Piata imobiliara romaneasca se maturizeaza!

Desi piata imobiliara a inceput anul 2019 cu preturi in scadere pe anumite segmente de vanzari, inca din ultimul trimestru al anului 2018, alimentand speranta cumparatorilor ca vor plati cu pana la 30% mai putin pentru apartamente si garsoniere, s-a dovedit ca primul trimestru al acestui an a fost unul ce marcheaza primele semne sanatoase ale unei piete de tranzactionare in curs de maturizare.

Informarile intoxicante

Vanatorii de “chilipiruri” imobiliare au concluzionat ca informatiile furnizate de anumite canale media (on-line, ziare si TV), au fost pe cat de derutante, pe atat de inutile in cautarea acelor procente discount.

Conform statisticilor site-urilor de imobiliare, vanzarile imobilelor au intrat inca din luna martie a acestui an pe un trend constant, in pofida tuturor instabilitatilor interne care, la prima vedere, ar fi trebuit sa blocheze apocaliptic real-estate-ul romanesc, considerat ca de obicei de cumparatori scump iar de vanzatori ieftin.

Unul din factorii ce contribuie la aceasta stabilitate, pe langa reglementarile autoritatilor (precum BNR sau impozitul pe vanzare), contrar preconceptiilor, il reprezinta brokerii si companiile imobiliare consacrate. Acestia depun eforturi in a ancora un proprietar in realitatile segmentului imobiliar pe care doreste sa il acceseze, pentru incheierea unei tranzactii facile si mentinerea unei piete imobiliare stabile.

Marturie ne stau anii de varf 2005-2008, cand piata imobiliara romaneasca devenise un “El Dorado” al proprietarilor de imobile, ce nu mai izbuteau in a mari pretul si al cumparatorilor ce isi revindeau imobilele recent cumparate, la un pret, bine-nteles, mai mare.

Criza financiara

Blocajul pietei imobiliare a anului 2008 nu a reprezentat nici o mirare pentru specialisti, deoarece statistic, obligatiile electronice (credite), erau imposibil de acoperit cu sume reale, fara a hrani un monstru de neoprit, inflatia.

Desi specialistii (economisti si nu numai) avertizau in 2007 ca exista elemente clare ce conduc catre o revenire cu minim cinci ani in urma a preturilor imobilelor, ambele parti implicate, vanzatori si cumparatori deopotriva, erau prea preocupate in a specula, decat sa faca o analiza mai pertinenta.

Stabilizarea pietei

Cert este ca anii 2018 si 2019, conform specialistilor, au condus la o crestere normala a preturilor pe piata imobliliara romaneasca, de aproximativ 8-10%, fata de anii precedenti, raportul de cerere si oferta fiind mult mai echilibrat decat in anii de varf, iar in anul 2020 nu exista elemente care sa conduca la acele scaderi de pana la 30%, speculate de diverse canale media.

De asemenea, un alt factor ce conduce catre aceleasi semne de maturizare prin stabilitate a real-estate-ului romanesc, il reprezinta recalcularea planului de business a mai multor dezvoltatori mari pentru anul 2020, prin reducerea volumului de constructii, in favoarea mentinerii unui pret/mp construit target-at.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube