Iran și China stabilesc relații strategice pe termen lung

Iran și China stabilesc relații strategice

Iran și China au decis să stabilească relații strategice pe termen lung, a anunțat sâmbătă, 23.01.2016, președintele iranian Hassan Rouhani, în contextul vizitei oficiale la Teheran a omologului său chinez Xi Jinping.

În ultimii ani, China a menținut legături strânse cu Iranul în domeniile economic și comercial, dar ridicarea sancțiunilor va permite dezvoltarea acestor relații.

China este un important partener al Iranului. Beijingul este primul client al petrolului iranian, iar schimburile comerciale dintre cele două state au atins 52 de miliarde de dolari în anul 2014. Potrivit presei iraniene, 36% din comerțul exterior al Iranului este realizat cu China.

„Am discutat astăzi relațiile strategice dintre cele două țări și redactarea documentului extins (de cooperare) pe 25 de ani”, a declarat președintele Rouhani, în timpul unei conferințe de presă comune cu Xi Jinping.

„Vizita președintelui chinez este istorică și o nouă pagină se deschide în relațiile dintre cele două țări”, a mai declarat Rouhani.

În total, 17 documente, în special vizând cooperarea în domeniul nuclear, au fost semnate cu prilejul acestei vizite.

‘Noi avem o largă înțelegere în toate domeniile, în relațiile bilaterale, în problemele regionale și internaționale, și am decis construirea relațiilor pe baza unui parteneriat (…) strategic’, a subliniat la rândul său președintele chinez, conform aceleiași surse. ‘Iranul este un partener important al Chinei în Orientul Mijlociu și cele două țări au decis să-și întărească nivelul relației lor’, a adăugat Xi Jinping.

Președintele chinez este însoțit în această vizită de trei vicepremieri și șase miniștri, dar și de o importantă delegație economică.

El urmează să se întâlnească și cu liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.

Această vizită, prima a unui președinte chinez în Iran în ultimii 14 ani, survine la o săptămână după intrarea în vigoare a acordului nuclear încheiat între Teheran și marile puteri, între care și China, și după ce mai multe țări au ridicat sancțiunile împotriva republicii islamice, relatează AFP.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube