Obama: Rusia poate influența alegerile în SUA

Obama: Rusia poate influența alegerile în SUA
Obama: Rusia poate influența alegerile în SUA

În interviul difuzat de postul de televiziune NBC News, la 27 iulie 2016, întrebat în legătură cu suspiciunile că Rusia s-ar afla în spatele scurgerii de informaţii de la convenţia Partidului Democrat, președintele american Barack Obama a declarat că „orice este posibil”.

„Ceea ce ştim este că ruşii pătrund în sistemele noastre. Nu doar în cele guvernamentale, dar şi în sistemele private”, a precizat președintele american.

Avem astăzi – scrie în Washington Post, Anne Applebaum, cunoscută cercetătoare în domeniul istoriei contemporane, politolog și analistă – un candidat prezidențial, Donald Trump, cu legături directe și indirecte cu un dictator străin, Vladimir Putin, ale cărui politici le promovează. Și nu este nici secret, nu este un complot, nu există vreo conspirație. […] La fel cum Marine Le Pen, lidera Frontului Național francez, acceptă pe față banii din Rusia, campania electorală a lui Trump face publicitate relațiilor lui ruse și nu plătește pentru aceasta vreun preț politic. Rusia participă în mod clar la campania lui Trump.

Donald Trump, candidatul republican la Casa Alba, a depasit-o pe rivala sa democrata, Hillary Clinton, cu aproximativ trei puncte procentuale, intr-un sondaj publicat la 25.07.2016. Astfel, Donald Trump a obținut 48% din intențiile de vot ale alegătorilor intervievați, fata de 45% Hillary Clinton, arata studiul realizat pentru CNN.

Sondajul a fost desfășurat telefonic, in perioada 22-24 iulie, pe un esantion de 1.001 adulti, si are o marja de eroare de 3,5%. Rezultatul studiului publicat este cel mai bun pentru Trump din septembrie 2015.

In sondajele precedente, fostul secretar de stat americane conducea detasat. O exceptie s-a inregistrat in luna mai, cand a luat amploare scandalul privind emailurile trimise de Clinton de pe un server privat in timpul in care a fost șefa diplomației.

Candidatul republican Donald Trump şi-a făcut cunoscută admirația pentru președintele Putin, despre care a declarat că este „un lider puternic, un lider mare,” fapt ce a dat naștere speculațiilor că Moscova ar putea încerca să influențeze campania electorală din SUA în favoarea lui Trump, numit și „candidatul Kremlinului”, asupra căruia planează chiar acuzații că ar fi agent rus.

Primele contacte între Donald Trump şi Moscova datează încă de pe vremea Uniunii Sovietice. În 1987, el a călătorit la Moscova şi Leningrad (acum Sankt Petersburg, n. red.) la invitația liderilor ruși, care intenționau să construiască imobile de lux pentru a răspunde noului apetit al puterii sovietice în cursa sa de întrecere cu Occidentul. „Ideea de a construi două monumente în Uniunea Sovietică i-a excitat imaginația“, scria la acea vreme Newsweek referitor la vizita magnatului imobiliar peste Cortina de Fier.

„Piaţa rusească este atractivă pentru mine“, a afirmat într-o zi Trump. „Rusia este una dintre cele mai bune ţări din lume pentru investiţii“, a revenit el asupra acestei idei într-o altă zi.

Deşi, după destrămarea Uniunii Sovietice, miliardarul american şi-a înmulţit contactele la Moscova, stabilind legături cu politicieni, oameni de afaceri şi chiar cu mafioţi pentru a-şi realiza des clamatul vis: un proiect imobiliar de anvergură în Rusia, dar toate proiectele sale în acest sens, cinci la număr, au eşuat. Dacă „cea mai frumoasă clădire rezidenţială din Moscova“, care era prevăzută cu patinoar, club privat şi centru de relaxare şi tratament, a rămas la stadiul de proiect, cel puţin Donald Trump şi-a cinstit prietenii ruşi cu votcă din linia TrumpSuperPremium şi cu organizarea concursului Miss Universe la Moscova, în 2013.

Echipa de strategi a lui Trump începe să adune o serie de personalități care au legături cu Moscova și cu fostul regim pro-rus de la Kiev. Noul manager de campanie al lui Trump – Paul Manafort – a fost consilierul fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici, iar presa a scris deseori că a legat o relație foarte strânsă cu fostul lider pro-rus de la Kiev. Manafort a primit sume importante pentru a curăța imaginea negativă a lui Ianukovici în timpul campaniei electorale de la finalul anului 2009, când a avut-o contracandidată pe Iulia Timoșenko, și ea consiliată de o echipă americană. De asemenea, conform Financial Times, Manafort a făcut lobby şi pentru oligarhul Rinat Akhmetov, care căuta oportunităţi de business în lumea vestică. Conform presei internaţionale, Manafort nu a dorit să răspundă întrebărilor ziariştilor americani, legat de perioada când a lucrat pentru Ianukovici.

Manafort a adus în echipa de consilieri ai lui Trump un alt personaj care are legături cu Rusia – Richard Burt, fost ambasador în Germania în timpul președintelui Ronald Reagan. Burt face parte acum din conducerea băncii ruse Alfa Bank. Burt este o voce critică la adresa NATO susținând, așa cum face și Donald Trump, că Alianța și-a pierdut din relevanță.

Kremlinul neagă orice implicare în campania electorală din SUA, după ce președintele Obama a sugerat că nu este exclus ca Rusia să se afle în spatele unei scurgeri de informații la Convenția Partidului Democrat, informează TASS şi televiziunea France 24.

„Președintele Putin a spus în repetate rânduri că Rusia nu a intervenit şi nici nu se amestecă în treburile interne ale altor state, în special în procesul electoral. Moscova a avut grijă să evite orice acțiune, orice cuvânt care ar putea fi interpretat drept o influenţare directă sau indirectă a procesului electoral”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube