Kaesong: Tensiuni în Peninsula Coreeană

Kaesong

Coreea de Nord a catalogat la 11 februarie 2016 drept o „declaraţie de război” decizia Seulului de a suspenda activitatea parcului industrial intercoreean de la Kaesong şi a anunţat suspendarea „telefonului roşu” militar între cele două ţări, potrivit agenţiei nord-coreene de presă KCNA.

Phenianul a declarat parcul de la Kaesong „zonă sub control militar” începând din 11 februarie 2016 şi a ordonat plecarea tuturor sud-coreenilor care muncesc la nord de linia de demarcaţie.

Muncitorii nord-coreeni au fost evacuaţi, iar materialul a fost plasat sub sechestru, adaugă KCNA, citând un comunicat oficial.

Seulul a anunţat la 10 februarie 2016 suspendarea activităţilor la Kaesong – considerat singurul exemplu de cooperare între cele două state – ca măsură de retorsiune după ce Phenianul a efectuat în weekend un tir de rachetă cu rază lungă de acţiune.

Această mişcare este o reacţie la testul nuclear efectuat recent de regimul de la Phenian şi la presupusa lansare de către acesta a unei rachete săptămâna trecută, evenimente ce au intensificat tensiunile în Peninsula Coreeană.

„Guvernul încearcă să îşi retragă cetăţenii sud-coreeni de acolo cât mai repede posibil”, a spus un oficial, citat de agenția Yonhap.

Coreea de Nord a anunţat, drept răspuns, că închide complexul şi că îi va expulza pe toţi sud-coreenii de acolo, a mai informat agenţia Yonhap.

Din complexul industrial Kaesong, construit în 2004, fac parte 120 de companii sud-coreene care au aproximativ 54.000 de angajaţi nord-coreeni.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube