Patronul Romprest a fost extrădat în România

Florian Walter patron Romprest

Omul de afaceri Walter Florian, patronul Universității Cluj și proprietarul firmei Romprest, a fost retinut in Emiratele Arabe Unite si se afla acum in custodia Politiei Romane.

Walter Florian era dat in urmarire internationala din 15 mai 2015, in baza unui mandat emis de Tribunalul Prahova, dupa ce a fost acuzat printre altele si de evaziune de 20 de milioane de euro.

Surse judiciare declarau ca omul de afaceri Florian Walter ar fi plecat din tara cu zece zile inainte de inceperea anchetei, unele informatii indicand ca, la un moment dat, ar fi fost localizat la Monaco.

Patronul Romprest urmeaza sa ajunga in tara la da de 05 martie 2016 seara, potrivit Digi24, urmand sa apara apoi in fata instantei.

Florian Walter este suspectat ca a initiat si coordonat o grupare suspectata de evaziune fiscala si spalare de bani, operatiuni financiare in care este implicata Compania Romprest Service, alaturi de alte societati comerciale, intre care unele considerate firme-fantoma.

Potrivit procurorilor, in perioada 2012 – 2013, firma Romprest ar fi fost implicata intr-un lant de tranzactii comerciale fictive al caror rol era fie de a reduce baza de impozitare, fie de a beneficia de returnari ilegale de TVA. Astfel, procurorii ancheteaza modul in care Romprest angaja forta de munca folosita in orasele in care societatea are contracte pentru salubrizare cu autoritatile publice locale.

Anchetatorii au stabilit ca mare parte dintre angajatii firmei de salubritate lucrau la negru, iar pentru a justifica si a deduce banii platiti muncitorilor, Romprest incheia contracte cu alte firme, care la randul lor incheiau contracte cu alte societati, pana se ajungea la „un esalon patru”.

Prejudiciul produs bugetului de stat este in valoare totala de 4,5 milioane de euro, reprezentand impozitul pe profit si taxa pe valoarea adaugata, la care se adauga suma de 60.494.600 de lei (echivalentul a 14 milioane de euro) supusa procesului de reciclare. Anchetatorii au instituit masuri asiguratorii pana la concurenta sumei de 18 milioane de euro.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube