Intell News pe drumurile Patriei: „Atelierele Brâncuși – Simpozionul Internațional de Sculptură și Pictură”

Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi” și Primăria Municipiului Târgu Jiu organizează „Atelierele Brâncuși – Simpozionul Internațional de Sculptură și Pictură”, la Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtișoara, în perioada 24 august – 3 septembrie 2020. Evenimentul este, în fapt, o tabără de creație care se adresează artiștilor profesioniști. La ediția 2020 vor participa șase artiști, trei sculptori: Mihai Țopescu, Valer Neag, Mihai Ecobici, curator Vlad Ciobanu și trei pictori:Gheorghe Plăveți, Georgiana Brandt, Daniel Mihai Nistor, curator Vasile Fuiorea. Deschiderea oficială a simpozionului va avea loc în data de 24 august, ora 13:00, la Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtișoara. Este un articol care se încadrează perfect în două dintre cele 4 rubrici realizate de mine pentru pagina de cultură a agenției de presă Intell News: „Intell News pe drumurile Patriei” şi „Expozițiile filialelor teritoriale ale Uniunea Artiștilor Plastici din România”(celelalte două sunt „Intell News în galeriile bucureştene” şi „Portret de artist”). Reamintim cititorilor că Intell News este partener media permanent al Uniunii Artiștilor Plastici din România. De asemenea, agenţia de presă Intell News are plăcerea să fie partener media cu Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu.

Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, sediul. Manager general Strîmbulescu Doru. Colocviile Brâncuşi 2019, februarie 2019, fotografie de Claudiu Victor Gheorghiu

Este un articol care se încadrează perfect în două dintre cele 4 rubrici realizate de mine pentru pagina de cultură a agenției de presă Intell News: „Intell News pe drumurile Patriei” şi „Expozițiile filialelor teritoriale ale Uniunea Artiștilor Plastici din România”(celelalte două sunt „Intell News în galeriile bucureştene” şi „Portret de artist”). Reamintim cititorilor că Intell News este partener media permanent al Uniunii Artiștilor Plastici din România. De asemenea, agenţia de presă Intell News are plăcerea să fie partener media cu Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu. Deja a devenit o tradiţie şi o onoare pentru Intell News, după ce v-am prezentat „Colocviile Brâncuşi 2018” în martie 2018, Colocviul Internaţional „Brâncuşi”: „Ansamblul Monumental Brâncuşi- Târgu Jiu – 80 de ani”, în octombrie 2018, apoi „Colocviile Brâncuşi 2019” din februarie 2019, dar mai ales omagiu lui Constantin Brâncuşi şi Gala Premiilor Uniunii Artiştilor Plastici din România din octombrie 2019, Colocviile Brâncuşi din februarie 2020,  în articole însoţite de filme ale evenimentelor şi fotoreportaje.

COMUNICAT DE PRESĂ:

Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi” și Primăria Municipiului Târgu Jiu organizează „Atelierele Brâncuși – Simpozionul Internațional de Sculptură și Pictură”, la Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtișoara, în perioada 24 august – 3 septembrie 2020. Parteneri sunt Institutul Cultural Român, Uniunea Artiștilor Plastici din România, filiala Târgu Jiu și Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”. Institutul Cultural Român este partener principal al Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi” încă din anul 2015, perioadă în care au fost organizate în colaborare ateliere, simpozioane științifice și de creație, congrese, acordarea de premii etc.

Evenimentul este, în fapt, o tabără de creație care se adresează artiștilor profesioniști. Date fiind condițiile actuale legate de starea de pandemie, la simpozionul din acest an vor participa doar artiști plastici români. În edițiile anterioare au fost prezenți la Târgu Jiu artiști români și străini, cotați la cel mai înalt nivel, iar operele rezultate au îmbogățit patrimoniul cultural local și național.

Prin conţinutul evenimentului, organizatorii se adresează unui public-ţintă alcătuit din artişti, critici de artă plastică, public specializat, iubitori de artă.

La ediția 2020 vor participa șase artiști, trei sculptori și trei pictori: Mihai Țopescu, Valer Neag, Mihai Ecobici, Gheorghe Plăveți, Georgiana Brandt, Daniel Nistor.

Curatorii simpozionului vor fi sculptorul Vlad Ciobanu, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și artistul plastic Vasile Fuiorea, președintele Filialei Gorj a UAP din România. Aceștia vor participa în simpozion cu lucrări proprii.

Mihai Țopescu este un binecunoscut artist plastic din Târgu Jiu. Absolvent al Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, Mihai Țopescu și-a dedicat întreaga carieră reprezentării ideilor sale prin intermediul sticlei. Începând cu anul 1981, a participat la zeci de expoziții de grup, dar și personale. Câteva dintre cele mai reprezentative sunt Anatomy of Glass (2010), Sacrifice (2013), dar și participările la bienale de artă din Italia, Belgia, China. Deopotrivă artist implicat în problemele comunității, Mihai Țopescu este inițiatorul „Pădurii colorate” de la Poienari, Baia de Fier, proiect care a continuat anul acesta cu Land Art „Utopia 2020”, derulat de grupul Manifest.

Valer Neag este unul dintre cei mai vechi artiști sticlari din Târgu Jiu. Născut în județul Alba, a absolvit Institutul de Arte Plastice si Decorative „Nicolae Grigorescu” din București în anul 1978. A participat la numeroase expoziții personale și de grup, la simpozioane de gen din țară și străinătate. S-a remarcat în special prin lucrările sale în sticlă și lemn, dar și prin alte forme de expresie artistică. În anul 1993 i s-a decernat Premiul Național pentru Design în Sticlă, la București. În anii 2006 și 2018 a participat la Simpozionul Internațional de Sculptură „Constantin Brâncuși” de la Târgu-Jiu. Lucrările sale pot fi văzute în muzee de artă sau sticlă din București, Târgu-Jiu, Craiova, Novi-Bor (Cehia), Ebeltoft (Danemarca), Kanazawa (Japonia), Praga (Cehia), Cottbus (Germania) ș.a.

Mihai Ecobici vine din București. Este originar din Galați, dar a absolvit Academia de Artă „Nicolae Grigorescu” din Capitală, unde a și continuat să lucreze ca grafician, profesor, artist plastic. A realizat lucrări de for public în București, Slatina și Republica Moldova. A participat la numeroase simpozioane de sculptură din țară și străinătate. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România din anul 1986. Lucrările sale se găsesc în colecţii particulare din Franţa, Belgia, Olanda, Germania, Italia, Luxembourg, U.S.A., România.

Vlad Ciobanu, curatorul taberei de sculptură, este absolvent al Institututlui de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București și membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. În decursul îndelungatei sale cariere artistice a participat la numeroase expoziții și concursuri internaționale, la simpozioane naționale și internaționale de sculptură, a fost recompensat cu premii și medalii în România și în străinătate. Este cunocut pentru creațiile sale monumentale care dau măreție piețelor publice din țară și străinătate („Eroul Necunoscut” în Alexandria, „Regele Ferdinand” în Alba Iulia, „Dimitrie Cantemir” la Onești, Bacău, „Mihai Eminescu”, Orhei, Republica Moldova ș.a.). Anul acesta, materialul folosit în tabăra de sculptură de la Curtișoara va fi lemnul.

Gheorghe Plăveți este unul dintre cei mai vechi pedagogi ai învățământului artistic din Gorj. Absolvent al Facultății de Arte Plastice din Iași și al Institutului de Arte Plastice „N. Grigorescu” din București, a îndrumat zeci de serii de elevi de la Școala gimnazială nr. 1 din Târgu-Cărbunești, Liceul de Artă „Constantin Brăiloiu” și Liceul Teologic „Sf. Nicodim” din Târgu Jiu. În paralel, a desfășurat numeroase proiecte personale, începând din anul 1971 și până în prezent, cu participări la expoziții personale și de grup. Este un artist plastic complex, care s-a exprimat, de-a lungul timpului, în mai multe limbaje artistice: pictură, grafică, sculptură.

Georgiana Brandt a absolvit Universitatea de Arte și Design Cluj-Napoca, specializarea Arte vizuale (pictură) în anul 2007, precum și un doctorat în arte plastice la aceeași universitate. Este profesor de educație plastică la Palatul Copiilor Târgu Jiu, dar și cadru didactic asociat la Universitatea „Constantin Brâncuși”. Din 2006 până în prezent a participat anual la diverse expoziții personale și de grup.

Daniel Mihai Nistor este un artist plastic mai tânăr, absolvent al Universității Naționale de Arte București, specializarea Grafică de șevalet, promoția 2003. A activat, în general, ca freelancer, lucrând pentru studiouri de animație, edituri, studiouri tv. Are la activ expoziții personale și participări la expoziții de grup, de grafică și artă religioasă.

Vasile Fuiorea este curatorul taberei de pictură din cadrul Atelierelor Brâncuși, ediția 2020. Este originar din Târgu Jiu, absolvent al Facultății de Arte Plastice din cadrul Universității de Vest Timișoara, membru al UAP din România din 2007, doctor în Arte vizuale și conf. univ. la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității din Craiova. A participat la numeroase expoziții personale și de grup, la simpozioane și tabere de creație, în calitate de invitat sau curator.

Deschiderea oficială a simpozionului va avea loc în data de 24 august, ora 13:00, la Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtișoara. Pentru buna desfășurare a manifestării, vor fi luate toate măsurile de siguranță sanitară.

Sponsorii oficiali ai simpozionului sunt Panan Tour SRL/Complex Panoramic Rânca, Cooperativa Agricolă „Plaiuri Novăcene”, Husqvarna.

Sursa: https://centrulbrancusi.ro/

A consemnat pentru  partenerul media Intell News, precum şi  pentru Uniunea Artiștilor Plastici din România: Claudiu Victor Gheorghiu, artist vizual, afilieri: membru titular Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : AFAPRR, totodată consilier media și al Comitetului Director al AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România și membru al Consiliului Director al Visarta– Societate de gestiune colectivă a drepturilor de autor în domeniul artelor vizuale;  în subsidiar jurnalist cultural: Senior Editor al agenției de presă Intell News şi coordonator al paginilor de cultură(în limbile română şi engleză Intell News Romania ), Senior Editor al ziarului Jurnalul Bucureştiului „Le Petit Parisien”,  publicist comentator al ziarului Ultima Oră, 20 august 2020

Claudiu Victor Gheorghiu la Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Colocviile Brâncuşi 2019, februarie 2019

Despre Claudiu Victor Gheorghiu 258 Articles
My name is GHEORGHIU CLAUDIU VICTOR and I was born in October 1967 in Bucharest. In 1998 I took the master degree at University from Bucharest , the Faculty of History- universal old history section- with theme (CONSTANTIN the GREAT and CHRISTIANITY) at professor LIGIA BARZU. In 1991 I graduated Art School , PAINTING section with TITU DRAGUTESCU. I painted sacred pictures from 1990. I paint in technique tempera or tempera with egg on wood. During the period 1992-1994 I was managership at COLEUS modern art gallery . I am titular member of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration : AFAPRR of UAP from Romania: Romanian Fine Arts Union from April 17, 2019, admitted by contest, as well as I was trainee member during the period 2016-2019, admitted by contest. I was member in Plastic Background(FP) belong Romanian Fine Arts Union (UAP) from 7th of December 2000, admitted by contest. From 25th of May 2015 I was elected Media advisor of the Steering Committee of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration : AFAPRR of UAP from Romania: Romanian Fine Arts Union. From 2014 I am member VISARTA(from March 31, 2017, I was elected in the Steering Committee of Visarta, during the period 2017-2022), the Romanian Visual Arts Copyright Collecting Society. I have 4th Personal Exhibitions with sacred art organized by UAP from Romania- Romanian Fine Arts Union in Bucharest (2001,2003,2004 at ArTei Gallery, 2007 at Galateea Gallery) and another at Silva Gallery in Busteni(2007-2008). I have also 2 Personal Exhibitions in Italy : I was Honor Guest, representing Romania, with sacred art, June 2003 at Pisa and in October 2006 ”The ICONS, sacred pictures in contemporary world” at Viadana(Mantua). I won some prizes in Italy and I participated, admitted by contest, at some art fairs and international exhibitions around the world, representing Romania: most of them in Italy, but also in Bangladesh, France, Greece, Japan, Peru, South Korea, Switzerland. From May 2015 to January 2016 I was Contributing Editor at CULTURE (Fine Arts, Exhibitions, History, Religion) at the newspaper Jurnalul Bucurestiului. From 17th of January 2016 I was advanced Senior Editor at the same newspaper . From 1st of November 2015 to 31st of December 2016 I was Contributing Editor and Thematic Advisor at News Agency Lacasuri Ortodoxe and Press service LO News. From 1st of January 2016 I am Senior Editor at CULTURE at the Intell News: Global news, press and event analysis. From May 3, 2019, I am also publisher commentator at the newspaper Ultima Oră.
Website Facebook YouTube