NASA: Cassini isi incheie ciclul istoric de explorare a gigantului Saturn

Un ciclu extraordinar al explorarii spatiale a luat sfarsit, odata cu finalizarea misiunii de explorare a planetei Saturn de catre naveta spatiala Cassini, vineri, 15 septembrie 2017.

Aceasta a survolat „gigantul inelat” timp de 13 ani, oferind NASA si omenirii o alta perspectiva asupra spatiului extra-terestru, si al „vecinului” nostru, Saturn.

„Acesta este ultimul capitol al unei misiuni uimitoare, dar este și un nou început”, a declarat Thomas Zurbuchen, administrator asociat la Direcția de Științe a NASA la sediul NASA din Washington.

„Descoperirea de lumi oceanice de catre Cassini pe Titan și Enceladus a schimbat totul, zguduind punctele noastre de vedere cu privire la locuri surprinzătoare pentru a căuta o viață potențială dincolo de Pământ „.

Telemetria primită în timpul scufundării indică faptul că, după cum era de așteptat, Cassini a intrat în atmosfera lui Saturn cu propulsoarele pornite incercand sa mențina stabilitatea, pentru a putea sa trimita un set final unic de date științifice. Pierderea contactului cu nava spațială Cassini a avut loc la ora 7:55 AM EDT (4:55 AM PDT), cu semnalul receptionat de complexul de antene Deep Space Network al NASA în Canberra, Australia.

„Este un final de misiune amar, dar placut care lasă în urmă o bogăție stiintifica incredibilă, descoperiri care ne-au schimbat viziunea asupra Saturnului și a sistemului nostru solar și care vor continua să contureze viitoarele misiuni și cercetări spatiale”,

a declarat Michael Watkins, directorul NASA Laboratorul de Propulsie Jet (JPL) din Pasadena, California, care a administat misiunea Cassini pentru NASA. De asemenea, JPL a proiectat, dezvoltat și asamblat nava spațială Cassini.

NASA - Cassini intra in atmosfera planetei Saturn, marcand ultimul sau drum.
NASA – Cassini intra in atmosfera planetei Saturn, marcand ultimul sau drum.

Cassini a fost lansat în 1997 de pe stația Fortelor Aeriene Cape Canaveral din Florida și a ajuns la planeta Saturn în 2004. NASA și-a extins misiunea de două ori – în prima parte timp de doi ani și apoi încă șapte. A doua extensie a misiunii a furnizat date despre zeci de sateliti naturali ce graviteaza in jurul gigantului Saturn, folosind combustibilul rămas al navei. Cassini și-a terminat turul sistemului Saturn cu un final grandios, culminat cu intrarea in atmosfera planetei pentru a asigura transmitera de date importante cu lunile lui Saturn – în special Enceladus, cu oceanul subteran al acestuia și semne de activitate hidrotermală – Toate aceste date, vor fi esentiale pentru explorarile viitoare.

NASA: Cassini isi incheie ciclul istoric de explorare a gigantului Saturn
Photo Credit: (NASA/Joel Kowsky)

Sursa: NASA GOV

Despre admin 40 Articles
Administrator website
Facebook Twitter YouTube