Misiunea NATO în Afganistan va continua

misiunea NATO in Afganistan continuaMisiunea NATO Resolute Support în Afganistan va continua și după 2016.

Liderii NATO au convenit să prelungească misiunea Resolute Support şi după anul 2016, printr-un model flexibil și regional, oferindu-se sa continue antrenamentul militar și asistența financiară acestei țări afectate de conflict.

Alianta militara occidentala urmeaza sa-si extinda valabilitatea propriei rezolutii pentru Misiunea de sprijin, care formeaza si consiliaza fortele de securitate afgane, pana la sfarsitul anului 2017. Conducatorii NATO mai intentioneaza sa continue finantarea fortelor de securitate afgane pana la sfarsitul anului 2020, la nivelul a 4 miliarde de dolari anual.

Jens Stoltenberg a precizat că și liderii țărilor membre NATO au convenit asupra revizuirii angajamentelor naționale pentru a continua finanțarea până în 2020.

În acest sens, Stoltenberg a explicat că statele aliate, cu excepția Statelor Unite, au promis aproape un miliard de dolari pentru misiunea din Afganistan. El s-a declarat convins că NATO va reuși astfel să mențină nivelul de finanțare pentru forțele din Afganistan.

Mai mult, statele membre NATO au dat asigurări că susțin un angajament politic pe termen lung.

Stoltenberg a precizat că Afganistanul face progrese, care trebuie să continue, în special în ceea ce privește drepturile omului, lupta împotriva corupției şi organizarea de alegeri libere şi transparente.

La rândul său, președintele american Barack Obama a anuntat ca SUA sa va lasa 8.400 de militari in Afganistan in 2017, ceea ce încetinește retragerea planificata. El și-a motivat decizia prin situația „precara” a securității in tara.

În schimb, Guvernul afgan şi-a luat angajamentul să continue să implementeze reforme, să lucreze pentru pentru respectarea drepturilor omului, inclusiv ale femeilor şi să lupte împotriva corupției.

Circa 13.000 de militari din 39 de tari participa in prezent la operațiunea Resolute Support, dintre care aproape 1.000 provin din Germania. Procesul de retragere a trupelor a fost încetinit pe fondul continuării acțiunilor violente ale talibanilor, mai ales dupa ce insurgentii au ocupat si au administrat temporar capitala provinciei Kunduz anul trecut. Astfel, unele state, precum România, vor contribui în continuare cu trupe, 600 de militari români urmând a pleca în Afganistan.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube