Israelienii din Dosarul Lambrino vorbesc

Dosarul Lambrino

Avocatii miliardarului Benjamin „Beny” Steinmetz, al consultantului politic Tal Silberstein si al lui Shimon Shevez, fost sef de cabinet al lui Yizhac Rabin, pentru care magistratii Curtii de Apel Brasov au emis mandate de arestare in lipsa, au transmis DNA Brasov ca oamenii de afaceri sunt dispusi sa faca declaratii, dar ca vor garantii ca nu vor fi arestati.

„In cauza exista probe sau indicii temeinice din care rezulta presupunerea rezonabila ca inculpatii Tal Silberstein, Shimon Shevez si Benyamin Steinmetz au savarsit infractiunile descrise in ordonanta de punere in miscare a actiunii penale, fiind indeplinita conditia prevazuta de art. 223 alin. 1 teza I si alin. 2 teza I Cod procedura penala, pentru luarea masurii arestarii preventive, existand probe sau indicii temeinice ca au savarsit infractiuni de coruptie, de spalarea banilor, infractiuni pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii de 5 ani sau mai mare (infractiunea de constituire a unui grup infractional organizat) „, se arata in motivarea Curtii de Apel Brasov.

Cei trei au stiut fiecare demers infractional presupus a fi fost efectuat de Truica Remus, l-au sustinut si l-au asigurat de fiecare data pe printul Paul al Romaniei ca vor reusi sa obtina rezultat favorabil datorita relatiilor lor.

„Avand in vedere complexitatea cauzei, judecatorul de drepturi si libertati apreciaza ca lasarea in libertate a inculpatilor ar influenta negativ activitatea de urmarire penala, existand riscul real al influentarii martorilor/suspectilor prin intalnirile pe care acestia le pot avea in afara Romaniei, avand in vedere resursele financiare de care dispun si posibilitatea reala de sustragere de la urmarirea penala raportat la veniturile detinute/administrate in societati de tip off-shore in strainatate si respectiv la lipsa unei resedinte in Romania sau a unui domiciliu stabil in alt stat”, sustin magistratii.

Pe 9 decembrie, un traducator autorizat i-a citat prin telefon pe acestia. In 16 decembrie, un cabinet de avocatura israelian a contactat DNA Brasov, spunand ca ii reprezinta pe cetatenii israelieni si precizand ca oamenii de afaceri neaga acuzatiile.

„Asa cum se poate observa, inculpatii au fost citati telefonic, prin posta electronica si prin asistenta juridica internationala, primind citatiile si nu au invocat faptul ca, neprimind citatiile cel mai tarziu cu 30 de zile inainte de ziua stabilita pentru infatisare, au suferit vreo vatamare. (…)

Prezinta relevanta imprejurarea ca acestia au avut cunostinta inca din momentul declansarii cercetarilor impotriva lor despre procesul penal, iar prin conduita procesuala nu au facut altceva decat sa amane prezentarea lor in fata autoritatilor judiciare romane si sa tegiverseze cercetarile.

Prezentarea inculpatilor in fata autoritatilor judiciare se realizeaza dupa regulile stabilite de catre Codul de Procedura Penala si in functie de agenda autoritatilor judiciare si procedurile derulate, nu in functie de regulile stabilite de inculpati. Ca inculpatii refuza sa se prezinte in fata procurorului rezulta si din procesul-verbal incheiat in data de 9 martie 2016 la sediul DNA Brasov, cand avocatii inculpatilor i-au solicitat procurorului garantii ca acestia nu vor fi arestati preventiv daca se prezinta. Or, este inacceptabila o asemenea conduita, regulile procesual penale fiind aceleasi pentru toti inculpatii, indiferent ca sunt cetateni romani sau straini”, se mai arata in motivare.

Curtea de Apel Brasov spune ca acestia au resursele financiare pentru a se deplasa cu usurinta in Romania si faptul ca nu au facut acest lucru si ca au solicitat garantii ca nu vor fi arestati preventiv arata intentia de a se ascunde in spatele procedurilor judiciare internationale si de a incetini sau chiar bloca ancheta penala.

Curtea de Apel Brasov a punctat ca raportand gravitatea faptelor de care sunt acuzati acestia, la modalitatea si circumstantele comiterii acestora, „privarea de libertate este necesara pentru inlaturarea unei stari de pericol pentru ordinea publica, avand in vedere infractiunile presupus a fi savarsite de acestia si probele administrate in cauza referitoare la aceste infractiuni, care evidentiaza gradul de implicare la presupusa savarsire a faptelor, valoarea deosebit de mare a prejudiciilor produse prin activitatea presupus infractionala, precum si imprejurarea ca toti cei trei inculpati, care dispun de resurse financiare importante, prin modul in care au actionat dupa declansarea urmaririi penale, incearca sa evite desfasurarea procedurii penale impotriva lor, prin impunerea unor reguli stabilite de ei cu privire la prezenta in fata procurorului si audierea lor”.

Acestia sunt anchetati in dosarul printului Paul al Romaniei si al lui Remus Truica. Potrivit anchetatorilor, incepand cu luna noiembrie 2006, Remus Truica, impreuna cu Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin Steinmetz, Moshe Agavi si alte persoane, a constituit un grup infractional care a avut ca scop dobandirea intregii averi revendicate nelegal de Paul Philippe Al Romaniei, prin oferirea de bani sau bunuri persoanelor din cadrul autoritatilor/ institutiilor detinatoare a acestor proprietati.
Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube