Panama Papers: Romanii care isi ascund averile

Panama Papers

Numele a peste o suta de figuri importante din Romania apar in scandalul Panama Papers.

„Revolutia va fi digitala”, spune whistleblowerul care a accesat serverele avocatilor Mossack Fonseca din Panama, justificandu-si demersul prin faptul ca „prapastia dintre saraci si bogati este una dintre principalele caracteristici ale timpului nostru”, iar asta duce la mari cazuri de coruptie pretutindeni in lume.

Birourile casei de avocatură Mossack Fonseca, o adevărată fabrică de firme, au depozitat în ultimele două decenii secretele unor mari afaceri din România.

Avocații și colaboratorii firmei panameze au furnizat zilnic servicii de consultanță, înființând pe bandă rulantă companii offshore în Seychelles, Insulele Virgine Britanice, Bahamas, Niue și în alte jurisdicții netransparente și cu fiscalitate blândă. Ani la rând, casa de avocatură a camuflat interesele unor oligarhi și afaceriști influenți care au acaparat companii strategice din industria românească și au exportat apoi profiturile în paradisuri fiscale.

Beneficiarii reali ai acestor mari afaceri au rămas secreți până astăzi, deși deciziile lor au avut un impact major în economia națională și au influențat viața a zeci de mii de familii.

Materialele analizate de reporterii RISE Project arată și o altă față a acestei lumi secrete: oameni simpli care din lipsă de bani sunt dispuși să lucreze pentru firme care furnizează servicii offshore, asumându-și rolul de paravan pentru alte afaceri controversate.

Documentele facute publice in „investigatia globala” scot la iveala afacerile subterane din Romania, astfel explicand legaturile dintre Tiriac si om de afaceri german Klaus Mangold, Remus Truica si Beny Steinmetz, unul dintre cei mai importanti afaceristi israelieni din lume, Elan Schwartzenberg si magnatul media Rupert Murdoch, Jean Claude Gandur si unul dintre cele mai importante zacaminte de aur din Romania.

Jurnalistii RISE Project, partener International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), au publicat deja liste cu cele mai importante figuri din Romania care au achizitionat societati offshore de la avocatii Mossack Fonseca.

Printre oamenii de afaceri care apar în lista publicată de Rise Project se numără: Corneliu Iacobov — fost politician PSD și fost proprietar al rafinăriei Rafo Onești, Gabriel Comănescu — CEO GSP, Mougel Regis Charles Claude — om de afaceri francez care a adus în România lanțurile de magazine Cora și Auchan, Ion Țiriac, Robert Roșu — fondatorul casei de avocatură Țucă, Zbârcea și Asociații, Ilie Busuioc — patronul Ocean Fish, Ionuț Costea — vicepreședinte al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, dar și președinte al EximBank, directori OMV Petrom etc.

Lista afaceristilor romani implicati in scandalul Panama Papers, potrivit Rise Project

 
Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube