Guvernul polonez vindecă țara de îndoctrinare liberală

Guvernul polonez vindecă țaraGuvernul conservator de la Varșovia, vizat de la instalarea sa în luna noiembrie 2015, de o serie de critici urmare mai multor decizii controversate, este în prezent aspru criticat pentru votarea unui legi ce i-ar asigura controlul asupra mass-media.

În context, ministrul de externe Witold Waszczykowsk afirmă că se dorește ‘vindecarea’ Poloniei după 25 de ani de ‘îndoctrinare liberală’.

‘Ca și când lumea ar trebui să meargă automat într-un singur sens, după un model marxist — un nou amestec de culturi și de rase, o lume de cicliști și de vegetarieni, care nu mizează decât pe energii regenerabile și care luptă împotriva oricărei forme de religie. Toate acestea nu au nimic de-a face cu rădăcinile poloneze tradiționale’, a afirmat șeful diplomației de la Varșovia.

Partidul conservator Lege și Justiție (PiS), care a câștigat alegerile legislative de la sfârșitul lunii octombrie 2015, susține ceea ce îi interesează pe ‘majoritatea polonezilor: tradițiile, conștientizarea istoriei sale, dragostea de patrie, credința în Dumnezeu, într-o viață de familie normală între un bărbat și o femeie’, a adăugat ministrul polonez.

‘Toate acestea reprezintă un șoc pentru opozanții noștri, aceia care cred în progres: că cei 25 de ani de îndoctrinare stângistă și liberală nu au făcut să dispară aceste valori tradiționale (…)’, a continuat Witold Waszczykowski.

Noua lege a mass-media a provocat îngrijorare la Bruxelles, Comisia Europeană luând decizia de a trece pe agenda sa de lucru, din data de 13 ianuarie 2016, o dezbatere asupra situației statului de drept în Polonia.

Dezbaterea deschide o etapă de evaluare în cadrul unei proceduri adoptate în martie 2014 și care se referă la respectarea statului de drept în țările membre ale Uniunii Europene.

Mai multe organizații internaționale, precum Uniunea Europeană de Radio și Televiziune, Asociația Jurnaliștilor Europeni și Reporteri fără Frontiere și-au exprimat ‘indignarea’ față de prevederile controversatei legi, pe care le consideră ‘introduse în grabă, fără nici o consultare’.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube