
Eu am mers la Târgu Jiu intr-un anumit context, dar ar fi fost o eroare să nu mă (re)transform si in jurnalist cultural, odată intors in Bucuresti, pentru a prezenta publicului iubitor de frumos un eveniment deosebit: „Colocviile Brâncuşi 2018” de la Târgu Jiu, cu ocazia împlinirii a 142 de ani de la naşterea marelui artist român si universal Constantin Brâncuși.
„Colocviile Brâncuşi 2018” la Târgu Jiu, un film de Claudiu Victor Gheorghiu
Povestea deplasării mele la „Colocviile Brâncuşi 2018” incepe atunci când Consiliul Director al VISARTA (Societate de gestiune colectivă a drepturilor de autor în domeniul artelor vizuale) m-a mandatat să particip la acest eveniment, cu ocazia împlinirii a 142 de ani de la naşterea creatorului sculpturii moderne.

Manifestarea a inceput pe 18 februarie, odată cu vernisajul expoziţiei de arte vizuale ” 142 de ani de la nasterea sculptorului Constantin Brâncuși” a Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Târgu-Jiu(presedinte Vasile Fuiorea), la Galeriile Municipale de Artă. Expun aproximativ 20 de membri ai filialei Târgu Jiu a UAP din România, expozitia o voi prezenta curând si in rubrica infiintată de mine in luna mai 2017 in pagina de cultură a Intell News, recte ” Expozitiile filialelor teritoriale ale Uniunii Artiștilor Plastici din România”. La vernisaj au vorbit cunoscutii Radu Boroianu si Pavel Susară, precum si Vasile Fuiorea, presedintele filialei locale a UAP din România, sculptorul Vlad Ciobanu, Strimbulescu Doru, director al Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, dar si viceprimarul municipiului Târgu Jiu, domnul Adrian Tudor, un sustinător permanent al manifestărilor artistice locale.

Pe 19 februarie programul a debutat cu masa rotundă cu tema „Ansamblul brâncușian în contextul Centenarului. Între trecut și viitor”, organizată in spatiul Galeriilor Municipale de Artă. Au participat importanti oameni de cultură, dar ce mi-a retinut atentia in mod special a fost declaratia directorului Institutului Naţional al Patrimoniului (INP), arh. Ştefan Bâlici, care a mentionat că cel de-al doilea dosar pentru includerea Ansamblului Monumental Calea Eroilor de la Târgu Jiu în patrimoniul UNESCO, depus pe 31 ianuarie 2018, va fi analizat de Comitetul Patrimoniului Mondial în iunie-iulie 2019. Dosarul de nominalizare anterior a fost retras de România în 2015, ca urmare a recomandării de neînscriere venite din partea ICOMOS, consultantul oficial al UNESCO pe acest subiect.

Apoi am vizitat, pe o ploaie măruntă, Casa memorială „Constantin Brâncuși” de la Hobița, cam la 35 km de Târgu Jiu, pe care mi-as dori să o văd loc de pelerinaj pentru iubitorii de artă din intreaga lume, impreună cu Ansamblul Monumental al lui Constantin Brâncuşi de la Târgu Jiu, compus din opera sculpturală, dar şi din Calea Eroilor, strada, biserica şi cele două parcuri.


Evenimentul „Colocviile Brâncuşi 2018” s-a incheiat pe 19 februarie cu vernisajul expoziției DOI(a VIII-a editie), pe simezele Muzeului de Istorie „Alexandru Ștefulescu” din Tg. Jiu, a artiștilor plastici Dana Constantin și Marcel Bunea, invitat special fiind criticul și istoricul de artă Ruxandra Demetrescu. Expozitia a cuprins si un medalion muzical realizat de Mircea Suchici, solist-instrumentist al Filarmonicii „Oltenia” din Craiova.



Felicitări tuturor celor implicati in organizarea evenimentului „Colocviile Brâncuşi 2018” .
Nota autorului: articolul de fată a fost repostat pe 5 martie 2018
Articol, film(inclus in articol) si fotoreportaj de: Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al paginii de Cultură a agentiei de presă Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului; afilieri: Visarta si Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : AFAPRR, totodată consilier media si al Comitetului Director al AFAPRR a Uniunii Artiștilor Plastici din România, materiale realizate in perioada 18-21 februarie 2018.