
Ambasada Venezuelei în România celebrează Săptămâna Culturală Venezueleană la București, care va incepe astăzi 15 februarie, la Muzeul Național al Țăranului Român.
In cadrul săptămânii culturale venezuelene se vor derula diverse actiuni, pe care le voi prezenta la sfârsitul articolului. Săptămâna Culturală Venezueleană la București va fi lansată prin inaugurarea Expoziției de Pictură și Schițe, cu lucrări pe simeze semnate Humberto Miquilena.

Astept să-l descoperiti si domniile voastre pe amicul Humberto Miquilena, originar din Venezuela, pe care l-am cunoscut acum 2 ani la Palatul Suțu(in centrul Bucurestiului, una dintre cele mai vechi resedinte ale aristocratilor veritabili din Capitala României, palat construit intre anii 1833-1835, printre putinele constructii in starea originală, adică a rămas nemodificat, actualul Muzeu al Municipiului Bucureşti), la vernisajul expozitiei ” Pictori români la Sozopol, ediția a V-a”, curatoriată de vechiul meu prieten Mihalache Dorin.
Este un artist complet, pictor si muzician(chitară bass in trupa Tavi Colen Band)….si este mai Român fată de multi conationali. Paról.
Ne-am imprietenit atunci pe loc, povestind despre istoria celor două tări, el despre Simon Bolivar si Hugo Chávez, eu despre Regatul României si despre republica “populară”, instaurată cu ajutorul tancurilor sovietice, atunci când ni s-a rescris istoria, de către cei care ne-au adus „libertatea” pe senile in urma cu 72 de ani. Gânditi-vă unde ar fi fost astăzi România, dacă ipocrizia si neputinta puterilor occidentale nu ar fi incurajat ocupatia sovietică a jumătate din continentul numit Europa!

Dar mai bine il las pe Humberto să vă spună câteva lucruri despre el:
“Sunt născut in orasul Maracaibo, Venezuela, iar la vârsta de 12 ani, după decesul tatălui meu, impreună cu familia ne-am mutat in Caracas, capitala Venezuelei. Aici mi-am continuat studiile, unde am absolvit graphic design. Ca si hobby-uri erau muzica si pictura, care, in timp, au devenit mai mult decât atât, mai exact, o profesie pe care o exercit cu multă dragoste si dăruire. In ceea ce priveste pictura, mă caracterizează desenul in creion si cărbune si pictura in ulei.


In anul 2011 am venit in Europa ca si turist. Atunci am decis să vizitez si o tară din Europa de Est, iar alegerea mea a fost România, unde, in prezent, sunt rezident de trei ani si sunt mândru de acest lucru.
Nu stiam mai nimic despre această tară, ceea ce cunosteam era: Comăneci, Tepes, Ceausescu.
Cand am ajuns in România am descoperit asemănări intre cultura latino-americană si cea românească. Am fost plăcut surprins de cultura, limba, arhitectura si istoria bogată a acestei tări. După ce am plecat in Venezuela, am simtit dorinta să mă intorc in România si să fac parte din societatea acestui stat, deoarece am observat asemănări intre noi latino-americanii si voi: gesturi, umor, deschidere etc.
Ca diferente, as putea enumera clima, peisajele si mâncarea, in rest mă simt ca acasă.
De doi ani si până in prezent fac parte din trupa Tavi Colen Band ca si bassist , formatie cu care am avut ocazia si deosebita plăcere să vizitez cam 80% din această superbă tară. “

Voi reveni cu amănunte, video si fotografii, asa cum v-am obisnuit, după vernisajul expozitiei.
A consemnat: Claudiu Victor Gheorghiu, artist vizual, istoric; consilier media si al Comitetului Director al Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a UAP : AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România ; Senior editor al paginii de Cultură a Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului si redactor , consilier tematic Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe si Serviciul specializat de presă LOnews .
15 Februarie 2016

Ambasada Venezuelei în România celebrează Săptămâna Culturală Venezueleană la București
București, 2 februarie 2016
Cu sprijinul Muzeului Național al Țăranului Român, al Cinematecii Naționale Venezuelene și al Muzeului Național „George Enescu”, Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela la București organizează o Săptămână Culturală care se va desfășura între 15 și 18 februarie 2016. Evenimentul va oferi publicului român și străin oportunitatea apropierii de variata și bogata cultură venezueleană.
Săptămâna Culturală Venezueleană la București va fi lansată prin inaugurarea Expoziției de Pictură și Schițe ale talentatului și creativului artist plastic venezuelean, rezident în București, Humberto Miquilena, artist care își construiește o promițătoare carieră artistică în România. Activitatea va avea loc la Muzeul Național al Țăranului Român, luni, 15 februarie, la orele 18.
În continuare se va proiecta la Cinema Muzeul Țăranului – Studioul Horia Bernea, filmul venezuelean Samuel, o peliculă realizată în frumosul cadru al Anzilor venezueleni. Subiectul acestui film se derulează în jurul unei perechi de la sat, fără copii, care încearcă să conceapă un urmaș cu ajutorul unui medic cu puteri hipnotice. (75 min.)
La finalul proiecției, asistența va putea să deguste o varietate de romuri și ciocolate venezuelene, considerate printre cele mai bune din lume. De asemenea, se va oferi o mostră de aperitive tipice venezuelene.
Marți, 16 februarie, publicul român se va putea bucura de filmul Reverón, care ne dezvăluie fascinantul univers din jurul vieții marelui pictor venezuelean, Armando Reverón (105 min). În final, miercuri, 17 februarie, se va proiecta pelicula Azú, alma de princesa, ce relatează obsesia unui fermier venezuelean pentru noua sa sclavă, în timpurile coloniei spaniole (100 min.).
Filmele vor fi proiectate la Cinema Muzeul Țăranului – Studioul Horia Bernea, la orele 18, în zilele menționate mai sus. Toate filmele vor beneficia de subtitrare în limba română și limba engleză. Intrarea este liberă.
Eșantionul cinematografic selectat se va constitui într-o demonstrație a excelenței și maturități atinse de către cinematograful venezuelean pe durata ultimilor ani.
Săptămâna Culturală Venezueleană va culmina, joi, 18 februarie, cu un recitat susținut de excelenta pianistă româncă Victoria Spinei, din repertoriul muzicii tradiționale venezuelene, un omagiu adus celebrei pianiste venezuelene Teresa Carreño (1853-1917), recital susținut în Sala Cantacuzino a Muzeului Național „George Enescu”. Carreño a fost considerată cea mai mare pianistă a lumii în epoca sa și și-a împărțit viața între Caracas, New York și Paris.