NATO intră în lupta împotriva ISIS

NATO intra in lupta impotriva ISIS

NATO se va implica direct în lupta împotriva ISIS, anunță secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg.

Liderii statelor membre ale NATO, reuniţi la Varşovia, au decis ca Alianţa să pună la dispoziţie avioane de supraveghere şi instructori militari pentru sprijinirea coaliţiei internaţionale împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI), după ce mult timp Alianţa Nord-Atlantică a fost reticentă în a se implica în aceste eforturi, informează DPA, potrivit Agerpres. Această contribuție a fost mult așteptată și cerută insistent de către SUA și s-a negociat multe luni pentru a se ajunge la această variantă.

”NATO are capabilităţi unice pentru a face diferenţa”, a spus secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg. ”Vom furniza un sprijin sporit partenerilor noştri, astfel încât ei să poată proteja ţările şi respinge extremismul violent”, a adăugat el.

Am decis să oferim sprijin direct în lupta împotriva ISIS. Toţi aliaţii sunt deja parte a coaliţiei globale împotriva ISIS. Noi am decis, de principiu, ca avioanele AWACS (n.r. – de supraveghere) ale NATO să acorde sprijin direct forţelor coaliţiei. Un semnal clar că ajutăm la eradicarea terorismului. Am decis să lansăm o nouă misiune maritimă de securitate în Marea Mediterană, operaţiunea Sea Guardian. Va avea un scop mai larg, inclusiv preventiv, antiterorist şi de construire a capacităţii operaţionale. Intenţionăm să lucrăm în strânsă legătură cu operaţiunea „Sofia” (n.r. – de gestionare a crizei migranţilor) a Uniunii Europene, în centrul Mediteranei”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO. 
Astfel, instructorii militari vor fi retrimişi în Irak, unde NATO a fost prezentă între 2004 şi 2011. Și România a decis să se implice, în luna februarie, în această coaliție prin trimiterea în Irak a 50 de instructori.

Liderii ţărilor aliate au convenit ”în principiu” ca avioane de supraveghere AWACS să furnizeze sprijin pentru forţele coaliţiei internaţionale.

Avioanele vor opera în spaţiul aerian internaţional şi în cel al Turciei ”pentru a supraveghea spaţiul aerian de deasupra Irakului şi Siriei”, a explicat Jens Stoltenberg.

Secretarul general al Alianței a mai anunțat o nouă misiune la Marea Mediterană. Scopul acesteia va fi unul preventiv, de luptă împotriva terorismului.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube