Lukoil se retrage din Polonia, Letonia și Lituania

Lukoil

Lukoil Europe Holdings BV, subsidiară a Lukoil, a încheiat un acord cu firma austriacă AMIC Energy Management GmbH privind vânzarea a aproape 230 de benzinării din Polonia, Letonia şi Lituania, a anunțat grupul energetic rus, transmite Itar-TASS.

Tranzacția va fi finalizată în semestrul doi din acest an, după obținerea aprobărilor autorităților de reglementare din Polonia, Letonia şi Lituania. În aprilie 2015, compania rusă, prezentă și pe piața din România, și-a vândut firmei AMIC cele 240 de benzinării și șase depozite petroliere din Ucraina.

„Decizia vânzării benzinăriilor din Polonia, Letonia şi Lituania a fost făcută în cadrul programului de optimizare a structurii activelor Lukoil în Europa”, a anunţat grupul energetic rus.

Preşedintele Lukoil, Vagit Alekperov, anunța în decembrie listarea tuturor activele din Letonia şi Lituania în vederea vânzării, din cauza sentimentelor anti-ruseşti din aceste state.

„Ne confruntăm cu dificultăți într-o serie de state, inclusiv Ucraina, unde am fost forțați să ne vindem activele, deși erau printre cele mai bune. Ne-am vândut activele din Estonia, în iunie. Astăzi am listat pentru vânzare activele noastre din Letonia și Lituania, unde există serioase sentimente anti-ruseşti şi de aceea board-ul directorilor Lukoil a decis să părăsim aceste state”, a explicat Vagit Alekperov.

„Strategia Lukoil nu implică expansiunea în Europa în viitorul apropiat. Am confirmat doar expansiunea pe segmentul explorărilor geologice şi al producției de țiței”, a precizat Vagit Alekperov.

În 2014, grupul energetic rus și-a vândut benzinăriile din Cehia, Slovacia şi Ungaria.

În România, Lukoil se află pe locul al treilea pe piaţa distribuției de carburanți, cu un lanț de 301 de benzinării.

De asemenea, compania gestionează nouă depozite de carburanți. În cadrul operaţiunilor din România ale concernului rus lucrează circa 3.500 de angajați, din care 2.500 pe platforma de la Petrotel.

SURSA: Agerpres

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube