Mișcările de protest îngrijorează Kremlinul

Kremlinul e îngrijorat de proteste Mișcările de protest îngrijorează Kremlinul Proteste in rusia
Proteste in Rusia

Kremlinul are motive de ingrijorare. Miscari de protest in randul muncitorilor si altor categorii  nemultumite de calitatea vietii zbuciuma societatea rusă.

Stephen Crowley, profesor de politica si presedinte al Russian & East European Studies la Oberlin College, si Irina Olimpieva, cercetator la Center for Independent Social Research, St. Petersburg, Rusia, explica, pentru The Washington Post, ca regimul presedintelui Vladimir Putin trebuie sa isi renegocieze contractul cu societatea rusa.

Criza economica a Rusiei, provocata de sanctiunile internationale impuse pentru actiunile agresive din Ucraina, de declinul rublei si mai ales de caderea pretului petrolului, a determinat guvernul sa ridice taxele si sa taie ajutoarele sociale. Invariabil, sunt asteptate multe proteste.

Muncitorii rusi, un grup considerat de sprijin pentru Putin si regimul sau, deja protesteaza fata de reducerea salariilor sau chiar neplata lor. Recent, un protest national al transportatorilor a provocat panica atunci cand conducători de camioane au venit la Moscova sa protesteze fata de o noua taxa.

Opozitia liberala din Rusia spera ca muncitorii din centrul tarii se vor alatura protestatarilor din clasa de mijloc din Moscova si Sankt Petersburg, scenariu ce sperie Kremlinul. Putin este îngrijorat, pentru ca atat criza economica, cat si perspectiva amplificarii protestelor ii zguduie pozitia.

Guvernul rus este in criza, avand in vedere ca veniturile din sectorul petrolier si gazier reprezinta aproximativ 50% din bugetul federal, iar pierderea acestor venituri nu doar franeaza economia rusa, ci schimba relatia dintre statul rus si societate.

Cand preturile petrolului erau mari, Guvernul isi permitea sa ofere populatiei un standard de viata multumitor, in cadrul unui pact nescris: cetatenii au un anumit nivel de beneficii sociale si nu se amesteca in politica.

Cum veniturile din petrol scad acum, Guvernul rus nu-si mai poate respecta partea de intelegere, iar cetatenii trebuie sa accepte beneficii mai putine si taxe mai mari, pe fondul scaderii veniturilor personale.

Rusii nu sunt bucurosi de aceasta situatie si au inceput sa protesteze in toata tara – protestele au crescut cu 40% anul trecut fata de anul anterior si cu 76% mai mult decat media perioadei 2008-2013.

Putin nu are altceva de facut decat sa-si renegocieze relatia cu societatea rusa – si rezultate ar putea sa nu fie comode.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube