Panama Papers loveste Portugalia

Bani din Portugalia spre paradisuri fiscale

Peste zece miliarde de euro au fost transferate din Portugalia către paradisurile fiscale între anii 2010 şi 2014, relevă date publicate de guvernul de la Lisabona, principalele centre offshore preferate de evazioniştii fiscali portughezi fiind Hong Kong, Bahamas şi Panama, relatează agenţia EFE.

Datele mai evidenţiază că transferurile au crescut considerabil în perioada de vârf a crizei economice, atunci când guvernul portughez a crescut impozitele. Astfel, în anii 2010 şi 2011 au ieşit din Portugalia circa 7,7 miliarde de euro, faţă de numai 373 de milioane în 2014, conform Agerpres.

Publicarea acestor informaţii readuce în atenţie scandalul Panama Papers, respectiv dezvăluirea a milioane de documente care arată cum politicieni, oameni de afaceri şi celebrităţi din lumea întreagă şi-au ascuns averile prin paradisurile fiscale. Guvernul de la Lisabona a anunţat că studiază documentele ce fac referire la Portugalia, după ce mass-media a relatat că în acestea se regăsesc informaţii despre oameni de afaceri şi foşti miniştri portughezi.

Dezvăluirile din Panama Papers au provocat şi dezbateri pe scena politică portugheză, unele partide de stânga, care sprijină actualul guvern socialist, avertizând că şi insula portugheză Madeira este practic tot un paradis fiscal, deşi ea nu se regăseşte pe listele cu ţările sau teritoriile recunoscute pentru activităţile companiilor offshore.

Sursa: AGERPRES/(AS — autor: Sorin Popescu, editor: Florin Ștefan, editor online: Ada Vîlceanu)

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube