Grupul Media Zaman a fost redus la tacere in Turcia

Zaman

Autoritatile turce au descins in noapte 04-05 martie 2016 in redactia cotidianului Zaman, cea mai mare publicatie din Turcia, la doar cateva ore dupa ce un tribunal a hotarat ca ziarul sa fie pus sub controlul statului. Decizia controversata a declansat proteste la Istanbul, unde manifestantii au fost alungati cu gaze lacrimogene, dar si un val de critici din Occident.

Cateva mii de oameni s-au adunat in fata redactiei Zaman pentru a protesta fata de preluarea de catre stat a publicatiei, scandand „Presa libera nu va fi redusa la tacere” si „Luati-va mainile de pe ziarul nostru”. Fortele politienesti i-au dispersat pe protestari cu gaze lacrimogene si tunuri de apa, inainte de a dobori o poarta si de a intra in redactia Zaman, unde s-au incaierat cu angajatii ziarului.

Protestele au continuat si sambata dimineata, cand 2.000 de manifestanti adunati in fata redactiei Zaman au fost alungati de politie cu gaze lacrimogene si gloante de cauciuc.

„A devenit un obicei, in ultimii trei sau patru ani, ca oricine are curajul sa ridice vocea impotriva politicii guvernului sa fie redus la tacere fie prin preluarea controlului (asupra ziarului – n.red.) de catre stat, fie prin deschiderea unor procese sau condamnarea la inchisoare a jurnalistilor. Aceasta este o epoca neagra pentru tara noastra si pentru democratie”, a sustinut redactorul-sef al Zaman, Abdulhamit Bilici, care a si fost demis de noii administratori de stat ai publicatiei.

Decizia controversata de a pune publicatia Zaman sub controlul statului a starnit un val de critici din partea mai multor organizatii non-guvernamentale, dar si a unor oficiali europeni, mai ales pentru ca are loc cu cateva zile inainte de Summitul UE-Turcia pe tema migratiei.

„Grupul Media Zaman a fost redus la tacere in Turcia. Din pacate represiunile impotriva libertatii presei continua”, a precizat raportorul Parlamentului European pentru Turcia intr-un tweet.

Insa, de cele mai multe ori Uniunea Europeana este acuzata ca inchide ochii in fata incalcarii drepturilor omului in Turcia, tocmai pentru ca are nevoie de colaborarea Ankarei pentru a opri fluxul migratoriu.

Comitetul pentru Protectia Jurnalistilor, o organizatie non-guvernamentala cu sediul in New York, a sustinut ca decizia justitiei in cazul Zaman ar deschide calea strangularii efective a jurnalismului critic din Turcia.

Publicatia este cea mai vanduta din Turcia, cu peste 650.000 de exemplare tiparite.

Cotidianul turc a scos sâmbătă o ediție în care denunța „o zi a rușinii” pentru libertatea presei în Turcia. „Constituția este suspendată”, scria Zaman pe prima pagină, cu litere albe, de-o șchioapă, pe un fundal de culoare neagră. „Presa turcă trăiește una dintre cele mai negre zile din istoria sa”, se mai scrie în text, care acuză totodată „o preluare a controlului organizată de către autorități”.

Zaman are legaturi stranse cu miscarea Hizmet a influentului cleric musulman Fetthullah Gulen, unul dintre cei mai virulenti adversari ai presedintelui Erdogan, care s-a stabilit in Statele Unite in urma cu cativa ani.

Presedintele Recep Erdogan l-a acuzat anterior pe Gulen ca ar complota sa rastoarne actualul guvern prin crearea unei grup de sustinatori in politie, justitie si presa. Gulen a dezmintit acuzatiile presedintelui, de altfel cei doi erau aliati pana ce mai multi procurori au deschis in 2013 un dosar de coruptie impotriva unor apropiati ai lui Erdogan.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube