Paris COP21: Statele dezvoltate să dea banii promiși!

Paris COP21

Paris COP21

30 noiembrie 2015 (Intellnews.ro) – În anul 2009, statele bogate promiteau că până în 2020 vor mobiliza 100 de miliarde de dolari anual pentru a ajuta statele în curs de dezvoltare să-și reducă emisiile de gaze cu efect de sera și să se adapteze efectelor incălzirii globale (relocarea locuitorilor, sisteme de avertizare meteorologică, modificarea practicilor agricole și a sistemelor de infrastructură etc.).

Diferențele financiare constituie unul dintre punctele dure ale negocierilor între cele 195 de state implicate în obținerea unui acord mondial la conferința de la Paris, statele din emisfera sudică cerând garanții financiare solide din partea statelor din Nord, care vor ca și statele emergente sa contribuie deopotriva.

Statele în curs de dezvoltare doresc ca, cel puțin în textul acordului de la Paris, să se regăsească suma de 100 de miliarde de dolari, care să reprezinta limita inferioara de finanțare a proiectelor pentru reducerea emisiilor de carbon.

Barack Obama cere liderilor lumii “să fie la înălțimea mizelor” încălzirii planetei

“Avem puterea de a schimba viitorul nostru aici si astăzi, însă numai dacă noi ne vom ridica la înălțimea mizei”, a spus Barack Obama în fața a peste 150 de lideri din întreaga lume, reuniți la Bourget, Franța.

“Am dovedit că nu există nici un conflict între creșterea economică puternică și protecția mediului. Am separat argumentele vechi de lipsa acțiunii (…). Acest lucru ar trebui să ne dea speranță”, a spus Barack Obama.

SUA și-au asumat reducerea cu 26%-28% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2025, raportat la anul 2005.

Merkel: Statele dezvoltate să-și respecte promisiunile financiare asumate la Copenhaga

“Statele bogate trebuie să își țină promisiunea și să verse în fiecare an statelor sărace peste 100 de miliarde de dolari până în 2020, pentru a le ajuta săa facă față schimbarilor climatice”, a declarat cancelarul federal german Angela Merkel la conferinta de la Paris privind clima.

“La Paris, noi trebuie sa ne menținem promisiunile pe care le-am facut la Copenhaga. Prejudiciile din trecut provocate de schimbările climatice reprezintă o responsabilitate care ne revine”, a mai spus Angela Merkel.

Francois Hollande: Viitorul planetei se va decide la conferința de la Paris. Statele dezvoltate trebuie să își asume responsabilitatea lor istorică la conferința de la Paris

“Statele dezvoltate trebuie să își asume responsabilitatea lor istorică, ele fiind acelea care au emis în decursul anilor cele mai mari cantităț de gaze cu efect de seră, statele emergente trebuie să iși accelereze procesul de tranziție energetică și statele în curs de dezvoltare trebuie susținute în procesul de adaptare la efectele schimbarilor climatice”, a declarat președintele francez Francois Hollande în deschiderea conferinței internaționale de la Paris privind clima (COP21).

La finalul conferinței, în jurul datei de 12 decembrie a.c., un acord “diferențiat, universal și obligatoriu din punct de vedere juridic” trebuie obținut la Paris, care trebuie să îndeplinească trei condiții:

  • să permită menținerea încălzirii climatice sub 2 grade Celsius sau chiar la 1,5 grade Celsius.
  • să ofere un raspuns solidar provocarii climatice, astfel încât nici un stat nu trebuie să se sustragă angajamentelor sale, chiar dacă decalajele de dezvoltare trebuie să fie luate în considerare.
  • Să asigure ca “toate societățile noastre, cu toată diversitatea și pluralitatea lor, să înceapă să se angreneze”.

Încălzirea “provoacă migrații care aruncă pe drumuri mai multi refugiați decât generează războaiele, întrucât statele riscă să nu mai poată satisface nevoie vitale ale populațiilor lor care se confruntă cu foamete, exod rural sau cu lipsa resursei tot mai rare, care este apa”, a mai spus Hollande.

Xi Jinping: Statele dezvoltate să își mențină angajamentele financiare

“Statele dezvoltate trebuie să fie la înălțimea angajamentelor financiare asumate prin care să reușească, până în 2020, acordarea a o sută de miliarde de dolari anual pentru finanțarea proiectelor climatice ale statelor din emisfera sudică”, a declarat președintele chinez Xi Jinping în prima zi a conferintei internaționale a ONU de la Paris privind clima.

Președintele chinez a amintit că țara sa este pregatită, ca independent de cadrul ONU, să furnizeze un ajutor anual de 3 miliarde de dolari pentru proiecte de cooperare privind clima.

 

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube