Gazprom mută decisiv în Europa

Gazprom

Grupul rus Gazprom va propune Uniunii Europene să aprovizioneze cu gaze sudul Europei prin Marea Neagră, cu ocazia vizitei pe care președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, o va efectua în Rusia săptămâna viitoare în cadrul forumului economic de la St. Petersburg, a declarat președintele consiliului director de la Gazprom, Viktor Zubkov, transmite EFE.

„Guvernul și președintele nostru vor încerca să ajungă la un acord cu țările UE la Forumul economic de la Sankt Petersburg, la care va participa și Jean-Claude Juncker”, a spus Viktor Zubkov. Potrivit acestuia, UE a căutat timp de mai mulți ani să realizeze alte coridoare de transport a gazelor, dar fără a ajunge la un rezultat, și aici există o posibilitate reală aprovizionare cu gaze a sudului Europei. „Juncker ar trebui să înțeleagă că nu există o variantă mai bună pentru a livra gaze naturale în sudul Europei”, a adăugat Zubkov.

După ce a renunțat la gazoductul South Stream, care urma să facă legătura între Rusia și Bulgaria via Marea Neagră, din cauza opoziției Bruxeless-ului, Rusia a lansat proiectul Turkish Stream, care urma să transporte gaze naturale rusești în sudul Europei via un gazoduct care ar fi urmat să facă legătura între Rusia și Turcia tot prin Marea Neagră. Cu toate acestea, în luna decembrie 2015 Moscova a suspendat în mod unilateral negocierile pentru acest proiect după doborârea de către aviația turcă a unui avion de vânătoare rusesc în apropiere de granița cu Siria. Între timp, în luna martie Comisia Europeană și-a anunțat sprijinul pentru proiectul gazoductului Trans-Adriatic Pipeline (TAP), care începând din 2020 ar urma să transporte gaze naturale din Azerbaidjan până în Uniunea Europeană via Grecia, Albania și Italia. TAP face parte din Coridorul sudic de gaze, care are o lungime de peste 3.500 de kilometri și traversează șapte state având drept obiectiv conectarea pieței UE cu noi surse de aprovizionare cu gaze, conform Agerpres.

Între timp, Gazprom continuă să-şi majoreze livrările de gaze naturale spre Austria, în perioada 1 ianuarie – 9 iunie 2016 livrările urcând cu aproape 20%, potrivit şefului Gazprom, Alexey Miller, după întâlnirea cu directorul general al grupului energetic austriac OMV, Rainer Seele, transmite RIA Novosti.

 „Am discutat probleme legate de exporturile de gaze ruseşti către Austria. Acestea au urcat, anul trecut, cu 11,5% iar în acest an cererea a continuat să se majoreze. Cantitatea de gaze naturale livrată în perioada 1 ianuarie – 9 iunie 2016 a crescut cu 19,8%, comparativ cu perioada similară din 2015”, se arată în declaraţia oficialilor Gazprom. 

OMV şi Gazprom au analizat şi implementarea proiectului gazoductului Nord Stream 2, care va aduce gaze din Rusia prin Marea Baltică, prin Germania, până în Austria la hub-ul de gaze Baumgarten. 

Această conductă, care va avea o capacitate de 55 de miliarde de metri cubi pe an, va fi gata în 2019. Jumătate din participaţie este deţinută de Gazprom, iar OMV, E.ON, Engie, Shell şi BASF au câte 10%. Costurile totale vor ajunge la 10 miliarde de euro. 

Gazprom şi OMV vor face în vara acestui an un pas în discuţiile privind realizarea unui schimb de active, a declarat luna trecută directorul general al OMV, Rainer Seele. În luna aprilie 2016, OMV a oferit companiei ruse Gazprom o participaţie minoritară în activele sale norvegiene offshore în schimbul unei participaţii minoritare la două blocuri din zăcământul energetic Urengoy din Siberia. 

În februarie, OMV a anunţat că Rusia va fi noua regiune cheie pentru dezvoltarea grupului, alături de Emiratele Arabe Unite şi Iran. În prezent, producţia OMV se bazează în mare parte pe zăcămintele mature din Austria şi România, iar în următorii patru ani grupul trebuie să-şi dubleze rata de înlocuire a zonelor de producţie până la 100%. 

Rainer Seele a avertizat în februarie că dacă schimbul planificat de active cu Gazprom pentru o participaţie la câmpul siberian de gaze Urengoy va eşua, producţia de petrol şi gaze a grupului austriac ar putea stagna la 300.000 de barili echivalent petrol pe zi până în 2020. 

Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%. Ministerul Energiei deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 18,99%, iar 9,3572% alţi acţionari. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Upstream (Explorare şi Producţie), Downstream Oil (Rafinare şi Marketing), Downstream Gas (Gaze şi Energie). 

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube