIU CLAUDIU VICTOR and I was born in October 1967 in Bucharest. In 1998 I took the master degree at University from Bucharest , the Faculty of History- universal old history section- with theme (Constantine the Great and Christianity) at professor LIGIA BARZU. In 1991 I graduated Art School , Painting section, with TITU DRAGUTESCU. I painted sacred pictures from 1990, in technique tempera or tempera with egg on wood. In the period 2004-2016, I had the honor to have the encouragements, the advices, the friendship of the Master PAUL GHERASIM(1925-2016), my mentor, the founder of the "Prolog" group. During the period 1992-1994 I was artistic advisor at Coleus contemporary art gallery . I am titular member of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration - AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania from April 17, 2019, admitted by contest, as well as I was trainee member during the period 2016-2019, admitted by contest. I was member in Plastic Background(FP) belong Visual Artists’ Union from Romania(UAP) from 7th of December 2000, admitted by contest. From 25th of May 2015 I was elected Media advisor of the Steering Committee of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration : AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania. From 2014 I am member Visarta( from March 31, 2017, I was elected in the Steering Committee of Visarta, during the period 2017-2022), the Romanian Visual Arts Copyright Collecting Society. I had 4 Personal Exhibitions with sacred art, organized by UAP from Romania- Visual Artists’ Union from Romania, in Bucharest (2001, 2003, 2004 at ArTei Gallery, 2007 at Galateea Gallery), also another two at Silva Gallery in Busteni(2007-2008), Sabion Gallery in Bucharest(2019, together with Cristina Georgescu). I had also 2 Personal Exhibitions in Italy : I was Honor Guest, representing Romania, with sacred art, June 2003 at Pisa and in October 2006 ”The icons, sacred pictures in contemporary world” at Viadana(Mantua). I won some prizes in Italy and I participated, admitted by contest, at some art fairs and international exhibitions around the world, representing Romania: most of them in Italy(Pompeii, Pisa, Turin, Milan, Reggio Emilia, Bari, Viadana, Mantua), but also in France, Germany, Greece, Japan, Peru, South Korea, Switzerland; in secondary also I am cultural journalist: from May 2015 to January 2016 I was Contributing Editor at Culture at the newspaper Jurnalul Bucureştiului. From 17th of January 2016 I was advanced Senior Editor at the same newspaper, which has been called since April 2020 the Jurnalul Bucureştiului ,,Le Petit Parisien”, with a different leadership and a different format. From 1st of November 2015 to 31st of December 2016 I was Contributing Editor and Thematic Advisor at News Agency Lacasuri Ortodoxe and Press service LO News. From 1st of January 2016 I am Senior Editor of the Intell News(Global news, press and event analysis) and coordinator of the Culture pages (in Romanian and English, named Intell News Romania). From May 3, 2019, I am also publisher commentator at the newspaper Ultima Oră.
Website Facebook YouTube