Panama Papers: revelația unei apocalipse de catifea

Panama Papers

Panama Papers, cea mai mare scurgere de documente fiscale din istorie, a adus in vizorul publicului larg persoane fizice si juridice din intreaga lume care si-au ascuns averile prin off-shore-uri in Panama, cu ajutorul firmei Mossack Fonseca.

Panama, Elvetia, Hong Kong, Emiratele Arabe Unite, Luxemburg sau Marea Britanie – sunt statele de pe glob cele mai implicate in scandal, cu cele mai multe companii aflate in legatura cu dezvaluirile Panama Papers.

In Europa, tari precum Luxemburg, Monaco, insulele Guernsey si Jersey sunt dintre cei mai mari „jucatori”. Insa, de departe statul cel mai implicat este Elvetia, acolo unde exista 38.433 de companii in legatura cu Mossack Fonseca.

In Asia Hong Kong este lider: 37.919 de companii apar in Panama Papers, iar  12.761 de actionari sunt prinsi in dezvaluiri. Un aspect interesant este ca in China apar peste 22.900 de actionari care si-au scos banii din tara comunista si i-au depozitat in off-shore-uri.

Statele Unite figureaza cu 3.072 de companii implicate si peste 3.400 de actionari in actele Mossack Fonseca.

Romania apare momentan cu sapte companii implicate, 13 beneficiari si 80 de actionari.

Arhiva de 30 de ani a companiei Mossack Fonseca, o mare firma de avocati care se ocupa cu infiintarea de off-shore-uri, totalizând 11,5 milioane documente a devenit revelația lumii moderne.

Documentele prezinta modul in care persoane si entitati publice au ascuns miliarde si miliarde de dolari, multi bani fiind obtinuti in urma unor operatiuni ilegale.

Peste 120 de fosti sefi de state si guverne, oameni de afaceri, sportivi, artisti, banci, firme, colectionari…adica tot ceea ce defineste societatea noastra actuala iese la iveala intr-un scandal mondial, un scandal cu impact serios asupra lumii civilizate, care arata ca actuala ordine economico-sociala a esuat. Vechiul mod de a face afaceri si-a atins limitele si s-a devoalat ca fiind corupt si avantajos doar pentru elita conducatoare privilegiata. 

Criza economica din 2008-2012 a fost suportata de contribuabili. Multi dintre ei si-au pierdut slujbele, casele si agoniseala de o viata in timp ce privilegiatii, bancile si marile corporatii au continuat sa „optimizeze profituri” prin neplata taxelor si dosirea banilor in teritorii nefiscalizate.

A aparut o discrepanta imensa, la nivel national si mondial. Marile averi s-au concentrat in mainile unor grupuri de interese interconectate, in timp ce masele au saracit si si-au pierdut speranta in ziua de maine si increderea in societate si modul ei actual de existenta, functionare, ierarhizare. Omenirea este in criza. Dupa criza economica, a aparut o mare criza morala, o criza ce atrage neincredere in tot ce reprezinta actuala oranduire si organizare mondiala.

Revolte, anchete, acuzatii, demisii…Cum putem interpreta Panama Papers?

– o revelatie umana, ce isi aroga o dimensiune aproape divina, care isi propune declansarea unei revolutii de catifea a actualei ordini socio-economice mondiale si doreste ca omenirea sa se dezmeticeasca si sa accepte ca a venit timpul apocalipsei, al trasformarilor si al primenirii. 

– o Primăvară Mondială, care marcheaza sfarsitul si totodata inceputul unei noi ere existentiale sociale in istoria umanitatii.

– un eveniment tip Lebădă Neagră, cu consecințe și impact major, menit sa deschida un nou drum omenirii.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube

1 Trackback / Pingback

  1. Panama Papers a declanșat Brexit! - Intell News Romania

Comentariile sunt închise