Libia este punct strategic al Statului Islamic

Libia

Libia este pentru Statul Islamic o zonă strategică de retragere a recruților străini care nu ajung în Siria, susține un raport al ONU.

Statul Islamic are deja 3.000 de luptători străini staționați în Libia, punct strategic spre care dorește să se extindă Califatul, profitând de slaba situație de securitate a acestei țări.

Îngrijorarea analiștilor este dată de localizarea geostrategică a acestei țări nord-africane, astfel că stăpânirea deplină a zonei de către jihadiști va permite acestora să-și constituie un cap pod strategic de unde vor putea influența conflictele din Africa de Nord.

„Rețeaua teroristă Stat Islamic reprezintă un nou tip de amenințare în Libia și este imperativ să fie oprită”, a declarat John Kerry.

„Comunitatea internațională este pregătită să ofere susținere Guvernului libian pentru a obține anularea embargoului ONU privind aprovizionarea cu armament”, a subliniat Kerry.

Rețeaua teroristă Stat Islamic ocupă teritorii în nordul Libiei, în nordul Egiptului, în nord-estul Siriei şi în nord-vestul Irakului, unde a proclamat „un califat”.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube