Mutare militară niponă în disputa cu China

Mutare militară niponă

Japonia face o mutare militară în disputa teritorială cu chinezii, dublând numărul de avioane de vânătoare F-15 în arhipelagul Okinawa, nu departe de insulele Senkaku din Marea Chinei de Est, a anunţat duminică Ministerul japonez al Apărării, potrivit Agenţiei France Presse, citată de Agerpres.

Forțele japoneze vor dispune de acum de 40 de astfel de avioane la baza de la Naha.

„Este linia de front chiar a apărării noastre naţionale”, a declarat duminică ministrul adjunct al apărării, Kenji Wakamiya, citat de Jiji Press, în cadrul unei ceremonii la baza de la Naha.

Japonia şi China intră cu regularitate în conflict pe tema insulelor nelocuite Senkaku, administrate de către Tokyo, însă revendicate de către Beijing sub denumirea de Daoyu.

Tensiunile dintre Japonia și China s-au intensificat în septembrie 2012, când Tokyo a naționalizat unele dintre aceste insule. De atunci, nave chineze, majoritatea ale gărzii de coastă, precum şi avioane se apropie cu regularitate de insule pentru a marca revendicările Beijingului şi a testa reacția Japoniei.

În 2014, pentru a-şi îmbunătăți relațiile, cele două mari puteri economice asiatice au publicat comunicate pe acest subiect înaintea summit-ului dintre președintele chinez Xi Jinping şi premierul japonez Shinzo Abe.

Japonia, care refuza până atunci să recunoască existența unui conflict de suveranitate, a luat act de „diferendele” privind aceste insule disputate şi a spus că vrea să „evite orice incident şi degradarea situației, prin crearea de mecanisme de dialog şi de consultare în caz de criză”.

Comunicatul Chinei arăta că cele două părți „recunosc că există poziții diferite între ele în privința tensiunilor” asupra insulele disputate. Textul Japoniei sublinia că Tokyo şi Beijing „recunosc că au puncte de vedere diferite în privința apariției situațiilor tensionate”.

Sursa: Agerpres.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube