Inceputul sfarsitului crizei migratiei in UE

Sfarsitul crizei migratiei

Valul de migranti care vine in Uniunea Europeana, din Turcia spre Grecia, da semne ca a incetinit simtitor. Conform Organizatiei Internationale a Migratiei, numarul celor care incearca sa ajunga in Occident pe aceasta ruta a scazut de la un varf de 1.500 de migranti la aproximativ 300 pe zi.

Cauzele incetinirii fenomenului migratiei sunt:

  • Acordul dintre Uniunea Europeana si Turcia.

Ankara primeste bani (3 miliarde de euro), promisiuni concrete de liberalizare a vizelor, „amuteste” criticile Europei cu privire la deplasarea sa catre autoritarism si alte avantaje. In schimb, Uniunea Europeana poate returna imigrantii sositi ilegal din Turcia in Grecia, dar e obligata sa primeasca, pentru fiecare din ei, cate un imigrant care alege cai legale. O cota regleaza situatia astfel incat totul sa nu se transforme intr-o tranzactie.

  • Blocarea granitelor de catre tarile balcanice, care i-au descurajat pe cei dornici sa ajunga in Occident.

Cauzele migratiei din Orient – razboaiele din Siria, Irak, Afganistan – nu se va epuiza curand, astfel ca migrantii vor continua sa vina. Uniunea Europeana va continua, insa, sa preia migranti pe ruta Turcia in mod selectiv – pe cei care urmeaza caile legale.

Totodata, trendul migratiei se inversează, multi refugiati preferand intoarcerea in tara de origine, dupa ce au constatat ca Occidentul nu le implineste asteptarile.

Efectele fenomenului migrationist, insa, raman: renasterea nationalismului, cresterea euroscepticismului si slabirea UE, inchiderea granitelor, sporirea insecuritatii si suspiciunilor prin conexarea fluxului de emigranti cu fenomenul terorist.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube