Israel versus Hezbollah

Hezbollah IsraelConsolidarea pozițiilor politice pe care reprezentanții milițiilor pro iraniene Hezbollah le-au dobândit în Liban în ultimii ani, nu sunt pe placul oficialilor israelieni, care caută un pretext pentru o confruntare finală prin intermediul căreia să limiteze influența Iranului în regiune.

Guvernul fostului prim-ministru Fuad Siniora din Beirut (Liban) a fost considerat unul dintre puținele succese ale proiectului de promovare a democrației al SUA din regiune. Drept urmare, au  fost puse presiuni asupra Israelului pentru a-și restrânge operațiunile speciale care aveau  legătură directă cu activitatea milițiilor pro-iraniene, Hezbollah, arată Jerusalempost.

Astăzi, punctul de vedere acceptat de oficialitățile  de la TelAviv este că distincția dintre Hezbollah și instituțiile și autoritățile statului libanez a dispărut.

Forțele armate libaneze și Hezbollah au cooperat la nivelul schimbului de informații și au înregistrat o serie de succese în localizarea și strângerea celulelor Salafi de pe teritoriul libanez. Ca urmare a cooperării din ce în ce mai deschise între forțele armate libaneze și Hezbollah, Arabia Saudită și-a încheiat asistența militară pentru LAF, anulând un angajament de 3 miliarde de dolari în februarie 2016. Anularea a fost o admitere tacită a înfrângerii de către saudiți,  a proiectul lor de a exercita influență și putere în Liban prin intermediul clienților lor a eșuat. Cu toate acestea, SUA și-a continuat relația cu LAF (Forțele Armate Libaneze), care a primit, anul trecut, asistență din partea Washingtonului în valoare de 200 de milioane de dolari.

În decembrie anul trecut, SUA a respins afirmațiile israeliene conform cărora vehiculele blindate M-113 expuse de Hezbollah într-o paradă triumfătoare din orașul Qusayr din Siria provin din stocurile LAF. Forțele armate libaneze, potrivit unei declarații a purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby, sunt un exemplu  în ceea ce privește respectarea liniilor directoare și restricțiilor din SUA.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube