NATO ia scutul antirachetă din mâna SUA

NATO ia scutul din mâna SUASecretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat în cadrul summitului de la Varșovia, că Alianța Nord-Atlantică va prelua de la SUA comanda și controlul scutului antirachetă din estul Europei.

‘Astăzi am decis să declarăm capacitatea operațională inițială a sistemului antibalistic al NATO (…) Aceasta înseamnă că navele SUA bazate în Spania, radarul din Turcia și interceptoarele din România pot opera în comun sub comanda și controlul NATO’, a precizat Stoltenberg după prima zi a summitului NATO.

Alianța Nord-Atlantică va prelua comanda scutului antirachetă din estul Europei, în urma unui acord privind controlul politic asupra sistemului, după ce Franța a primit asigurări că aceste sistem defensiv nu se va afla sub controlul direct al SUA, potrivit Reuters.

În eventualitatea unui atac, comandanții NATO vor avea la dispoziție numai câteva secunde pentru a decide lansarea unei rachete interceptoare.

Franța în special a solicitat garanții suplimentare privind controlul politic al celor 28 de state aliate asupra scutului antirachetă și și-a manifestat rezervele față de posibilitatea de a se acorda generalilor americani prea multă autoritate într-o astfel de situație, dar aceste rezerve nu au fost niciodată exprimate public în mod deschis. Conform unor surse citate anterior de Reuters și AFP, declararea capacității operaționale inițiale a fost împiedicată până în prezent mai ales de reticența Franței față de această posibilitate.

‘Astăzi, aceste capacități se bazează pe controlul și comandamentul SUA, deci nu putem vorbi despre apărare antirachetă a NATO’, a declarat pentru AFP sub protecția anonimatului o sursă din anturajul ministrului francez al apărării, Jean-Yves Le Drian.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube