Sturza Ion desemnat premier în Moldova

Ion Sturza
Ion Sturza

Omul de afaceri Ion Sturza este candidatul desemnat de către președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, pentru funcția de premier, informează agenția de presă Unimedia.

Anunțul a fost făcut în după-amiaza zilei de luni de către Timofti, după consultările pe care le-a avut cu liderii Partidului Democrat (PDM), Partidului Liberal-Democrat (PLDM), Partidului Liberal (PL) și Grupului Leancă, precum și după ‘vizita fulger’ a lui Sturza la Președinție.

Timofti și-a motivat decizia prin ‘faptul că domnul Sturza a mai deținut funcția de prim-ministru’. ‘Cunoaște foarte bine problemele legate de economia țării, starea financiară și cea generală. Sper că el va reuși să rezolve problemele cu care se confruntă astăzi societatea. Sper că liderii partidelor pro-europene vor analiza, se vor gândi și vor lua o decizie corectă’, a declarat Timofti.

Ion Sturza a mai deținut funcția de prim-ministru al Republicii Moldova în perioada 19 februarie 1999-12 noiembrie 1999.

Imediat ce a fost desemnat de către Nicolae Timofti pentru funcția de premier, Sturza a declarat că este gata să-și asume această răspundere și vrea să fie alături de popor în aceste momente. Totodată, acesta a afirmat că urmează să inițieze consultări cu partidele parlamentare, pentru a obține o majoritate politică.

‘Vreau să-i mulțumesc dlui președinte pentru încredere, vreau să fiu alături de poporul meu, în acest moment dificil. Voi încerca să lansez consultări cu partidele, pentru a putea avea o majoritate cu ajutorul căreia să fie votat un guvern, unul neafiliat politic’, a declarat Sturza.

Acesta a mai spus că membrii noului cabinet de miniștri vor trebui să semneze un ‘cod de integritate’. ‘Una din condiții va fi semnarea unui cod de integritate’, a subliniat el.

Premierul desemnat afirmă că o prioritate a noului cabinet de miniștri va fi restabilirea relațiilor Republicii Moldova cu partenerii externi. ‘Trebuie să încercăm să trecem cu bine iarna din punct de vedere energetic. Avem relații destul de complicate cu partenerii externi, trebuie să le restabilim’, a adăugat Ion Sturza.

AGERPRES/(AS — autor: Adriana Matcovschi, editor: Karina Olteanu)

 

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube