Khamis Farhan Ali Al-Khanjar – susținător și finanțator al terorismului

Khamis Farhan Ali Al-Khanjar – susținător și finanțator al terorismului

Khamis Farhan Ali Al-Khanjar este un susținător și finanțator al terorismului căutat de mai multe state sub acuzații penale. Considerat actor-cheie în mai multe grupuri criminale și societăți care acționează ca paravane ale contrabandei cu arme și crime internaționale, pe numele său există emise mandate de arestare în Iordania și Irak.

Pe lângă legăturile sale cu ISIS, acesta este, totodată, un susținător și finanțator al organizațiilor teroriste Frăția Musulmană și Hamas în Israel.

Își folosește averea obținută ilegal pentru a influența partidele politice și grupurile militante, numele său aflându-se pe listele internaționale ale terorii.

Deși susține o platformă pentru crearea unui Irak unificat în care șiiții, sunniții și kurzii ar putea trăi împreună fără concepte segregaționiste, în fapt, a ajutat financiar la lansarea în forță a ISIS în Irak și, de asemenea, la lansarea ISIS în Siria la începutul războiului civil condus de Bashar Al-Assad.

Influența și legăturile sale de familie în parlamentul irakian i-au permis să se deplaseze aproape nedepistat în spatele scenei în orchestrarea dezechilibrului de putere care a dus în cele din urmă la crearea ISIS.

Khamis a acționat cândva alături de Saddam Hussein și s-a bucurat de avantajele de a se afla în cercul eșalonului superior al Irakului. A fost secretarul general al fracțiunii Al-Karame, un grup organizat care a încercat să-l elimine pe prim-ministrul Maliki.

Folosește ONG-urile sale ca acoperire pentru scheme de spălare de bani și de deturnare de fonduri. Organizația Al-Khanjar primește fonduri chiar și de la Humanitarian Response. Presupusa organizație neguvernamentală din Erbil are un buget de 169.948,10 $. Banii au fost cel mai probabil folosiți pentru finanțarea luptătorilor.

Deși pretinde a fi „șeic” și membru al unei familii irakiene influente din Fallujah, a crescut în sărăcie, tatăl său, Farhan, fiind păstor și contrabandist la granița cu Irakul. Are mai mulți inamici decât prieteni, dar amiciția lui cu doi dintre fiii lui Saddam Hussein l-a scăpat ca prin urechile acului de moarte când forțele americane au venit în Irak.

Khamis este considerat liderul sunniților în Irak, fiind un finanțator al activităților ilegale. Are legături strânse cu familia lui Saddam Hussein și a fost un aliat și prieten apropiat atât al lui Uday, cât și al lui Qusay Hussein. Uday Hussein și Khamis au fost organizatorii unei rețele de contrabandă în Irak, înainte de invazia americană. Uday Hussein i-a încredințat lui Khamis 700 mil $, anticipând căderea regimului tatălui său. Banii au fost transferați prin banca Al-Etihad din Iordania, o bancă condusă de Khamis și nu au mai fost văzuți, probabil fiind folosiți pentru finanțarea terorismului prin intermediul asociaților lui Khamis.

După ce a reușit să scape cu sute de milioane de dolari înainte de căderea Irakului în 2003, bani proveniți în special de la familia lui Saddam Hussein, Al-Khanjar a început să-și trimită banii în mai multe locuri, mai ales în Qatar. A început să depună sume mari de bani obținuți ilicit, proveniți din operațiuni de spălare de bani într-o sucursală a băncii Al-Ettihad din Qatar.

Khamis își exploatează în permanență așa-zisele sale ONG-uri, despre care pretinde că au un scop pur caritabil, dar, de fapt, acestea servesc ca instrumente de diversiune pentru fondurile sale către Irak.

Conduce OASRI, Fundația pentru dezvoltare Al-Khanjar, Centrul pentru studii strategice irakiene și alte organizații, majoritatea suspectate că acoperă scheme de spălare a banilor, care alimentează direct organizații teroriste în Irak, Iran și Qatar.

Interesele qatareze par a se circumscrie carității, dar există suspiciuni legate de aceste afirmații. Qatarul i-a dat bani lui Khamis al-Khanjar, iar acesta pretinde că i-ar fi transferat celor nevoiași și victimelor terorii. Ironia este că el îi dă, de fapt, celor care contribuie la sărăcirea acestora. Khamis inițiază campanii sub acoperirea titlului de șeic, contribuind, în tot acest timp, la măcelul oamenilor nevinovați.

Lui Khanjar îi este teamă să nu fie condamnat la pedeapsa supremă în baza articolului 4 din Legea antiterorismului din Irak, context în care a ales să se ascundă în România, unde a reușit să dobândească cetățenia română și de unde, își continuă activitățile de contrabandă și sprijină terorismul.

În context, ne întrebăm, care este poziția autorităților române față de această situație?

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube