
Este un articol din ciclul ” Intell News în galeriile bucureştene” , una dintre cele 4 rubrici realizate de mine pentru pagina de cultură a agenţiei de presă Intell News, dar nu în concurență, ci în comuniune cu ciclul ”La pas prin galeriile bucurestene”, rubrică înfiintată de mine şi deja consacrată, din luna mai 2015, în ziarul Jurnalul Bucureștiului; celelalte 3 sunt „Expozitiile filialelor teritoriale ale Uniunea Artiștilor Plastici din România”, „Intell News pe drumurile Patriei” şi „Portret de artist”.
Comunicat de presă:
Galeria Galateca vă invită joi, 5 septembrie 2019, ora 19, la vernisajul expoziției „Imagini ale lumii nevăzute”, ce reunește lucrările de pictură ale artiștilor Bogdana Contraș, Cornelia Gherlan, Adriana Vasile și Eugen Iovan. Curatorul expoziției este criticul de artă Mădălina Mirea.
„Patru artiști plastici și un scriitor sunt protagoniștii expoziției ce are loc la Galeria Galateca, în perioada 5 – 22 septembrie 2019.

Bogdana Contraș, Cornelia Gherlan, Adriana Vasile și Eugen Iovan, pornesc în căutările lor plastice de la scrierile autorului japonez Kazuo Ishiguro. Scriitorul a fost laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 2017 pentru că „în romane cu mare putere emoțională, a dezvăluit abisul din spatele senzației noastre iluzorii de conectare la lume” (extras din motivația juriului).
Aceasta este și tema centrală, în jurul căreia se articulează demersurile plastice ale celor patru artiști: alienarea noastră, cea de toate zilele, zugrăvită, de fiecare în parte, cu măiestrie și rafinament. Parcursul expoziției este generat de subtile treceri de la figurativ la abstract, în care detaliile relevante se așază și se cer reciproc. Atmosfera este cea a unei liniști apăsătoare, cea dinaintea, sau imediat următoare unui dezastru iminent. Smerita frunză de ginco biloba transcende timpul și spațiul, migrează dintr-o compoziție în alta, martor al supraviețuirii sufletelor noastre, mult încercate.
Bogdana Contraș (n. 1977) operează, cu acest prilej, subtile decupaje compoziționale. Trunchiurile sale, fără rădăcini, nasc viziuni onirice, cu mare impact.

Cornelia Gherlan (n.1960) construiește ziduri înflorite, la granița dintre figurativ și abstract, idei puternic reflectate în imaginarul comun, de sorginte citadină.

Adriana Vasile (n. 1976) plonjează fără rest într-un expresionism liric, cu fine accente ironice, prin contraste cromatice bine dozate, pe deplin asumate.

Eugen Vasile Iovan (n.1971) subliniază revoltat fragilitatea omului sub vremi, cu compozițiile sale gestual expresioniste, în care accentele cromatice pointiliste clarifică lectura detaliilor.

Fiecare dintre cei patru poate fi considerat un artist al lumii trecătoare, zugrăvind amintirea palidă a munților, purtând în adâncul ființei uriașul îngropat, adunând, la sfârșit, rămășițele zilei.
Imagini ale lumii nevăzute este o expoziție de mare rafinament, ce intră în dialog cu subtilele acorduri ale Festivalului George Enescu în proximitatea ideatică și fizică pe care spațiul Galeriei Galateca o oferă acestui demers artistic bine articulat.”
Mădălina Mirea, curatorul expoziției, septembrie 2019
Expoziția „Imagini ale lumii nevăzute” face parte din Festivalul Strada Copiilor – Strada de C’Arte, cel mai mare festival cultural organizat în aer liber de către Biblioteca Centrală Universitară Carol I, Fundația Carol I, IMDD.
Expoziția poate fi vizitată la Galeria Galateca în perioada 5 – 22 septembrie 2019, de marți până vineri între orele 12 – 20, sâmbătă între orele 11 – 19.
A consemnat pentru Intell News(partener media) : Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al agenției de presă Intell News și al ziarului Jurnalul Bucurestiului, publicist comentator al ziarului Ultima Oră; artist vizual, afilieri: membru titular Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : AFAPRR, totodată consilier media și al Comitetului Director al AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România și membru al Consiliului Director al Visarta(Societate de gestiune colectivă a drepturilor de autor în domeniul artelor vizuale), 3 septembrie 2019

Notă: despre această expoziţie puteţi citi şi în ziarul Jurnalul Bucureștiului grupajul ” La pas prin galeriile bucureștene: recomandările partenerilor media la început de septembrie”, din 31 august 2019. Articolul face parte din ciclul ”La pas prin galeriile bucureștene”, rubrică înființată de mine și consacrată deja, din luna mai 2015, în ziarul Jurnalul Bucureștiului.
https://jurnalulbucurestiului.ro/la-pas-prin-galeriile-bucurestene-recomandarile-partenerilor-media-la-nceput-de-septembrie/