Nord Stream II destabilizează Ucraina

Nord Stream
Nord Stream

Un număr de 10 state din Uniunea Europeană, inclusiv România, consideră că planul Rusiei de extindere a gazoductului Nord Stream contravine intereselor UE şi riscă să destabilizeze şi mai mult Ucraina, potrivit unei scrisori trimise de guvernele ţărilor respective Comisiei Europene.

( Nord Stream II) Scrisoarea a fost trimisă joi şi este semnată de Bulgaria, Cehia, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Slovacia.

Documentul afirmă că proiectul trebuie analizat cu atenţie de autorităţile de reglementare şi cere dezbaterea problemei la summitul UE care va avea loc în decembrie, relatează Reuters.

„Poziţia Comisiei Europene referitoare la proiectul Nord Stream II va influenţa în mod esenţial percepţia asupra politicii externe şi de securitate a UE, între principalii aliaţi şi partenerii tradiţionali“, se arată în scrisoare.

Relaţiile Rusiei cu Uniunea Europeană şi Ucraina au fost nesigure de la anexarea Crimeei de către statul rus, în luna martie a anului trecut, dar şi din cauza sprijinirii rebelilor din estul Ucrainei de către Moscova, inclusiv cu armament greu.

Rusia va putea şantaja Ucraina fără a deconecta Germania

Extinderea Nord Stream pentru creşterea livrărilor de gaze direct către Germania ar putea avea consecinţe serioase pentru Ucraina şi statele UE. Mai exact, Rusia va putea şantaja energetic Ucraina, fără a afecta consumatorii din Vestul Europei, Germania fiind cel mai mare dintre aceştia.

„Menţinerea rutei de transport al gazelor prin Ucraina este în interesul strategic al UE în ansamblul ei, nu doar din perspectiva securităţii energetice, dar şi pentru consolidarea stabilităţii în Europa de Est“, se arată în scrisoare.

Reducerea dependenţei de Rusia

Comisia Europeană vrea reducerea dependenţei blocului comunitar de Rusia, care asigură aproximativ o treime din necesarul energetic al UE. Din aceste importuri, jumătate se fac prin Ucraina.

Executivul UE a anunţat deja că va analiza proiectul de extindere a Nord Stream pentru a vedea dacă respectă legislaţia UE şi că prioritară este diversificarea furnizorilor şi menţinerea statutului Ucrainei de ţară de tranzit pentru gaze.

Gazprom și cinci companii europene, E.ON, BASF – prin subsidiara Wintershall, OMV, ENGIE (fostul GdF SUEZ) și Royal Dutch Shell, au semnat în septembrie un acord de principiu pentru dublarea capacității gazoductului Nord Stream, care face legătura între Rusia și Germania via Marea Baltică, la 110 miliarde meri cubi pe an, începând din 2019.

Sursa: adevarulfinanciar.ro

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube