Grecia se pregătește să recunoască statul palestinian

Grecia se pregătește să recunoască statul palestinian
Grecia se pregătește să recunoască statul palestinian

Grecia se pregătește se recunoască statul palestinian în cadrul unui vot programat pentru marți, 22.12.2015, în Parlament, în prezența președintelui palestinian Mahmoud Abbas, care a început la 20.12.2015 o vizită la Atena, conform unei surse guvernamentale citate de AFP.

„Marți (n.n. – 22.12.2015) este prevăzut un vot în Parlament în cadrul unei ședințe solemne de recunoaștere de către Grecia a statului palestinian”, în prezența președintelui palestinian, a precizat sursa citată.

Abbas urmează să se întâlnească luni cu președintele țării, Prokopis Pavlopoulos, apoi cu premierul Alexis Tsipras, cu care va susține o declarație de presă comună în cursul după-amiezii.

Marți, Abbas ar urma să asiste la votul din Parlament privind recunoașterea statului palestinian, după care va părăsi Grecia.

Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului grec a votat recent în unanimitate în favoarea recunoașterii statului palestinian de către Grecia și a făcut apel la plenul legislativului să aprobe acest text.

În pofida apropierii din ultimii ani dintre Grecia și Israel, în special în domeniul energetic, relațiile greco-palestiniene, în mod tradițional bune, nu au fost afectate, potrivit unei surse guvernamentale.

Premierul grec Alexis Tsipras a efectuat la sfârșitul lunii noiembrie o vizită în Israel și în teritoriile palestiniene. În cursul acestei vizite, Tsipras l-a invitat pe Abbas la Atena pentru a asista la votul de recunoaștere a Palestinei de către Grecia.

Zeci de țări au recunoscut statul palestinian, drapelul palestinian fiind ridicat la 30 septembrie pentru prima dată la sediul ONU din New York, un eveniment cu o mare încărcătură simbolică. Abbas a cerut atunci de la tribuna Adunării Generale a ONU ca Palestina să fie recunoscută ca stat cu drepturi depline.

AGERPRES/(AS — editor: Ionuț Mareș)

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube