Polonezii denunță „destructurarea democrației”

Polonezii protestează
Polonezii protestează

Polonezii au ieșit la 12 decembrie 2015 în stradă în mai multe orașe, inclusiv în Vrașovia, pe fondul nemulțumirii produse de erodarea democrației din Polonia, de când guvernul este condus de conservatorii partidului Lege și Justiție (PiS).

Oamenii au denunțat „destructurarea democrației” în Polonia de către conservatorii lui Jaroslaw Kaczynski aflați la putere de o lună.

Numărul protestatarilor polonezi a depășit așteptările autorităților, care au anunțat că aproximativ 50.000 de oameni au luat parte la marș, potrivit Radio Poland.

Mitingul a fost organizat de Comitetul pentru Apărarea Democrației (KOD), protestele vizând recentele numiri făcute de conservatori la Tribunalul Constituțional.

Polonezii manifestanți s-au adunat în fața clădirii Tribunalului Constituțional, de unde au mers la Parlament și la Palatul Prezidențial, scandând „Vom apăra democrația” și „Libertate, egalitate și democrație”.

La eveniment au participat inclusiv politicieni ai Opoziției, între care cei de la Platforma Civică, aflați anterior la putere, Partidul Popular Polonez și Alianța Democratică de Stânga.
PiS încearcă să introducă în Tribunalul constituțional o serie de judecători care sunt favorabili politicii lor, ignorând deciziile instanței legale supreme, notează AFP.

Tribunalul constituțional a respins mai multe prevederi ale unei legi votate de Parlament, în care PiS deține majoritatea absolută. Această lege vizează invalidarea alegerii a cinci judecători selectați de parlamentul precedent, care sunt probabil favorabili liberalilor de la Platforma civică, apreciază AFP.

În locul lor au fost aleși alți cinci, parlamentari sau apropiați ai formațiunii lui Jaroslaw Kaczynski, care au depus imediat jurământul în fața președintelui Duda.
Aceste acțiuni au provocat o criză constituțională, care probabil se va agrava, fără a se întrevede vreo soluție pe termen scurt.
Săptămâna trecută, șeful statului polonez a anunțat crearea unui grup de lucru pentru reformarea tribunalului și, în speță, a modului de alegere a judecătorilor.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube