Intell News recomandă: expoziția ” In Hoc Signo Vinces” la Piața Spania Gallery

„Intell News in galeriile bucurestene” este una dintre cele 3 rubrici realizate de mine pentru pagina de cultură a agentiei de presă #IntellNews ( alături de „Portret de artist” si "Expozitiile filialelor teritoriale ale Uniunii Artiștilor Plastici din România "), dar nu in concurență, ci in comuniune cu ciclul ”La pas prin galeriile bucurestene”, rubrică infiintată de mine si deja consacrată, din luna mai 2015, in ziarul Jurnalul Bucurestiului. Editia de azi vă prezintă expoziția de pictură religioasă "In Hoc Signo Vinces".

„Intell News in galeriile bucurestene” este una dintre cele 3 rubrici realizate de mine pentru pagina de cultură a agentiei de presă #IntellNews ( alături de „Portret de artist” si „Expozitiile filialelor teritoriale ale Uniunii Artiștilor Plastici din România „), dar nu in concurență, ci in comuniune cu ciclul ”La pas prin galeriile bucurestene”, rubrică infiintată de mine si deja consacrată, din luna mai 2015, in ziarul Jurnalul Bucurestiului. Editia de azi vă prezintă expoziția de  pictură religioasă „In Hoc Signo Vinces”.

 

sigla INTELL NEWS

 

 

Scriam in decembrie 2018, pentru Intell News, cu ocazia expozitiei de iarnă a AFAPRR si a decernării premiilor pentru artă religioasă și restaurare , despre ” frumoasa locatie a  Piața Spania Gallery, in buricul Bucurestiului, galerie care se alătură  de acum celorlalte spatii similare private( galerii de artă de top din Bucuresti,  putine la număr, evident!) promovate mediatic  in paginile de cultură ale Jurnalului Bucurestiului si  Intell News(majoritatea cu parteneriate media).”

Vezi articolul : https://intellnews.ro/asociatia-filiala-arta-plastica-religioasa-si-restaurare-a-uap-din-romaniaafaprr-expozitia-de-iarna-a-si-decernarea-premiilor-afaprr/

 

Ne intoarcem asadar la această galerie, pentru un eveniment care va avea vernisajul marti, 22 ianuarie 2019, ora 18:00. Este vorba despre expoziția pe care eu am intitulat-o generic ” Expozitia celor 2 Presedinti”: Irina Sava si Cristian Olteanu,  pentru că cei doi sunt ultimii 2 presedinti alesi ai AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România : Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România ( Cristian Olteanu in perioada 2014-februarie 2018, Irina Sava incepând din iunie 2018). „Intell News in galeriile bucurestene” este una dintre cele 4 rubrici realizate de mine pentru pagina de cultură a agentiei de presă Intell News, dar nu in concurență, ci in comuniune cu ciclul ”La pas prin galeriile bucurestene”, rubrică infiintată de mine si deja consacrată, din luna mai 2015, in ziarul Jurnalul Bucurestiului(celelalte 3 sunt „Expozitiile filialelor teritoriale ale Uniunea Artiștilor Plastici din România„, „Intell News pe drumurile Patriei” si „Portret de artist”).

 

Afisul expozitiei.

 

Mă atrage subiectul si m-a incitat denumirea expozitiei ” In Hoc Signo Vinces” si dintr-o motivatie personală: lucrarea mea de licentă ” Impăratul Constantin cel Mare si Crestinismul” din 1998 abordează pe larg subiectul, după studii amănuntite la Biblioteca Sfântului Sinod de la Mănăstirea Antim, un loc de cercetare exceptional, pentru o asemenea tematică. Sper să găsesc in expozitia prietenilor mei Irina Sava si Cristian Olteanu cheia vizuală a explicatiilor panegiristilor păgâni si a celor crestini, in special Lactantius si Eusebius de Cezareea(cartea lui „De vita Constantini” fiind luată ca bază de toti istoricii eclesiastici ulteriori), in ceea ce priveste victoria de la Pons Milvius impotriva lui Maxentius din 312 d. Hr., in raport cu miracolul crucii, conversiunea si revelatia Divinitătii la Sfântul Împărat și întocmai cu Apostolii Constantin cel Mare. Mai ales că au antecesori faimosi in artă, care au realizat picturi cu această temă, cum ar fi italienii Piero della Francesca si Rafael Sanzio.

 

„Viziunea Crucii”, frescă din Salonul lui Constantin(aflat in cadrul camerelor lui Rafael) de la Palatul Vatican, terminată in perioada 1520-1524, după moartea maestrului, de către asistentii lui Rafael Sanzio(1483 – 1520): Raffaellino del Colle, Gianfrancesco Penni si Giulio Romano.

 

„Victoria lui Constantin împotriva lui Maxentius” (databilă 1452-1466), frescă de Piero della Francesca(1420-1492) si ucenicii săi, episod din ciclul „Legenda adevăratei cruci”, in capela principală a bisericii San Francesco din Arezzo.

 

Asadar, sunteti invitati la o expozitie complexă: pictură, grafică  si vitraliu, intitulată   ” In Hoc Signo Vinces”. Intentia fiind aceea de a vizita si admira expozitia, datele biografice ale celor 2 plasticieni, membri ai AFAPRR : Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România si ai VISARTA (Societate de gestiune colectivă a drepturilor de autor în domeniul artelor vizuale), sunt succinte:

dr. Irina Sava(n. 10 ianuarie 1976) este specialist restaurator, aleasă pe 2 iunie 2018 la Adunarea Generală a AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România : Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România presedinte al filialei, pentru un mandat de 4 ani(2018-2022); a obtinut titlul de dr. la Universitatea de Vest Timișoara(2013), specialist restaurator, Ministerul Culturii și Patrimoniului Național(2012),  pictor bisericesc(2014) si restaurator pictură murală de epocă(2003)- ambele la Comisia de Pictură Bisericească din cadrul Patriarhiei Ortodoxe Române, licență Arte Plastice și Decorative, Universitatea Natională de Arte Bucuresti -UNARTE.

Cristian Olteanu (n. 26 noiembrie 1970) este licentiat la Universitatea Natională de Arte Bucuresti -UNARTE,  sectia Artă Murală, clasa prof. Viorel Grimalschi. In perioada 2014-februarie 2018 a fost presedintele AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România : Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România, iar la  Adunarea Generală a AFAPRR din 2 iunie 2018  a fost ales in Consiliul Director al filialei.

 

Irina Sava si Cristian Olteanu, inainte de inceperea Galei Premiilor Uniunea Artiștilor Plastici din România pentru anul 2016, la Grand Hotel Sofianu din Râmnicu Vâlcea, 23 noiembrie 2017. Fotografie de Claudiu Victor Gheorghiu

 

Expoziția poate fi vizitată în perioada 22 ianuarie – februarie 2019,  între orele 10,00 -17,00,  la Piața Spania Gallery, strada Alecu Russo nr. 13 – 19.

 

Curator al expozitiei: dr. Marius Tița, critic de artă, redactor –sef sectia română la Radio România Internațional.

 

Parteneri media: Radio România International , Radio România Cultural , Televiziunea online Senso TV , Jurnalul Bucurestiului, Intell News, Magna News.

 

Notă: Ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News au plăcerea să fie parteneri media cu AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România : Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România, al cărui membru sunt si eu. Este firesc asadar să urmăresc cu interes toate evenimentele, activitatea si expozitiile organizate de Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România: AFAPRR, dar si să le acord importanta cuvenită, pentru că valoarea si consistenta evenimentelor organizate de Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România a fost demonstrată mereu de fapte, nu de vorbe!

https://jurnalulbucurestiului.ro/category/supliment-cultural/arta/asociatia-filiala-arta-plastica-religioasa-si-restaurare-a-uap-din-romania/

Acesta este un tag special infiintat de mine in ziarul Jurnalul Bucurestiului, pentru ca amicii, inamicii si colegii mei din AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România să poată citi mai usor despre evenimentele organizate de Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România , incepând cu luna mai 2015(sunt circa 50 de articole), de când scriu pentru acest ziar. Aici este inclus evident si proiectul “Profil de iconar”, dezvoltat de mine STRICT pentru membri Filialei noastre AFAPRR: pictură din nou, conservare/restaurare, obiective religioase, dar si laice, lansat in ziarul Jurnalul Bucurestiului pe 20 iunie 2017. Lectură plăcută.

https://jurnalulbucurestiului.ro/tag/profil-de-iconar/

Acesta este un tag special infiintat de mine pentru Intell News, cu AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România : Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România , incepând din 2016(sunt circa 20 de articole), de când scriu pentru pagina de cultură a  Intell News

https://intellnews.ro/tag/asociatia-filiala-arta-plastica-religioasa-si-restaurare-a-uap-afaprr/ 

 

 

 

Articol de: Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al paginii de Cultură a agentiei de presă Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului; artist vizual, afilieri: Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : AFAPRR, totodată consilier media si al Comitetului Director al AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România si membru al Consiliului Director al Visarta(Societate de gestiune colectivă a drepturilor de autor în domeniul artelor vizuale), 20  ianuarie 2019

PS.  Voi reveni si cu o galerie foto pe facebook, la vernisajul expoziției.

 

Claudiu Victor Gheorghiu

 

Despre expoziția ” In Hoc Signo Vinces” puteti citi si in acest grupaj, din 16 ianuarie 2019. Articolul face parte din ciclul ”La pas prin galeriile bucurestene”, rubrică infiintată de mine si consacrată deja, din luna mai 2015, in ziarul Jurnalul Bucurestiului. Claudiu Victor Gheorghiu.

“La pas prin galeriile bucurestene: expozitii recomandate de Jurnalul Bucurestiului si Intell News ” : 

https://jurnalulbucurestiului.ro/la-pas-prin-galeriile-bucurestene-expozitii-recomandate-de-jurnalul-bucurestiului-si-intell-news/

 

„In hoc signo vinces” @ Piața Spania Gallery

 

Comunicat de presă:

 

Vă invităm să onorați cu prezența dumneavoastră vernisajul expoziției de pictură religioasă „In Hoc Signo Vinces”, o evocare a viziunii Împăratului Constantin cel Mare,  prin care crucea este preluată prima dată explicit ca simbol creștin pe stindardele armatei sale.

„In hoc signo vinces” (Prin acest semn vei învinge) este expresia care marchează finalul persecuţiei împotriva creştinilor și care a pus, practic, temelia instituirii toleranței față de cultul creștin în Imperiul Roman.

Vor expune artiștii Irina Sava și Cristian Olteanu, membri ai Filialei de Artă Plastică Religioasă și Restaurare a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Vernisajul va avea loc marți,  22 ianuarie 2019 ora 18.00 la Piața Spania Gallery, Alecu Russo 13 -19, et7.

Vezi harta >

Curatorul expoziției este criticul de artă Marius Tița.

Parteneri media: Radio România International, Radio România Cultural, Televiziunea online Senso TV, Jurnalul Bucurestiului, Intell News, Magna News.

Vă aşteptăm cu drag!

Sursa: https://afaprr.ro/site/post/in-hoc-signo-vinces-piata-spania-gallery

 

 

 

 

Despre Claudiu Victor Gheorghiu 334 Articles
My name is GHEORGHIU CLAUDIU VICTOR and I was born in October 1967 in Bucharest. In 1998 I took the master degree at University from Bucharest , the Faculty of History- universal old history section- with theme (Constantine the Great and Christianity) at professor LIGIA BARZU. In 1991 I graduated Art School , Painting section, with TITU DRAGUTESCU. I painted sacred pictures from 1990, in technique tempera or tempera with egg on wood. In the period 2004-2016, I had the honor to have the encouragements, the advices, the friendship of the Master PAUL GHERASIM(1925-2016), my mentor, the founder of the "Prolog" group. During the period 1992-1994 I was artistic advisor at Coleus contemporary art gallery . I am titular member of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration - AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania from April 17, 2019, admitted by contest, as well as I was trainee member during the period 2016-2019, admitted by contest. I was member in Plastic Background(FP) belong Visual Artists’ Union from Romania(UAP) from 7th of December 2000, admitted by contest. From 25th of May 2015 I was elected Media advisor of the Steering Committee of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration : AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania. From 2014 I am member Visarta( from March 31, 2017, I was elected in the Steering Committee of Visarta, during the period 2017-2022), the Romanian Visual Arts Copyright Collecting Society. I had 4 Personal Exhibitions with sacred art, organized by UAP from Romania- Visual Artists’ Union from Romania, in Bucharest (2001, 2003, 2004 at ArTei Gallery, 2007 at Galateea Gallery), also another two at Silva Gallery in Busteni(2007-2008), Sabion Gallery in Bucharest(2019, together with Cristina Georgescu). I had also 2 Personal Exhibitions in Italy : I was Honor Guest, representing Romania, with sacred art, June 2003 at Pisa and in October 2006 ”The icons, sacred pictures in contemporary world” at Viadana(Mantua). I won some prizes in Italy and I participated, admitted by contest, at some art fairs and international exhibitions around the world, representing Romania: most of them in Italy(Pompeii, Pisa, Turin, Milan, Reggio Emilia, Bari, Viadana, Mantua), but also in France, Germany, Greece, Japan, Peru, South Korea, Switzerland; in secondary also I am cultural journalist: from May 2015 to January 2016 I was Contributing Editor at Culture at the newspaper Jurnalul Bucureştiului. From 17th of January 2016 I was advanced Senior Editor at the same newspaper, which has been called since April 2020 the Jurnalul Bucureştiului ,,Le Petit Parisien”, with a different leadership and a different format. From 1st of November 2015 to 31st of December 2016 I was Contributing Editor and Thematic Advisor at News Agency Lacasuri Ortodoxe and Press service LO News. From 1st of January 2016 I am Senior Editor of the Intell News(Global news, press and event analysis) and coordinator of the Culture pages (in Romanian and English, named Intell News Romania). From May 3, 2019, I am also publisher commentator at the newspaper Ultima Oră.
Website Facebook YouTube