Partidele proruse din Moldova în fruntea sondajelor

Moldova

Partidele de stânga proruse se bucură în continuare de cea mai mare încredere în rândul populației din Republica Moldova, în timp formațiunile aflate la guvernare nu ar mai trece pragul electoral pentru a intra în parlament în cazul în care ar avea loc alegeri duminica viitoare, potrivit rezultatelor unui sondaj de opinie date publicității miercuri de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing CBS-AXA și preluate de Radio Chișinău.

Conform studiului menționat, Partidul Nostru, al controversatului om de afaceri Renato Usatîi, este creditat cu cele mai multe opțiuni de vot — 19,8%, acesta fiind urmat, cu 12,8%, de Partidul Socialiștilor, al lui Igor Dodon.

Pe lângă cele două partide care militează pentru o apropiere de Rusia, ar mai trece pragul electoral de 6% două formațiuni — platforma civică Demnitate și Adevăr, organizatoarea protestelor antiguvernamentale de la Chișinău, cu 8,3% din intențiile de vot, și Grupul de inițiativă condus de fostul ministru al educației Maia Sandu, cu 6,2% din opțiuni.

Formațiunile proeuropene aflate în prezent la guvernare — Partidul Democrat, al lui Marian Lupu, și Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu — nu ar mai acumula numărul necesar de voturi pentru a intra în parlament, ele fiind creditate cu 4,3% și, respectiv, 1,2% din voturi. Cu 3,7%, nici Partidul Popular European, al fostul premier Iurie Leancă, nu ar trece pragul electoral de 6%, în timp ce Partidul Liberal Democrat — condus în prezent de ex-premierul Valeriu Streleț după ce Vlad Filat a fost arestat sub acuzații de corupție — ar obține doar 0,5% din voturi, o scădere dramatică față de 14%, în februarie 2015, încrederea în această formațiune începând să scadă rapid mai ales după ce PLDM s-a retras în opoziție.

Creditat cu 3,2% din opțiuni, nici Partidul Comuniștilor, al lui Vladimir Voronin, formațiune ce dispune în prezent de doar șapte deputați după ce 14 parlamentari au părăsit partidul alăturându-se noii majorități parlamentare (democrați, liberali și un grup de deputați liberal-democrați), care a învestit la 20 ianuarie guvernul condus de premierul Pavel Filip.

Comentând rezultatele acestui studiu, analistul politic Anatol Țăranu consideră că scăderea dramatică în sondaje a partidelor aflate la guvernare se explică prin faptul că acestea, prin acțiunile lor, au compromis ideea de integrare europeană. El a atras atenția că accederea la putere a partidelor de stânga, tot mai probabilă în situația în care nu există o alternativă bine cristalizată a formațiunilor aflate la guvernare, ar putea pune în pericol parcursul european al Republicii Moldova, ceea ce ar duce la schimbarea orientării acestui stat spre Est.

Sursa: AGERPRES (Flori Tiulea, editor: Karina Olteanu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube