Paradisurile fiscale din Europa, pe cale de dispariție

Paradisurile fiscale din Europa vor dispărea

Sistemul prin care companiile multinaționale foloseau paradisurile fiscale din Europa, reușind să-și salveze o mare parte din profit prin negocierea impozitele cu guvernele unor țări din UE este pe cale de dispariție.

Noul pachet legislativ dedicat taxării corporațiilor pe teritoriul european a fost prezentat, iar membrii Comisiei Europene spera sa obțină un acord politic până la sfârșitul lunii iunie 2016, relatează Bloomberg.

„Zilele sunt numărate pentru companiile care au recurs la metode agresive de reducere a impozitelor pe care le-au de plătit”, a anunțat comisarul european pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici.

Baza comuna de impozitare pe profit consolidat (CCCTB), asa cum mai este cunoscuta reforma inițiată de Moscovici, ar urma sa reducă nivelul pierderilor la bugetele statelor membre UE prin limitarea procesului de evitare a taxelor practicat de marile corporații.

Pierderile estimate de Comisia Europeana s-ar ridica la aproximativ 70 de miliarde de euro anual, companiile multinaționale obișnuind sa negocieze cu guvernele unor state membre un nivel minim de impozitare în schimbul transferului profiturilor din alte piețe în sucursala deschisa în respectiva țară.

Ca rezultat al acestor transferuri și al evitării impozitării, companiile locale sunt nevoite sa suporte o impozitare cu 30% mai mare pentru a acoperi necesarul la bugetele naționale.

Inițiativa lui Moscovici presupune un sistem in care companiile ar fi obligate sa facă publice taxele plătite în fiecare tara și ar stabili standard minime pentru fiecare stat membru la proiectarea normelor fiscale.

Luxemburg, Marea Britanie, Irlanda, Belgia si Olanda figurează în rândul statelor care practica stilul negocierilor cu diverse corporații pentru stabilirea unui plafon cat mai redus de impozitare a profitului.

Paradisurile fiscale ale Europei au ajutat marile companii sa clădească adevărate tezaure din evitarea taxelor. Conform ziarului The Guardian, Google a reușit sa adune o rezerva offshore de lichidități de 43 de miliarde de dolari, 4 miliarde fiind adăugați doar in ultimul an.

Compania este acuzata de guvernul francez de evitarea plății unor impozite în valoare de 500 de milioane de euro.

Guvernul Marii Britanii a acordat gigantului IT american o șansă de a plimba profitul din tara, în valoare de 4,6 miliarde de lire sterline, către o subsidiara din Irlanda, impozitul plătit de companie în Regatul Unit fiind de 21 de milioane de lire, la care s-au adăugat ulterior taxe restante de 130 de milioane.

Irlanda este unul dintre paradisurile fiscale în care Apple a ales să-și dosească profiturile, urmare unui acord încheiat de companie și guvernul de la Dublin.

In acest moment, rezerva de lichidități a companiei condusa de Tim Cook a atins nivelul de 200 de miliarde de dolari, majoritatea provenind din scutirile de impozit aplicate de guvernul irlandez.

Pachetul CCCTB are nevoie de votul unanim al celor 28 de state membre pentru a intra in vigoare si nu necesita aprobarea Parlamentului European.

Sursa: Business24

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube