Moldova are majoritate parlamentară pro-Plahotniuc

Moldova se înclină spre Plahotniuc

56 de parlamentari din Moldova din totalul de 101 au semnat și transmis președintelui Nicolae Timofti o declarație prin care îl înștiințează ca au creat o majoritate parlamentară, anunță Agora.md.

Majoritatea sui-generis e realizată în jurul PD, partidul controlat de oligarhul Vlad Plahotniuc. La cei 20 de parlamentari democrați s-au raliat Partidul Liberal (Mihai Ghimpu), 15 parlamentari care au părăsit Partidul Comuniștilor si 8 parlamentari plecați din PLDM, partidul Lui Vlad Filat (aflat în arest preventiv într-un dosar de mega-colecție).

Liderul formal al PD, Marian Lupu, a anunțat ca pana miercuri, 13 ianuarie, noua majoritate va anunța si numele unui premier desemnat. Lupu a anunțat si posibila creștere a numărului parlamentarilor din noua majoritate.

Noua majoritate a fost posibila după ce luni a avut loc o plecare în masa din PLDM, partidul controlat pana de curând de Vlad Filat, celalalt oligarh si marele rival al lui Vlad Plahotniuc. Șapte parlamentari PLDM au anunțat ca vor sprijini crearea noii majorități parlamentare și vor vota pentru un nou guvern.

Context

Parlamentarii din Republica Moldova au boicotat luni, 4 ianuarie, ședința în care guvernul condus de premierul nominalizat Ion Sturza urma sa primească votul Parlamentului. Doar 47 de parlamentari din cei 101 au venit la ședința, astfel ca nu a existat cvorumul necesar. Data de 4 ianuarie era data-limita pentru ca premierul Sturza sa primească votul de investitura.

Potrivit Realitatea.md, de la ședința au lipsit in corpore cei 24 de deputați ai Partidului Socialiștilor (pro-rus, condus de Igor Dodon), cei 7 deputați comuniști, cei 14 deputați foști comuniști care s-au aliat cu partidul lui Plahotniuc, sase deputați din cei 20 ai Partidului Democrat (condus de Vlad Plahotniuc), trei deputați din cei 13 ai Partidului Liberal (condus de Mihai Ghimpu).

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat ca în aceasta situație președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, trebuie sa facă o noua propunere de premier după consultarea facțiunilor parlamentare.

Dacă nici următoarea propunere nu va trece de Parlament, atunci președintele dizolva legislativul și declanșează alegeri anticipate.

Criza politica din Republica Moldova își va consuma un nou episod cu următoarea nominalizare de premier. O decizie din 29 decembrie 2015 a Curții Constituționale din Moldova ii îngrădește libertatea de mișcare președintelui țării, Nicolae Timofti, în privința desemnării unui candidat de premier. Curtea îl obliga pe președinte sa propună un candidat agreat de către grupurile parlamentare, în momentul în care în Parlament s-a format o majoritate absolută.

Precizările făcute de Curtea Constituționala pot constitui o baza pentru ca Vlad Plahotniuc sa fie impus ca viitor candidat la conducerea guvernului de la Chișinău. Rămâne de văzut dacă Timofti va accepta o eventuala nominalizare a lui Plahotniuc, cu care se afla în relații de adversitate, sau va negocia o numire acceptabila politic pentru el (Andrian Candu, finul lui Plahotniuc și actual președinte al Parlamentului, a fost vehiculat în presa moldoveana).

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube