
În viziunea eurodeputaților, turismul trebuie ajutat să devină mai curat, mai sigur și mai durabil după pandemie. Un raport în acest sens va fi supus la vot pe 25 martie.
Turism și Covid-19
Turismul este unul dintre sectoarele cele mai afectate de pandemia Covid-19. Circa 27 de milioane de oameni lucrează în acest sector care reprezintă în jur de 10% din produsul intern brut al UE. Șase milioane de locuri de muncă se văd amenințate. Europa, destinație turistică de top la nivel mondial, a primit cu 66% mai puțini turiști internaționali în prima jumătate a lui 2020 și cu 97% mai puțini în a doua jumătate.
Citiți mai multe: sprijinul UE pentru sectorul turismului.
Este necesară o nouă strategie de turism în Europa
Deputații sunt deciși să pună bazele unei noi strategii europene pentru un turism mai curat, mai sigur și mai sustenabil. Totodată ei doresc și să ajute acest sector să se refacă după pandemie, inclusiv printr-un certificat de vaccinare comun.
„Cu vara bătând la ușă dorim să evităm greșelile din trecut și să stabilim măsuri coordonate și uniforme la nivelul UE, cum ar fi protocoale de testare înaintea plecării, un certificat de vaccinare, sau un sigiliu sanitar pentru a facilita călătoriile, fără costuri pentru cetățeni.” susține autoarea raportului, Cláudia Monteiro de Aguiar (PPE, Portugalia) .
Susținere financiară
Menținerea sprijinului financiar pe termen scurt este esențială pentru supraviețuirea acestui sector, afirmă raportul, îndemnând statele UE să includă călătoriile și turismul în planurile de redresare după Covid. Totodată sunt necesare investiții publice și private în digitalizarea și modernizarea sectorului, iar țările ar trebui să ia în calcul reducerea temporară a nivelului TVA pentru servicii de turism și călătorii.
Certificat de vaccinare comun
Pentru a restabili libertatea de mișcare, raportul propune un certificat de vaccinare comun, care ar putea deveni o alternativă la testele PCR și la obligativitatea carantinării pe măsură ce vaccinurile devin disponibile pentru toată lumea și sunt dovezi suficiente că persoanele vaccinate nu transmit virusul. Carantinarea trebuie să fie impusă doar ca o ultimă soluție, potrivit raportului.
Pe 17 martie, urmare a propunerilor din raport, Comisia Europeană a propus o adeverință electronică verde.
Pentru un turism mai sustenabil
Raportul susține că pandemia a schimbat preferințele consumatorilor spre opțiuni mai verzi, care să-i aducă mai aproape de natură. Se solicită o foaie de parcurs pentru dezvoltarea unor forme de turism mai sustenabile care să reducă amprenta asupra mediului a acestui sector.
Alte propuneri din raport includ:
- Un sigiliu UE de certificare a igienei ce atestă standarde minime de prevenție și control împotriva Covid-19, pentru a recâștiga încrederea consumatorilor în turism și călătorii
- O nouă agenție UE pentru turism
Comunicat de presă, 19 martie 2021, Parlamentul European: https://www.europarl.europa.eu/news/ro/headlines/society/20210311STO99736/eurodeputatii-doresc-un-turism-post-covid-mai-sigur-si-mai-sustenabil

Viitorul turismului: durabil, responsabil, intelligent
După mai bine de un an de carantină și de restricții de călătorie, milioane de europeni așteaptă cu nerăbdare o vacanță binemeritată. Așadar, ce-ați zice dacă următoarea dvs. vacanță ar fi mai durabilă? O vacanță care să aibă un impact mai scăzut asupra mediului? Pe măsură ce ieșim din pandemie, Parlamentul European solicită o foaie de parcurs către un turism durabil, responsabil și inteligent. Deputații doresc noi măsuri pentru reducerea amprentei climatice și de mediu a sectorului. „Nu vorbim numai despre hoteluri și restaurante, trebuie să înțelegem întregul lanț. Unde anume putem reduce impactul pe care îl avem asupra Pământului, asupra obiectivelor de sustenabilitate?” Un mod ecologic de a călători ar fi să alegem turismul rural sau agroturismul și să evităm supraaglomerarea din regiunile populare. Parlamentul propune extinderea etichetei ecologice pentru turism: un sistem care să certifice cazarea și operatorii de turism ecologici, permițând turiștilor să doarmă cu „conștiința curată”. Transportul este de departe cel mai mare poluator în ceea ce privește turismul. Parlamentul dorește ca sectorul feroviar să joace un rol important în transformarea turismul UE într-unul mai ecologic. Deputații solicită, de asemenea, mai mult sprijin din partea UE pentru tranziția către combustibili mai puțin poluanți și forme alternative de transport. Pentru a stimula redresarea ecologică post-pandemie, Parlamentul dorește ca țările UE să sprijine turismul prin planuri de redresare și printr-o reducere temporară a TVA-ului pentru acest sector. Redeschiderea ar trebui să facă parte din strategia UE cu privire la COVID-19 și să includă măsuri precum un certificat comun de vaccinare.
Parlamentul European: https://multimedia.europarl.europa.eu/ro/future-of-tourism-sustainable-responsible-smart_N01-AFPS-210318-STOU_ev
Comunicat de presă republicat de Intell News, 20 martie 2021
Articol similar în limba engleză: MEPs want a safer and more sustainable tourism after Covid, Intell News Romania in English, March 20, 2021. https://english.intellnews.ro/meps-want-a-safer-and-more-sustainable-tourism-after-covid/
