ADDÉNDA 4 iunie 2019:
Vernisajul expoziției ” Contemporan”, recte colecția lui Nicolae Ion Vrâncean, expusă pe simezele Muzeului Național Brukenthal, s-a bucurat de prezența unui public avizat, într-o zi ploioasă, la sfârsitul primăverii calendaristice.
Au susţinut alocuţiuni în cadrul ceremoniei: prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca, director general al Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, av. Nicolae Ion Vrâncean, proprietarul valoroasei colectii expusă pe simeze, Tămâian Ioan, preşedinte al filialei Sibiu a UAP din România, Gheorghe Pogan, preşedinte al comisiei de cenzori a UAP din România, Gabriel Decebal Cojoc, membru al Consiliului Director al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Marius Barbone Barb, președinte al Filialei Pictură București a UAP din România, Alexandru Constantin Chituță, șeful secției educație, marketing, comunicare și secretariat în cadrul Muzeului național Brukenthal, totodată curator al expoziției.



Vernisaj: colecția Vrâncean la Muzeul Național Brukenthal, film pentru Intell News de : Claudiu Victor Gheorghiu

Intell News va susține mediatic acest eveniment cultural. „Intell News pe drumurile Patriei” este una dintre cele 4 rubrici realizate de mine pentru pagina de cultură a agentiei de presă Intell News( (celelalte 3 sunt „Expozitiile filialelor teritoriale ale Uniunea Artiștilor Plastici din România”, „Intell News in galeriile bucurestene” și „Portret de artist”). Ediția de azi vă prezintă expoziția intitulată ” Contemporan”, colecția lui Nicolae Ion Vrâncean, care va fi expusă pe simezele Muzeului Național Brukenthal.
Colecția lui Nicolae Ion Vrâncean reunește sute de lucrări semnate de artiști contemporani reprezentativi din România. Nicolae Ion Vrâncean organizează simpozioane de creație în comuna Hărman, judeţul Brașov, de la începutul anilor 2000, iar de atunci colecția dumnealui este expusă în marile orașe ale României.
Vernisajul expoziţiei va avea loc vineri, 31 mai 2019, de la ora 14, la sala de expoziții temporare a Muzeului Național Brukenthal, curatori: Alexandru Constantin Chituţă, Alexandra Gălăbuţ, Bogdan Runcan.

Expoziția ” Contemporan” se poate vizita în perioada 31 mai – 28 iulie 2019. Pe simeze vor fi prezentate lucrări semnate de: Adrian Chira, Adriana Ilin Tomici, Amelia Gherasim Diamandescu, Andrea Szentkiralyi, Angela Tomaselli, Aurel Bulacu, Cela Neamţu, Christian Lucian Hamsea, Constantin Papadopol, Corneliu Vasilescu, Elisabeth Ochsenfeld, Eugen Dornescu, Eugen Raportoru, Gheorghe Dican, Gheorghe I. Anghel, Gheorghe Pogan, Ion Bobeică, Leon Vreme, Maria Balea, Marin Gherasim, Marius Vasile Barb-Barbone, Mircea Bâtcă, Mircea Moldovan, Miron Duca, Petru Lucaci, Radu Roșian, Sorina Ileana Tibacov, Suzana Fântânariu, Torino Bocaniciu, Vasile Tolan, Viorel Cosor.

În avanpremiera expoziţiei vă prezint un expozeu al pictorului Gheorghe Pogan, membru al Filialei Pictură București a Uniunii Artiștilor Plastici din România, căruia îi mulţumesc pentru amabilitate:
COPACUL BUNURILOR SIMBOLICE
Colecția Vrâncean se arată de o bună bucată de vreme prin lume. Prin lumea fizică, dar și prin spațiul virtual. Colecție aparte, ea crește asemenea unui arbore și zboară ca o pasăre mândră de penajul său strălucitor. Cu fiecare an, cu fiecare vară, rădăcinile îi cresc, se ramifică și se fixează mai bine în pământul artei, iar copacul este tot mai falnic, mai pregătit să înfrunte judecata timpului.
Simpozion după simpozion, actul de creaţie, săvârşit acum în afara atelierului, în mediul creat de Nicolae Vrâncean la Hărman, devine seva din care se hrănește colecția. Medie a jocului dintre material și spiritual în creațiile artistice, între estetica revelației și gestul decisiv, colecția conturează ideea identității de grup, de apartenență la un loc unde se produc valori și bunuri simbolice, demonstrează, în pofida anunțatei morți a artei, că arta este încă vie.
Astăzi colecţia Vrâncean conţin sute de lucrări de pictură, numeroase mozaicuri, sculpturi în lemn, de medii și mari dimensiuni, gravuri și desene donate cu generozitate pentru perenitatea unei idei. Sunt creații ale unor artiști a căror valoare se bucură de recunoașterea mediului artistic și cultural național și internațional. Creațiilor artiștilor români li se adaugă creaţii ale unor autori din Turcia, Bulgaria, Ungaria, Israel, Germania, Republica Moldova sau SUA, invitați de Vrâncean pentru a lucra împreună cu artiștii români, pentru a cunoaște și trăi în mediul artistic românesc.
Selcții din colecție au călătorit și călătoresc prin ţară, la Braşov, Târgu Mureş, Râmnicu Vâlcea, Timişoara, Deva și Cluj, acum la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, iar anul viitor, dacă vremurile nu vor fi potrivnice, la Chişinău şi Viena. Mozaicurile sunt expuse la Braşov şi la Târgovişte, în pieţe şi în incinta unor instituţii importante public.
Colecția Vrâncean este, metaforic, un copac al bunurilor simbolice, un fenomen aparte în lumea colecționarilor de artă, locul unde experienţa profesională şi umană își caută armonia, un episod de viaţă, un incubator în care simţi cum creşti, cum spargi coaja ta pe care o credeai perfectă, te dezvolţi, te faci artist plastic, o întâlnire creatoare de excepţie, cu artişti de excepţie, uniţi în aspiraţii de inimosul Nicolae Vrâncean.
Sunt multe colecții în țară și multe simpozioane care le alimentează, dar simpozionul continuu de la Hărman nu are pereche. Colecția este vie, crește în valoare cu fiecare an, cu fiecare prezență a artiștilor care au rămas atașați locului și ideii, al celor care li se vor alătura, este o contribuţie în plus la răspândirea artei româneşti în lume.
Gheorghe POGAN
Articol, film(inclus in articol) şi fotoreportaj pentru Intell News de: Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al paginii de cultură a agentiei de presă Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului, publicist comentator al ziarului Ultima Oră; artist vizual, afilieri: membru titular Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : AFAPRR, totodată consilier media si al Comitetului Director al AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România si membru al Consiliului Director al Visarta(Societate de gestiune colectivă a drepturilor de autor în domeniul artelor vizuale), 29 mai -4 iunie 2019

