Obama in turneu european pentru cauza TTIP

Germany Obama TTIP Protest

In timpul vizitei in Europa (21-25 aprilie), Obama a facut un pas mare spre Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), care ar schimba fundamental modul in care se realizeaza comertul intre companiile europene si cele americane, titreaza Newsweek.

Judy Dempsey, autoarea articolului, sustine ca TTIP are ca scop atat stabilirea unui acord comercial cu standarde esentiale pentru derularea afacerilor, dar si sustinerea si chiar renasterea ordinii economice liberale a Occidentului, care este supusa unei presiuni importante din partea Rusiei si, in mod deosebit, a Chinei.
Obama a afirmat ca, daca negocierile privind parteneriatul nu se vor finaliza in acest an, atunci viitoarele tranzitii politice din SUA si din Europa vor intarzia incheierea acestui acord pentru o lunga perioada de timp. Daca acordul nu se concretizeaza, Occidentul va fi pierdut o sansa importanta de a-si redobandi influenta si de a stabili standarde pentru urmatoarele decenii. Pe deasupra, Europa si SUA vor fi pierdut sansa de a construi o noua relatie transatlantica.

Rusia face tot posibilul pentru a provoca NATO chiar cu cateva saptamani inaintea reuniunii din cadrul summitului de la Varsovia, unde se va discuta despre imbunatatirea securitatii statelor membre din est in fata actiunilor rusesti.

Divizarea Europei pe problema refugiatilor si a TTIP nu face decat jocul Rusiei si Chinei, care vor avea de castigat de pe urma unei Europe slabite cu o relatie transatlantica subreda.

In ciuda semnificatiei politice si strategice a TTIP, liderii europeni, insa, s-au ferit a se exprima clar in favoarea acordului.

Exista si numerosi cetateni care se opun acordului – zeci de mii de oameni au protestat cu cateva ore inaintea sosirii lui Obama in Hannovra, iar criticii TTIP insista ca doar marile corporatii vor castiga, ca SUA vor culege cea mai mare parte a beneficiilor iar consumatorii din Europa vor fi afectati de standarde mai scazute in domeniile protectiei alimentare si sociale.

TTIP este asociat cu miscarile populiste, eurosceptice si antiglobalizare. In adresarea de la Londra, discursul public al președintelui Obama pentru ramanerea Marii Britanii in UE si pledoaria ca liderii europeni sa sustina TTIP s-au referit de fapt la SUA, care doresc o Europa mai puternica si o relatie transatlantica revitalizata.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube