NATO se alătură SUA împotriva ISIS

NATO vs. ISIS

Alianța Nord Atlantică (NATO) ia în calcul posibilitatea de a se alătura coaliției internaționale condusă de SUA împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, a anunțat la 11 ianuarie 2016 secretarul american al Apărării, Ashton Carter.

„Graţie conducerii asigurate de secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, acum analizăm posibilitatea ca aceasta să se alăture ca membru coaliţiei internaţionale împotriva reţelei teroriste Stat Islamic”, a declarat șeful Pentagonului, cu ocazia reuniunii miniştrilor Apărării ai ţărilor NATO, desfăşurată la Bruxelles, informează Mediafax.

Deși unele state membre ale Alianței Nord-Atlantice participă individual la lupta antijihadistă, NATO, ca entitate, nu s-a implicat, până acum, în lupta împotriva rețelei teroriste. În săptămânile următoare aliații vor discuta detaliile unei posibile implicări ale Alianței în operațiunile contra ISIS.

„Ca nou membru, NATO ar contribui cu capacitățile sale unice (…) precum și cu experiența sa în consolidarea capacităților partenerilor, în instruirea trupelor terestre și în acțiunile de stabilizare post-conflict”, a explicat secretarul american al Apărării.

Coaliția condusă de SUA efectuează raiduri aeriene în regiuni din Siria și Irak încă din 2014, unde jihadiștii au instituit un califat.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube