Iulian Fota: Vacanța României s-a terminat

iulian fota

La 10 martie 2016, cursdeguvernare.ro și Academia de Studii Economice au organizat conferința ”Politica externă: România și schimbarea ordinii internaționale. Economie și geopolitică”, în cadrul căreia o serie de analiști au prezentat și dezbătut locul și rolul României în noul context mondial.

În context, fostul consilier pe probleme de securitate, Iulian Fota consideră că România are trei mari dosare de gestionat: hegemonia rusă de la est, presiunile din sud, dinspre Orientul Mijlociu, și îngrijorările din vest, legate de viitorul Uniunii Europene. Ultimul dosar, crede Iulian Fota, ar trebui tratat cu prioritate.

Măsurile care ar trebui întreprinse sunt potrivite contextului: de la reformarea CSAT, la crearea expertizei pe marile dosare – acolo unde nici măcar nu există posturi alocate.

”Suntem într-un moment istoric, de ample transformări de sistem. Ordinea mondială în care ne-am manifestat după încetarea Războiului Rece se duce. Dar noua ordine globală încă nu știm cum va arăta și nimeni nu ne poate garanta că ne va fi favorabilă. Ordinea mondială este, în acest moment, dezordine mondială și nimeni nu știe exact ce urmează. Asta este marea problemă a României pentru că, pe de-o parte, capacitatea noastră de a modela este scăzută, pe de altă parte, în România, inclusiv la nivel politic, foarte puțină lume percepe lucrul ăsta. Am avut câțiva ani foarte buni, am mai spus lucrul acesta, eu cred că România a fost în vacanță pentru că sistemul internațional era caracterizat de lucruri pozitive și progrese pentru noi. Suntem însă la un prag al civilizației Occidentale.”, a spus Fota.

În continuare, Fostul consilier pe probleme de securitate a punctat:

  • Dosarul Federației Ruse.

”Eu nu percep Rusia ca fiind un dușman al României, au fost perioade în care ne-am înțeles cu ei, au fost perioade în care nu ne-am înțeles… Din păcate, în acest moment, politica pe care o promovează Kremlinul nu este una favorabilă României. Sunt frustrați, doresc o revanșă, sunt flămânzi teritorial, sunt incompatibil ideologic cu noi, sunt capabili militar pentru că au investit în acest domeniu ei neavând foarte multe resurse la dispoziție- poate că aceasta este drama Rusiei. Rusia se definește fără ezitare ca fiind o țară din Europa, dar nu ca o țară europeană. Nu vor merge pe aceeași parametrii cu noi, este clar.”

  • Dosarul european.

”Avem însă o problemă și la Vest- temeri foarte serioase vis-a-vis de viitorul UE. Cred că acest lucru ar trebui tratat cu prioritate. UE se poate reorganiza pe alte criterii, premierul Franței a spus că dispariția UE este un lucru care trebuie luat în calcul. O asemenea declarație, făcută la acest nivel, era de neimaginat până acum câțiva ani.”

  • Dosarul Orientul Mijlociu.

”România nu trebuie să se considere ruptă de Orientul Mijlociu, în primul rând pentru că trăiesc în regiune mulți români, uitați-vă cu câți s-a întâlnit președintele aflat recent în vizită în Israel, apoi pentru că 2.000 de km nu înseamnă nimic în ziua de azi. Se vede asta și pe fluxul de refugiați….”

  • Ce face NATO, ce face România

◾NATO își face treaba, poate nu atât cât ne-ar plăcea nouă, dar este angajat în cea mai mare operațiune de securitate colectivă din ultimii 20 de ani. Problema este: noi putem ține pasul? Este absurd să ceri de la altul când tu nu faci ceea ce trebuie. Cred că suntem departe de o agendă care să ne garanteze că trecem următorii ani cu bine.
◾În primul rând, clasa politică nu conștientizează faptul că se petrec niște transformări internaționale, nu știu ce se petrece cu țara asta. N-au habar. Sunt incapabili să genereze deciziile de care am avea nevoie.
◾Oricât ar suna de straniu, dar nu avem nici capacitățile civile și militare adecvate. Nu doar 2% pentru apărare. Nu avem buget suficient pentru Ministerul de Externe. Aici lumea merge pe ideea, hai că vă descurcați și cu mai puțini bani. E fals.
◾Mai sunt decizii instituționale mari de luat, dar nu văd cine o să aibă curajul… Încă nu văd cine ar face din CSAT un adevărat Consiliu de Securitate Națională. Am fost 6 ani membru în CSAT și știu ce spun… CSAT este departe de a fi un consiliu adevărat de securitate națională. Are nevoie de încă câteva structuri, inclusiv structuri de experți, pe care nu știu dacă clasa politică poate să i le ofere. Inclusiv industria de apărare este la pământ.
◾La capitolul strategii și tactici de joc trebuie să fim inventivi, să venim cu politici noi, să nu mai trăim din ce am conceput în alte vremuri. Relația cu SUA – nu mai investim în ea de câțiva ani, trăim din ce s-a conceput. Și am avea lucruri de făcut- americanii ne trasmit constant ”uite ce am vrea noi să facem…” și noi nu facem niciun pas. Să luăm din lista lor de obiective prioritare și să începem să construim noi ceva, apoi să colaborăm pe proiecte, să venim noi cu idei…

Sursa: cursdeguvernare.ro

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube