Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”- 80 de ANI

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” va aniversa in ziua de 17 Mai 2016 cei 80 de ani de existenţă, fiind inaugurat de regele Carol al II-lea in 1936.
Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” va aniversa in ziua de 17 Mai 2016 cei 80 de ani de existenţă, fiind inaugurat de regele Carol al II-lea in 1936.

 

Agentia de presă Intell News si ziarul Jurnalul Bucurestiului au onoarea să fie , alături de trusturi media consacrate, parteneri media cu Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” . Iar eu am contribuit din plin la asta si chiar mă bucur enorm pentru această colaborare fructuoasă. Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” va aniversa in ziua de 17 Mai 2016 cei 80 de ani de existenţă, fiind inaugurat de regele Carol al II-lea in 1936, deschis de Rege pe 10 Mai(ziua natională a Regatului României la acea dată), iar pentru public pe 17 Mai.

 

Agentia de presă Intell News si ziarul Jurnalul Bucurestiului au onoarea să fie , alături de trusturi media consacrate, parteneri media cu Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" .
Agentia de presă Intell News si ziarul Jurnalul Bucurestiului au onoarea să fie , alături de trusturi media consacrate, parteneri media cu Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” .

 

În cadrul activităților culturale dedicate aniversării Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, partener traditional al AFAPRR, pe 16 Mai intre orele 10.00 -18.00  puteti vizita si expozitia “Artă bizantină în România. restaurare şi creaţie contemporană” , organizată de Asociatia Filiala Artă Religioasă si Restaurare a UAP : AFAPRR a Uniunii Artiștilor Plastici din România ,  Foaier H.H. Stahl.

 

Afisul expozitiei AFAPRR.
Afisul expozitiei AFAPRR.

 

A consemnat:  Claudiu Victor Gheorghiu, artist vizual, istoric; afilieri: membru Asociatia Filiala Artă Religioasă si Restaurare: AFAPRR a Uniunii Artiștilor Plastici din România si VISARTA; consilier media si al Comitetului Director al Asociatia Filiala Artă Religioasă si Restaurare a UAP : AFAPRR a Uniunii Artiștilor Plastici din România ; Senior editor al paginii de Cultură a Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului si redactor , consilier tematic Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe si Serviciul specializat de presă LOnews.

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ

MUZEULUI SATULUI – 80 DE ANI

 

CUNOAŞTERE ŞI RECUNOAŞTERE

de la MUZEUL SATULUI ROMÂNESC la

 Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”

16 – 22 MAI 2016

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” va aniversa in ziua de 17 Mai 2016 cei 80 de ani de existenţă, fiind inaugurat de regele Carol al II-lea in 1936.
Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” va aniversa in ziua de 17 Mai 2016 cei 80 de ani de existenţă, fiind inaugurat de regele Carol al II-lea in 1936.

 

 

Acum 80 de ani, în ziua de 17 mai, era inaugurat la Șosea, Muzeul Satului Românesc, în prezența conducătorilor ţării și a celor mai importante personalităţi ale vremii. Satul era adus la București după mai bine de 10 ani de cercetări aprofundate în peste 600 de localități din România interbelică.

Inițiativa vizionară a lui Dimitrie Gusti de a aduce ”veșnicia satului românesc” la București va fi omagiată în cadrul manifestărilor dedicate Aniversării Muzeului, desfășurate sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, în perioada 16 – 22 mai 2016.

 

 

Luni, 16 mai –– Deschiderea programului aniversar

 

Ziua costumului național va prilejui întâlnirea, în dialog, a costumului popular tradițional din patrimoniul muzeului cu  interpretarea motivelor decorative, din colecția ”Albastru de Voroneț”, semnată Liza Panait.

Programul va mai cuprinde: colocviul internaţional Etnomuseologica, prezentări de carte, târgul meşterilor populari, teatru ambulant, ateliere interactive de creaţie meşteşugărească.

Decernarea medaliei Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer, categoria F „Promovarea culturii”, cu prilejul aniversării a 80 de ani de la înfiinţarea Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” va fi conferită de către Președintele României Klaus Iohannis în aceeași zi, la Palatul Cotroceni.

Marţi, 17 mai – Ziua Ctitorilor

 

Program dedicat ctitorilor Muzeului Satului – onoruri militare, muzică și joc cu renumiți intrepreți de muzică populară, tradiţii din satul de odinioară cu ansambluri folclorice din frumoase zone etnografice ale țării, expoziții aniversare.

Ne vom reîntâlni, la ceas de sărbătoare, cu maestrul Gheorghe Zamfir, Tulnicăresele din Apuseni, Corul bărbătesc Bosanci, Fetele de la Căpâlna, Babele de la Bilca, Căluşul din Olt,  ansamblurile folclorice Ţara Vrancei, Junii Cetăţii Rupea, Arcanul – Fundu Moldovei.

Se vor deschide, cu mare alai, porţile mari ale Satului Nou – proiect de dezvoltare a Muzeului Satului, care va intra în circuitul de vizitare al muzeului.

 

La ora 18.30 publicul este așteptat la un recital susținut de maestrul jazzului Harry Tavitian.

 

Miercuri, 18 mai – Ziua prietenilor

Ziua internațională a muzeelor ( Muzeele şi peisajele culturale)

 

Ziua prietenilor va fi sărbătorită, pe ritmuri de cântec şi joc tradițional, cu  Grupul Kymata al Uniunii Grecilor din România, Filiala Ploieşti, Grupul folcloric Reabinuşca al ruşilor lipoveni – Jurilovca,Tulcea, Ansamblul folcloric Csanka Torony – Tomeşti, Harghita, rapsodul popular  Ion Creţeanu și invitatul său – Ansamblul folcloric Doina Oltului, Slatina.

Expoziţia Cultura românească întâlneşte culturile lumii este realizată în parteneriat cu misiunile diplomatice în România. Vor fi expuse machete de case și alte construcții tradiționale din Algeria, Federația Rusă, Grecia, Indonezia, Qatar, România, Spania, SUA, Thailanda, Turcia și Ungaria. Expoziția va fi un itinerariu prin lume, o călătorie imaginară prin țări cu care am colaborat de-a lungul timpului. Vor fi prezente la eveniment, cu standuri de promovare turistică și culturală și alte țări colaboratoare.

Programul va fi completat cu un intermezzo muzical de chitară clasică susținut în dialog de către Wladimir Pesantez, Ecuador și Tudor Niculescu Mizil – România, dar și cu recitalul binecunoscutului artist Marius Mihalache.

 

Joi, 19 mai – Meșteri și meșteșugari

           

Program variat meşteri în medalion și târg, ateliere interactive, lansare de carte, concursuri, momente coregrafice susținute de Grupul Irish dance – Iaşi și Şcoala de dans Larisa şi Marin Barbu – Bucureşti, ziceri de altădată în interpretarea actorului Alexandru Nicolae Mihai.

 

Vineri, 20 mai  – Satele din Satul de la Șosea”

           

Primarii din satele de proveniență ale monumentelor din Muzeul Satului   invită publicul vizitator la o întâlnire cu  tradițiile specifice locului aduse de grupuri,  ansambluri și Tezaure umane vii din Stăneşti –  jud. Argeş, Goicea Mică – jud. Dolj, Nereju – jud. Vrancea, Drăguşjud. Braşov, Tilişca – jud. Sibiu. Expoziţiile de fotografii, documente şi oameni ai satului din Şanţ – jud.Bistriţa-Năsăud și Nereju – jud.Vrancea  completează programul unei zile de mare efervescență culturală.                                   

 

Sâmbătă, 21 mai – Ziua satului românesc, sub semnul Sfinților Împărați Constantin și Elena

 

Asociaţia Cele mai frumoase sate din România va organiza conferinţa Comorile României,  se vor acorda premiile AFSR Gospodarii Satului Românesc 2016 și vor fi desemnate Ansamblurile Folclorice ale României 2016.                 

            În aceeași zi, în continuarea unei vechi colaborări, se va deschide cea de-a V-a ediție a Festivalului Culturii Thailandeze, eveniment organizat în colaborare cu Ambasada Regatului Thailandei în România cu scopul de a face cunoscută poporului român cultura thailandeză prin spectacol de muzică şi dans specific, ateliere meşteşugăreşti și gastronomie tradiţională.

Anul acesta, în ideea promovată de președenție, vom aștepta pe un ”pod al prieteniei” cu Republica Moldova pe Tudor Ungureanu şi Taraful Ştefan Vodă – Căpriana, Republica Moldova care vor susține, pe scena SATULUI NOU,  un recital de muzică populară de înaltă ținută.

Muzeul Satului va participa și anul acesta la programul european Noaptea Muzeelor inițiat de Ministerul Culturii din Franța, aflat la a XII – a ediție. SATUL NOU – SECTORUL NOU al muzeului va fi deschis până la ora 22.00 și se va acorda gratuitate la vizitarea acestuia, doar în intervalul orar 19.00 – 22.00.

 

Duminică, 22 mai  – Punți între oameni

 

Programul zilei va aduce în fața publicului Muzica Reprezentativă a Armatei, grupuri și ansambluri etnice din România și renumiții soliști de muzică populară Ştefania Rareş, Maria Butaciu, Aneta Stan, Gheorge Turda, Dumitru Zamfira.

Gelu Voicu şi Taraful și Fluierașii de la Dobrotești din jud. Teleorman vor completa programul artistic cu un potpourri de cântece de veselie.

 

Vă aşteptăm cu drag să urăm La mulţi ani!

MUZEULUI NAŢIONAL AL SATULUI

“DIMITRIE GUSTI”

 

 

EVENIMENT SUSȚINUT DE:

 

SPONSORI:

CULORILE ROMÂNIEI – POLICOLOR, ZAGA BRAND, EMAG, HORNBACH,         BĂCĂNIA ROD, EVENT HEROES, ASOCIAȚIA ANTREPRENORILOR DIN DOMENIUL FLORISTIC – AADF

 

PARTENERI:

ROMFILATELIA, FEDERAȚIA ROMÂNĂ DE OINĂ, CASA VILLI, LIZA PANAIT

 

PARTENERI MEDIA:

AGERPRES, TVRI, JURNALUL BUCUREȘTIULUI, INTELL NEWS, RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI, RADIO ROMÂNIA ANTENA SATELOR, RADIO ROMÂNIA CULTURAL, RADIO ROMÂNIA INTERNAȚIONAL, TRINITAS TV, RADIO TRINITAS, ROMÂNIA LIBERĂ, AUTENTICI.RO, ONLINE GALLERY, LUMEA SATULUI TV, BUNĂ DIMINEAȚA BUCUREȘTI – Ziarul cu care ne trezim.

 

 

Conf. univ. dr. Paula Popoiu

Manager

 

Biroul COMUNICARE, RELATII PUBLICE:

Iulia Grumazescu – Director Comunicare, Pedagogie Muzeala

Andreea Nanciu – Comunicare si Relatii Publice
Ela Soltuz – Comunicare si Relatii Publice

Telefon: 317. 91. 03/ interior 178
Soseaua Kiseleff nr. 28-30, sector 1, Bucuresti


http://www.muzeul-satului.ro
https://www.facebook.com/pages/Muzeul-National-al-Satului-Dimitrie-Gusti/151598721549409?ref=hl

 

 

 

 

 

ANUNȚ DE PRESĂ

MUZEUL SATULUI – 80 de ani

Colocviul Internațional Etnomuseologica

16 mai

ETNOMUZEOLOGICA [1]

La data de 17 mai, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” aniversează 80 de ani de activitate și pregătește un eveniment de anvergură desfășurat în perioada 16 – 22 mai 2016.

Manifestare sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Aniversarea Muzeului Satului este o ocazie importantă pentru a ne aminti de fondatori precum și de cei care au contribuit la dezvoltarea acestuia.

În cadrul activităților culturale dedicate aniversării Muzeului va avea loc, în ziua de 16 mai, Colocviul Internațional Etnomuselogica care are ca temă Viitorul muzeelor în aer liber. Patrimoniu construit – ar trebui să pășim în societate contemporană sau ar trebui să rămânem în trecut?

La aceast colocviu vor  participa atât academicieni și directori de instituții culturale, directori de muzee, specialiști din domeniul etnografiei și sociologiei din România, dar și specialiști din țări ca: MAREA BRITANIE, SUEDIA, DANEMARCA, SERBIA, UNGARIA, POLONIA, ESTONIA,CROAȚIA.

La Ceremonia de deschidere vor lua cuvântul: Conf. univ. Conf. univ. dr. Paula Popoiu, Manager, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”; Ph. D. Katarina Frost, Președinte  Asociația Muzeelor în Aer Liber din Europa – AEOM și Director General Vallby Friluftsmuseum din Suedia, Dr. Ioan Opriş, Preşedinte, Centrul Naţional de Cercetare şi Documentare în domeniul Muzeologiei  ”Radu Florescu”,  Academician Sabina Ispas, Director, Institutul de Etnografie și Folclor ”Constantin Brăiloiu” al Academiei Române, Prof. univ. dr. Zoltán Rostás, Facultatea de Jurnalism și Ştiinţele Comunicării, Universitatea București

Luni, 16 mai, începând cu ora 17.00, la Preşedinţia României, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” va fi  decorat de către preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer, categoria F „Promovarea culturii”, cu prilejul aniversării a 80 de ani de la înfiinţare.

EVENIMENT SUSȚINUT DE:

 

SPONSORI:

CULORILE ROMÂNIEI – POLICOLOR, ZAGA BRAND, EMAG, HORNBACH, BĂCĂNIA ROD, EVENT HEROES,              ASOCIAȚIA ANTREPRENORILOR DIN DOMENIUL FLORISTIC – AADF

 

PARTENERI:

ROMFILATELIA, FEDERAȚIA ROMÂNĂ DE OINĂ, CASA VILLI, LIZA PANAIT

 

PARTENERI MEDIA:

AGERPRES, TVRI, JURNALUL BUCUREȘTIULUI, INTELL NEWS, RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI, RADIO ROMÂNIA ANTENA SATELOR, RADIO ROMÂNIA CULTURAL, RADIO ROMÂNIA INTERNAȚIONAL, TRINITAS TV, RADIO TRINITAS, ROMÂNIA LIBERĂ, AUTENTICI.RO, ONLINE GALLERY, LUMEA SATULUI TV, BUNĂ DIMINEAȚA BUCUREȘTI – Ziarul cu care ne trezim.

 

Conf. univ. dr. Paula Popoiu

Manage

 

Mai multe informaţii

Iuliana Grumăzescu – 021 317 91 03/int. 143,

Biroul COMUNICARE, RELATII PUBLICE:

 

Iulia Grumazescu – Director Comunicare, Pedagogie Muzeala

Andreea Nanciu – Comunicare si Relatii Publice
Ela Soltuz – Comunicare si Relatii Publice

Telefon: 317. 91. 03/ interior 178
Soseaua Kiseleff nr. 28-30, sector 1, Bucuresti


http://www.muzeul-satului.ro
https://www.facebook.com/pages/Muzeul-National-al-Satului-Dimitrie-Gusti/151598721549409?ref=hl

 

 

 

ANUNȚ DE PRESĂ

MUZEUL SATULUI – 80 de ani

Expoziția Cultura românească întâlneşte culturile lumii

18 mai – 19 iunie

 

 

Satul-International [2]

 

La data de 17 mai, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” aniversează 80 de ani de activitate și pregătește un eveniment de anvergură desfășurat în perioada 16 – 22 mai 2016.

Manifestare sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Aniversarea Muzeului Satului este o ocazie importantă pentru a ne aminti de fondatori precum și de cei care au contribuit la dezvoltarea acestuia.

În cadrul activităților culturale dedicate aniversării Muzeului va avea loc, în ziua de 18 mai, ora 17.00, Sala H.H.STAHL, vernisajul expoziției Cultura românească întâlneşte culturile lumii, realizată în parteneriat cu misiunile diplomatice în România. Vor fi expuse machete de case și alte construcții tradiționale din Algeria, Federația Rusă, Grecia, Indonezia, Qatar, România, Spania, SUA,Thailanda, Turcia și Ungaria. Expoziția va fi un itinerariu prin lume, o călătorie imaginară prin țări cu care am colaborat de-a lungul timpului. Vor fi prezente la eveniment, cu standuri de promovare turistică și culturală și alte țări colaboratoare.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 18 mai – 19 iunie, în Sala H.H.Stahl, Șos. Kiseleff nr. 30, de miercuri până duminică, între orele 10.00 – 18.00.

 

Mai multe informaţii 

Iuliana Grumăzescu – 021 317 91 03/int. 143

 

Biroul COMUNICARE, RELATII PUBLICE:

Iulia Grumazescu – Director Comunicare, Pedagogie Muzeala

Andreea Nanciu – Comunicare si Relatii Publice
Ela Soltuz – Comunicare si Relatii Publice

Telefon: 317. 91. 03/ interior 178
Soseaua Kiseleff nr. 28-30, sector 1, Bucuresti


http://www.muzeul-satului.ro
https://www.facebook.com/pages/Muzeul-National-al-Satului-Dimitrie-Gusti/151598721549409?ref=hl

 

Despre Claudiu Victor Gheorghiu 322 Articles
My name is GHEORGHIU CLAUDIU VICTOR and I was born in October 1967 in Bucharest. In 1998 I took the master degree at University from Bucharest , the Faculty of History- universal old history section- with theme (Constantine the Great and Christianity) at professor LIGIA BARZU. In 1991 I graduated Art School , Painting section, with TITU DRAGUTESCU. I painted sacred pictures from 1990, in technique tempera or tempera with egg on wood. In the period 2004-2016, I had the honor to have the encouragements, the advices, the friendship of the Master PAUL GHERASIM(1925-2016), my mentor, the founder of the "Prolog" group. During the period 1992-1994 I was artistic advisor at Coleus contemporary art gallery . I am titular member of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration - AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania from April 17, 2019, admitted by contest, as well as I was trainee member during the period 2016-2019, admitted by contest. I was member in Plastic Background(FP) belong Visual Artists’ Union from Romania(UAP) from 7th of December 2000, admitted by contest. From 25th of May 2015 I was elected Media advisor of the Steering Committee of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration : AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania. From 2014 I am member Visarta( from March 31, 2017, I was elected in the Steering Committee of Visarta, during the period 2017-2022), the Romanian Visual Arts Copyright Collecting Society. I had 4 Personal Exhibitions with sacred art, organized by UAP from Romania- Visual Artists’ Union from Romania, in Bucharest (2001, 2003, 2004 at ArTei Gallery, 2007 at Galateea Gallery), also another two at Silva Gallery in Busteni(2007-2008), Sabion Gallery in Bucharest(2019, together with Cristina Georgescu). I had also 2 Personal Exhibitions in Italy : I was Honor Guest, representing Romania, with sacred art, June 2003 at Pisa and in October 2006 ”The icons, sacred pictures in contemporary world” at Viadana(Mantua). I won some prizes in Italy and I participated, admitted by contest, at some art fairs and international exhibitions around the world, representing Romania: most of them in Italy(Pompeii, Pisa, Turin, Milan, Reggio Emilia, Bari, Viadana, Mantua), but also in France, Germany, Greece, Japan, Peru, South Korea, Switzerland; in secondary also I am cultural journalist: from May 2015 to January 2016 I was Contributing Editor at Culture at the newspaper Jurnalul Bucureştiului. From 17th of January 2016 I was advanced Senior Editor at the same newspaper, which has been called since April 2020 the Jurnalul Bucureştiului ,,Le Petit Parisien”, with a different leadership and a different format. From 1st of November 2015 to 31st of December 2016 I was Contributing Editor and Thematic Advisor at News Agency Lacasuri Ortodoxe and Press service LO News. From 1st of January 2016 I am Senior Editor of the Intell News(Global news, press and event analysis) and coordinator of the Culture pages (in Romanian and English, named Intell News Romania). From May 3, 2019, I am also publisher commentator at the newspaper Ultima Oră.
Website Facebook YouTube