Le Pen promite Frexit

Printre principalele propuneri din manifestul electoral al lui Marine Le Pen se află şi un posibil "Frexit"
Marine Le Pen

Liderul extremei drepte franceze, Marine Le Pen, şi-a lansat sâmbătă campania electorală pentru prezidenţiale cu un program de guvernare care conţine 144 de propuneri, printre care renunţarea la moneda euro şi un referendum cu privire la ieşirea din Uniunea Europeană, scrie Reuters.

Printre principalele propuneri din manifestul electoral al lui Le Pen se află şi un posibil „Frexit”. În viziunea Frontului Naţional, tratatul UE ar trebui renegociat, nu ar trebui să mai existe moneda unică, nici uniunea vamală şi nici reguli de contribuţie la bugetul comunitar sau legislaţia europeană să aibă întâietate în faţa legislaţiei locale. Dacă ţările membre UE nu sunt de acord cu aceste propuneri, Marine Le Pen îşi doreşte declanşarea unui referendum cu privire la statutul de membru în UE la şase luni după alegeri, în cazul în care devine preşedinte.

Programul nu oferă detalii prea multe în ceea ce priveşte renunţarea la moneda europeană unică, însă un oficial al FN, citat de Reuters, spune că va merge în paralel cu re-denominarea stocului datoriei în noua monedă şi dreptului guvernului de a ordona băncii naţionale să îi cumpere obligaţiunile. De asemenea, programul prevede o cooperare lejeră care ar şine sub control fluctuaţiile ratelor schimbului.

Un guvern al FN ar fi protecţionist: achiziţiile publice ar fi deschise doar firmelor franceze dacă diferenţa de preţ nu este foarte mare. Consilierul lui Le Pen, Jean Messiha, a declarat pentru Reuters că FN vrea să forţeze comercianţii să aibă un anumit procent de produse franceze în magazine, să reconstruiască industria Franţei şi să respingă toate tratatele comerciale internaţionale.

Marine Le Pen promite şi scăderea impozitelor pe venit şi pentru întreprinderile mici şi mijlocii, vrea să scadă vârsta de pensionare la 60 de ani de la 62 în prezent, să dea alocaţii pentru copii indiferent de veniturile părinţilor, să reducă preţul utilităţilor şi să menţină săptămâna de lucru de 53 de ore.

De asemenea, numai cetăţenii francezi ar avea dreptul la educaţie gratuită, iar firmele care angajează străini ar fi nevoite să plătească o taxă de 10 % din salariile lor.

Programul FN mai prevede angajarea a 15.000 de poliţişti şi construcţia unor spaţii de detenţie pentru 40.000 de deţinuţi. Cetăţenii străini care au condamnări, care se află sub supravegherea serviciilor de informaţii pentru legături cu organizaţii islamice radicale ar fi deportaţi, iar moscheile cu astfel de legături ar fi închise.

În ceea ce priveşte imigraţia, FN plănuieşte măsuri care să facă imposibilă legalizarea statutului imigranţilor fără documente, ar reduce cererile de azil politic depuse la consulatele Franţei din străinătate. Migraţia ar fi redusă la cel mult 10.000 de oameni pe an, iar imigranţii fără documente nu ar ar mai avea acces la sistemul de sănătate.

De asemenea, numărul parlamentarilor francezi ar fi redus la jumătate, iar cetăţenii ar putea declanşa referendumuri dacă reuşesc să strângă 500.000 de semnături.

Sondajele de opinie arată că Le Pen, în vârstă de 48 de ani, ar câştiga primul tur de scrutin prevăzut la 23 aprilie, însă ar pierde al doilea tur la 7 mai în faţa oricărui candidat.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube