În războiul social am devenit dezechilibraţi psihic

tulburari psihice războiul social radicalizarea in Romania

În ultimele decenii, numărul persoanelor cu tulburări psihice este în creştere la nivel mondial. Cu aproape 300.000 de pacienți, România se află pe locul trei.

„Populaţia României se împarte, în mare măsură, între opresori (psihopaţi) şi oprimaţi (depresivi). Performanţa se măsoară azi doar în putere, bani şi sex. Trăiesc tra­gic această soartă a poporului român.”, afirmă doctor în medicină, profesor şi iniţiator al secţiei de Resocializare din cadrul spitalului „Al. Obregia” din Bucureşti, Aurel Romila.

„Dacă socoţi societatea ca o fracţie, atunci o să observi la mijloc un strat subţire, care e al oamenilor normali. Crucea normalilor e că sunt foarte puţini, au devenit o minoritate fragilă, din care se tot desprind în sus şi în jos. Cei de sub acest strat, de dedesubt, sunt depresivii. Aproape o treime din populaţie suferă într-o formă sau alta de depresie. Însă nu pentru ei mă îngrijorez eu, ci pentru cei de deasupra stratului fin al normalităţii, pentru psihopaţi, care au ocupat toate posturile-cheie în ţară. De aia nu avem sănătate mentală în ţara asta, că populaţia se împarte în mare mă­sură între opresori (psihopaţi) şi oprimaţi (depre­sivi). Ăsta e un adevărat război social, dar cine recu­noaşte? Cea mai gravă consecinţă a istoriei noastre din ultima sută de ani a fost felul în care s-a făcut se­lecţia umană.”, spunea specialistul într-un interviu.

Cine este de vină că am devenit dezechilibrați psihic? SOCIETATEA SLABĂ. Și această SOCIETATE este formată din NOI toți. NOI, cei care, când ajungem într-o poziție decidentă și nu numai, din dorința de a nu pierde controlul și supremația sau avantajele meschine și efemere, nu permitem dezvoltarea persoanei de lângă noi. O înghesuim în șabloane educaționale și existențiale învechite și în modele împrumutate din exterior.

„Când personalitatea nu poate înflori, când e traumatizată, apar bolile psihice şi intervine ratarea. Ratarea e punctul în jurul căruia se învârte totul. E discrepanţa între ceea ce am putea deveni şi ceea ce ajungem să devenim în societatea de azi.”, observă Aurel Romila.

Destinele sunt neîmplinite, ratate, curmate prematur într-o lume în care nu mai putem defini NORMALITATEA.

„Normalitatea e o stare de echilibru şi armo­nie în­tre cunoaştere, afectivitate, inteligenţă şi voinţă. Când una din acestea e excesiv dezvoltată sau sub­dez­­voltată, armonia se pierde şi apare boala sau su­ferinţa. 90% din oamenii cu care intru în contact sunt profund nefericiţi, o societate care şi-a pierdut valo­rile de bine, frumos, adevăr şi dreptate. Şi mai ales de non-nocivitate.„, spune profesorul.

În situația existentă, terapiile care se dovedesc a da rezultate bune sunt cele care ajută omul să-și regăsească echilibrul, fie că re-echilibrarea se află în meditație divină și rugăciune, în artă (muzică, pictură) sau chiar în alegeri și transformări care să ne bucure și să ne ajute să ne găsim fericirea și împlinirea personală.

În concluzie, psihiatrii trebuie să gândească terapii personalizate, cu menținerea echilibrului de rigoare.

„…totul se schimbă, trebuie să lupţi pentru fiecare condiţie, să o atingi şi să lupţi apoi ia­răşi, ca să o depăşeşti. Mintea şi inima trebuie antre­nate tot timpul, echilibrul, normalitatea trebuie recu­cerite permanent, nu sunt o ştampilă valabilă veşnic. Soluţia mea e eclec­tică, nu e o pilulă.”, susține profesorul Romila.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube